Každý bude DJ

Vydáno 17.09.2010 | autor: Jana Kománková

Být DJ už neznamená pořizovat si gramofony nebo speciální CD přehrávače a investovat do mixpultu. Právě teď (17. září) přichází na svět něco, co udělá virtuální DJ jednotku i z mobilu.

Každý bude DJ Každý bude DJ

DJ potřeby se dají strčit do kapsy. Kompletně. Pro iPhone, iPad a iPod Touch vzniklo něco, co  zvládne nejen mixovat skladby, ale ještě s nimi provádět neuvěřitelné věci.


 

Aplikace Red Bull BPM Player má zabudovaný virtuální mixážní pult i "čudlíky" známé z gramofonů, které umožňují skladby klasicky zrychlovat a zpomalovat (knoflíkům pro změnu rychlosti můžete přiřadit hodnoty od 4 až do 100 procent). Je tu i crossfader pro přejetí z jednoho kanálu do druhého - kromě prostého přechodu k druhé skladbě můžete tenhle proces ještě opatřit efekty.


 


Možnosti úprav skladby jsou v BPM Playeru impozantní. Na dotykovém displeji může uživatel pouhým tažením prstem modulovat zvuk několika způsoby. Je tady flanger, ekvalizéry, spodní i horní propust. Pro větší dojem můžete přitom zvuk prznit i pouhým pohybem přehrávače v prostoru(!). 

REPORT měl exkluzivní možnost si BPM Player osahat 16.9. na světové premiéře v Amsterdamu. V předvečer uvedení na trh program představovali jak jeho programátoři, tak DJs, kteří byli přizváni k vývoji zařízení a zároveň pro klub Trouw odehráli sety právě přes BPM Player.

Mimochodem, v klubech po celém světě se brzy rozjedou večery, které umožní komukoli z publika přijít a předvést DJ set ze svého mobilu.


Svoje sety odehráli Modeselektor, Joris Voorn, Nuno dos Santos, Darko
Esser
a Brutuzz. Plus řada zvídavých návštěvníků, kteří měli možnost se ostatním předvést v druhém sále. V další místnosti byly k dispozici iPady a iPhony k vyzkoušení - a nutno říci, že překonaly očekávání. Vyberete skladbu, trochu si s ní pohrajete, vyberte si jinou, poslechnete, mícháte, hrajete si s efekty... samozřejmě, že je to skvělé i jako zábavná hračka, už kvůli neodolatelnosti toho, že to vše můžete dělat jediným prstíkem. Zvuková kvalita a to, že můžete používat i kvalitní .wav a .aiff soubory, ale umožňuje i "seriózní" profi použití a zapojení do sound systemu v klubu.
Přehrávač reaguje velmi rychle a skutečně umožňuje modulovat zvuk v reálném čase. Až čas ukáže, jestli se rozšíří masově, nebo zůstane jen roztomilým technickým výstřelkem. S masivní propagací, které se mu ale nyní dostane, je docela dobře možné, že udělá menší zvukovou revoluci.

text Jana Kománková foto archiv
zavřít