Hosté Odjinud slaví 10let své existence

Vydáno 05.01.2011 | autor: PR

Přišel rok 2011 a s ním také výročí 10 let od vydání první desky rapperů Hosté odjinud. Demo s názvem Hostia Odinakadial vyšlo v roce 2001. Ideální příležitost položit Hostům několik otázek.

Hosté Odjinud slaví 10let své existence Hosté Odjinud slaví 10let své existence




hoste odjinudKdy vůbec a za jakých okolností jste se dali dohromady?
Kos: Byl to leden 2001, pro akci na počest zesnulé legendě writtingu Děsovi (r.i.p.). Grandmastr zrovna začínal s DJingem, já poletoval kolem se zobákem plným rýmů, tak jsme to dali dohromady.
Česki: Jop, bylo asi takhle, s Kosem jsme se znali z akcí a on přišel, zdali bych mu kryl záda za gramcema a bylo to.


Pověz čtenářům něco o době, ve které vznikla první deska a co provázelo její nahrávání.
K: Nejspíš máš na mysli demo - Hostia odinakadiaľ (2001). Co si dobře pamatuju, tak tou dobou nás hodně provázelo svařování plechů. Mám dojem, že od firmy Orange bud (smích).
Č: Přesně tak, hodně svařování a svařování, společná práce na vlně firmy Orange bud nám hodně pomáhala. (smích)

Jak vypadaly vaše koncerty v pirátských dobách a který byl nezapomenutelný?
K: Nezapomenutelný? Asi zrovna ten, který si pamatuju úplně nejmíň. (smích)
Č: Co jsou to pirátské doby? (smích) Všechny desky mám origoš a jinak se moc jiného hrát nedalo. A nejlepší koncert? To se nedá jednoduše říct. Snad místa jako Cheb, Vyškov, Česká Lípa. Bylo toho mnoho a Kosák si nepamatuje ty jízdy z nich.

Cítíš rozdíl v dnešním publiku a v publiku, které navštěvovalo mejdany kdysi? Chodíš vůbec ještě na nějaké rapové akce?
K: Cítím, cítím. Někdy to vážně smrdí. (smích) A na akce chodím pořád, tak je možné, že mě potkáte rozjařeného na parketě, na baru či pod ním.
Č: Rozdíl je to markantní. Událo se mnoho změn, ale bohužel ne moc k lepšímu. Na akce chodím málokdy, pokud nehraji, ale sem tam zabloudím na nějaký lokální HH. Což je mnohdy zážitek, který mě zase na nějakou dobu odradí.

Když se ohlédneš zpátky na tu řadu let od prvních nahrávek, až k dnešnímu dni, je něco, co si vyčítáš, že jsi promeškal?
K: Všechno je tak, jak má být.
Č: Někdy si říkám, že kdybych měl ostřejší lokty a větší cílevědomost a snahu prosadit, tak bych byl někde jinde. Pak si ale uvědomím ty roky pohody při tvorbě a hraní a vůbec žádný stres s tím, kde a kdy budu zase hrát, a řeknu si, že je všechno jak má být.

Co dnešní dny? Na čem pracujete? Kam vás osud zavál a jak se změnil vztah k hip hopu od dob vašich začátků?
K: Dnešní dny vypadají tak, že máme vydavatelství Repromanifest (a v něm rodinu), pořad na rádiu Helax, 2008 jsme vydali naši první ofiko desku, minulý rok jsem vydal sólo album Kosovo a chystáme se na druhou placku Hostí. Co se týče osudu, tak ten mě zavál z Bohumína do Ostravy a hudebně snad jenom dopředu.
Č: Jo deska hostí číslo dvě se chystá, plus mám rozpracované lokální spolupráce s kolegy, na což se můžete těšit. Bude rap a skreče a hlavně sranda. Nebudu tady slibovat zase nějaký mixtape, protože to je u mě nadlouho.

zdroj: Khomator, mp

zavřít