Moby zahájí Pohodu: největší hudební festival na Slovensku

Vydáno 19.02.2011 | autor: PR

Festival Pohoda je velmi oblíbený i pro české hudební fandy. Sice má za sebou několik černých ročníků, ale jinak je znám pro dokonalou organizovanost a asi díky dřívějším chybám, nyní vše funguje na jedničku. Letošním největším lákadlem jsou zatím triphopoví Portishead. Novým velkým jménem na line upu je Američan Moby.

Moby zahájí Pohodu: největší hudební festival na Slovensku Moby zahájí Pohodu: největší hudební festival na Slovensku

moby11Moby zavítá poprvé na Slovensko, zahájí festival PohodaPoprvé se na Slovensku představí americký producent a hudebník Moby, když vystoupí v druhý červencový víkend na letním multikulturním festivalu Bažant Pohoda 2011. Mobyho koncert bude součástí čtvrtečního zahřívacího večera. 

"O Mobyho jsme se snažili i v minulosti, zažil jsem už jeho koncert před několika lety a bylo to perfektní, jeho mimořádně kreativní kompozice jsou v doprovodu živé kapely ještě silnější. Určitě jde o jeden z mých najstrhujúcejších hudebních zážitků," říká ředitel Agentury Pohoda Michal Kaščák a upřesňuje: "Také na Bažant Pohodě bude hrát s kompletní koncertní sestavou a jsme přesvědčeni, že to bude skvělý úvod našeho jubilejního patnáctého ročníku."

Moby, vlastním jménem Richard Melville Hall, dostal svou přezdívku po hlavním hrdinovi románu Moby Dick, který napsal jeho prastrýc Herman Melville. Umělecké geny se u něj začaly projevovat již v dětství, když měl devět let, začal hrát na klasické kytaře. V třinácti již hrával s punkovou skupinou The Vatican Commandoes. Po přerušení školy začal působit jako DJ a koncem 80. let byl již stálicí na newyorské houseového scéně.

Svůj první singl Go vydal v roce 1991, časopis Rolling Stones ho zařadil na seznam nejlepších skladeb všech dob. Mezitím vydal devět studiových alb, další téměř dvě desítky kompilací, remixů či speciálních limitovaných edicí a celosvětově se prodalo 20 milionů jeho nahrávek. Rovněž se podílel na produkci a remixech pro jiné umělce, například Davida Bowieho, Metallicu, The Beastie Boys či Public Enemy.

Dodnes neúnavně koncertuje, na kontě již má přes 3000 koncertů. Jeho hudba byla použita ve stovkách různých filmů, z nejznámějších například v bondovce Zítřek nikdy neumírá, Twin Peaks, Nelítostný souboj, Vítězové a poražení nebo Pláž.


Moby
úzce spolupracuje s různými charitativními nadacemi, například s Institutem pro hudbu a neurologické funkce, v roce 2007 spustil projekt Mobygratis, který zdarma poskytuje hudbu pro nezávislé filmaře.

Festival Bažant Pohoda 2011 zaznamenal letos rekordní předprodej, už v polovině ledna bylo prodáno přes 10 tisíc permanentek. Organizátoři již potvrdily přes 20 účinkujících, mezi jinými Portishead, Public Image Ltd., Tonyho Allena a Beirut.

zdroj: Pohoda, dm 

zavřít