Film: Solomon Kane

Vydáno 21.02.2011 | autor: Marie Bartošová

Recenze redaktora Jana Lipšanského hodnotí vydání DVD s filmem Solomon Kane je ukázkovým příkladem toho, proč lidé budou filmy raději stahovat, než kupovat originální disky za 400 Kč. Za své peníze dostanou špatný formát obrazu, mizerný dabing a nulové bonusy.

Film: Solomon Kane Film: Solomon Kane



solomon-kaneSolomon KaneSolomon Kane
Bonton
Režie: Michael J. Bassett
Hrají: James Purefoy, Max von Sydow, Pete Postlethwaite, Rachel Hurd-Wood, Alice Krige

Solomon Kane je další z postav knih Roberta E. Howarda, od něhož známe spíše barbara Conana. A znalí také Rudou Sonju a Kulla dobyvatele. Proto jsem očekával něco poněkud jiného, ale nakonec mne film příjemně překvapil. A popravdě ta zjevná inspirace Hugh Jackmanem a mým oblíbeným Van Helsingem mi ani nijak nevadila.

Ocitáme se v 16. století. Kapitán krvelačné hordy vojáků zažije ve městě na severu Afriky podivné setkání. A když se vrátí do Evropy, aby se kál, zjišťuje, že zlu, které pomohl odpoutat, neuteče. A že na jeho hříchy minulosti by mohli doplácet nevinní lidé. Takže mu nakonec nezbude, než své pokání přerušit a zlu se znovu postavit.

Režisér Michael J. Bassett už u filmu Mrtvá hlídka dokázal, že s vizuálem nemá problém, a že dokáže navodit i správnou atmosféru a strach či obavy a očekávání. Jeho Pustinu považuji za nevydařenou, ale Solomonem Kanem se mu opět zadařilo. Temný vizuál jen podtrhuje temné ladění příběhu, který je všechno, jen ne akční. O akci jde totiž až v poslední řadě. Proto se vlastně objeví jen na začátku a konci filmu a částečně uprostřed.

Jinak však jde o skoro filozofické zamyšlení, podané moderními výrazovými prostředky, na téma osobní viny a nakolik jde jen o naši osobní věc, nebo nakolik se důsledky našich rozhodnutí začnou projevovat i mimo nás, a mohou zasáhnout naše blízké a jejich osudy. A o tom, že za svá rozhodnutí – hlavně ta špatná, musíme převzít zodpovědnost a vyrovnat se s nimi.

Určitě jsou ve filmu sem tam nudná místa, ale každá scéna je nutná a potřebná pro celkové vyznění - není tedy samoúčelná a zbytečná. I když nejde o veledílo a má své chyby, jde filmařsky o hodně povedené dílo, dobře rozplánované i natočené.

Ve středověku se za nepoctivou práci sekaly nepoctivým řemeslníkům ruce. Nevím, jaké končetiny by museli useknout těm, kteří jsou zodpovědni za nehorázné vydání tohoto paskvilu. Originální DVD, které stojí 400 Kč, a v jehož úvodu nás uřvaný protipirát a varovací obrazovka nezapomene ubezpečit, že jsme stejně potenciální zloději, totiž stojí leda za starou bačkoru,

Nejenže totiž disk neobsahuje ani jeden bonus (přitom film o filmu má pouhých 12 minut, ale není zde), avšak i převod obrazu je překvapivě místo originálních 2,35:1 ve formátu 1,78:1! A protože tentokrát měl širokoúhlý obraz často své opodstatnění, je to při projekci znát. Místo, abyste v úvodu viděli po levé straně celé hořící město a vpravo přijíždět loď, vidíte jen část hořícího města, nějaké hory, a loď vpadne zcela nečekaně. A stejně tak u dalších záběrů, třeba když kočovná společnost přijíždí k vypálenému městu.

Je to otravné, je to k nekoukání, a je to neprofesionální. Pokud jste skutečně masochisty, pusťte si ještě k tomuto paskvilu český dabing, Opět oplývá tradičním nešvarem potlačených ruchů a hlasů jako ze skříně - což zkazí dojem z filmu docela. Vidět film v téhle zfušované verzi, a ne v originálním provedení (naštěstí disk s filmem vyšel ve Francii už před půl rokem), je skutečně utrpením.

Mimochodem – nejenom, že francouzské originální DVD vyšlo i ve sběratelské edici, má formát obrazu 2,35:1, ale také obsahuje řadu bonusů (ty najdete např. i na britském vydání, které ale také nepochopitelně nabízí oříznutý obraz): film o filmu, dokument o speciálních efektech, galerii výtvarných návrhů, rozhovory s herci a tvůrci, vystřiženou scénu boje v jeskyni, audiokomentář, v rozšířené verzi ještě reportáž z Comic Conu, 24 záběrů z natáčení a možnost pustit si film s dokumentárními vsuvkami.

A víte, co je na tom nejveselejší? Že to sice nemá české titulky (jen třeba anglické) ani dabing, ale celá ta paráda vás vyjde v přepočtu na 180 až 500 Kč (podle té které edice). Ne, nemá smysl dávat 400 Kč za originální české DVD, i kdyby obsahovalo dvacet protipirátských trailerů.

 

Jan Lipšanský

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít