U.N.K.L.E. na svém prvním českém koncertě popřejí Radiu 1 všechno nejlepší

Vydáno 04.03.2011 | autor: redakce

Jeden z nejzajímavějších elektronických projektů současnosti s charismatickým lídrem Jamesem Lavellem v Praze vystoupí 25. března v KC Vltavská v rámci oslav 20. narozenin Rádia 1 na speciálním vydání hudebního konceptu Conference. Čeští fanoušci britské skupiny U.N.K.L.E. se konečně dočkají jejich koncertu u nás.

U.N.K.L.E. na svém prvním českém koncertě popřejí Radiu 1 všechno nejlepší U.N.K.L.E. na svém prvním českém koncertě popřejí Radiu 1 všechno nejlepší

U.N.K.L.E. od počátku kombinují elektroniku s prvky hip hopu a downtempa. Základ skupiny tvoří duo James Lavelle, Richard File, na které se nabaluje pokaždé jiná parta věhlasných muzikantů. Na jejich první desce Psyence Fiction se podíleli mimo jiné geniální DJ Shadow, Richard Ashcroft z The Verve, Mike D z Beastie Boys, Kool G. Rap, Jason Newsted z Metalliky nebo Thom Yorke z Radiohead.


unkleU.N.K.L.E. poprvé vystoupí v Česku

Album rozčíslo nezávislou scénu a jako jedno z mála překročilo i její hranice. Singl Rabbit In Your Headlights vysílala dokonce i tehdy ještě hudební stanice MTV. Na YouTube dosáhl téměř milionu přehrání. A ještě úspěšnější je klip ke skladbě Burn My Shadow ze třetího alba War Stories, který na internetu nasbíral dva miliony přehrání.

Jamese Lavelle a Richard File dosud vydali pět alb, poslední deska Where Did The Night Fall vyšla loni v květnu. Bez nadsázky se dá říct, že U.N.K.L.E., respektive jejich lídr James Lavell se výraznou měrou podílel na definování elektronické hudby. Jejich skladby a remixy zní z tanečních parketů, hollywoodských trháků, úspěšných seriálů.

U.N.K.L.E. také patří mezi nejvýraznější umělce angažující se v protiválečných aktivitách. Od začátku války proti teroru se proti ní ostře vymezují. Tento postoj vyjadřují také na druhém albu Never, Never, Land z roku 2003. Na něm už se sice nepodílí DJ Shadow, ale i tak je seznam hostů dech beroucí. James Lavelle ulovil například Iana Browna, Joshe Homme (Queens of the Stone Age), Roberta Del Naja aka 3D (Massive Attack) nebo Garyho Manny "Mani" Mounfielda (Primal Scream).

Na třetí album War Stories si fanoušci U.N.K.L.E. museli počkat čtyři roky, vyšlo v létě 2007. Lavelle se mezi tím věnoval filmovým soundtrackům a reklamám, například na Xbox. Kromě toho, že si na War Stories James Lavelle odbyl premiéru coby zpěvák, znovu mu sekundoval 3D a Joshe Homme. Na této desce se projekt poprvé pořádně rozkročil i do rocku.

Ačkoliv si U.N.K.L.E. s kytarovými riffy hráli od počátku, teprve poslední čtyři roky s rockem jen neexperimentují, ale plně se do něj obouvají. Na zatím poslední desce Where Did The Night Fall si dokonce pohráli i s oldskulovým punkem, který jako by z oka vypadl třeba Dead Kennedys. James se zpěvákem Gavinem Clarkem na albu začali pracovat už v létě 2008 na turné po Austrálii, ale točili ho téměř dva roky. K protinožcům se U.N.K.L.E. chystají i letos v létě. Ale až poté, co odehrají pět koncertů v Evropě, z toho jeden v Praze, jediný ve střední Evropě.


zdroj: Radio 1, dm

zavřít