DALTREY = 62

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Ve středu 1. března slaví 62. narozeniny ROGER DALTREY, frontman britských THE WHO. Ti načínají již pátou desítku let existence.

DALTREY = 62 DALTREY = 62

Zpěvák, kytarista (a rovněž herec) ROGER DALTREY se narodil 1. března 1944 v Londýně, kde v roce 1964 založil spolu s kamarády z dětství Johnem Entwistlem (bg) a Petem Townshendem (g) kapelu Detours, jejíž jméno o rok později změněno na THE WHO.

Soubor zažil největší popularitu v 70. letech s alby jako Who´s Next, Live At Leeds nebo Who By Numbers, a především ambiciozními, koncepčně scénickými rock-operami Tommy a Quadrophenia. Ďábelsky rocková show, excentrický životní styl, v němž vynikal především bubeník Keith Moon a řada hitů - to vše vykovalo z The Who legendu.

Ta sice ohlásila počátkem 80. let rozchod, ale o několik let později došlo k reunionu, který trvá dodnes. Soubor připravuje nové album a světové turné. Byť z původní sestavy zůstali už jen Daltrey a Townshend - Moon se v roce 1979 uchlastal k smrti, před pár lety polehl infarktu Entwistle.

Daltrey patří mezi klasické anglické hardrockové pěvce a patří mezi elitní britskou frontmanskou smetánku, která byla léty vybroušena jmény jako Robert Plant, Ian Gillan, David Coverdale nebo David Byron.
zavřít