SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Eric Carr (28.)

Vydáno 01.04.2012 | autor: Josef Martínek

Pomalu tomu bude 21 let, co zemřel bubeník Eric Carr, jemuž se začátkem osmdesátých let dostalo cti nahradit v KISS původního bicistu Petera Crisse. „Je mi lépe," řekl ještě v polovině onoho soudného roku 1991 v jednom ze svých posledních interview.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Eric Carr (28.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Eric Carr (28.)

Co měl taky jiného říct? Na nezměrnou propast bolesti a šoku, která se v něm otevřela po bezcitné diagnóze rakoviny srdce, byl zoufale sám. Ač milován vděčnými a věrnými fanoušky kapely až za hrob, věděl, že umírá a že z něj tento úděl nesejme nikdo druhý.

LIVE: Kiss dobyli Brno. Na 25 tisíc lidí chrlili oheň a plivali krev


KISS THIS, PLEASE!


PAul Charles Carravello (jak znělo jeho pravé jméno), rodák z newyorského Brooklynu, kde spatřil světlo světa dvanáctý červencový den roku 1950, nastoupil do Kiss v průběhu osmdesátého roku a vlastně tím kapelu zachránil. Tedy původního ducha kapely, příznačně a tak typicky namaskovaného. Jeho dřívější kariéra byla spíš skromná.

Na bicí začal hrát (pod vlivem jednoho televizního pořadu, kde mohl oči nechat na neodolatelném Ringovi z Beatles) ve čtrnácti a až do roku 1969 působil v kapele The Cellarmen. Následně, téměř celá sedmdesátá léta, kdy s Kiss odehrál v newyorském Palladiu svůj první koncert (25. Července 1980), bubnoval v souborech, z nichž připomeňme alespoň Salt And Pepper, Creation či Mother Nature Father Time.



Kiss nahrál několik studiových alb, byl u toho, když došlo k legendárnímu odmaskování kapely v roce 1983 (byť měl být původně v mejkapové hierarchii Jestřábem, kostým ani maska nebyli tím pravým ořechovým a tak nakonec hrál roli Lišáka) a následně i u toho, kdy soubor přeci jen poněkud ztrácel dech. Bylo s podivem, jak do kapely zapadl, na repertoáru se však téměř nepodílel. V Kiss však vždycky třímali vůdčí otěže Stanley se Simmonsem, odchody Crisse a poté i Frehleyho byli mj. zapříčiněny i tímto faktem.

Eric naskočil do Kiss na turné k albu Unmasked a jeho nahrávacím debutem bylo kontroverzní LP (Music From) The Elder v roce 1981. Následovala alba The Creatures of The Night (1982), Lick It Up (1983), Animalize (1984), Asylum (1985), Crazy Nights (1987) a Hot In The Shade (1989)…

Začátek deváté dekády se mu však změnil v noční můru. Na únorový den svatého Valentýna roku 1991 onemocněl. Přepadly ho vysoké horečky, kašlal. Měl za to, že má chřipku.

CARR-DIAK


Chcete to opravdu vědět? Upozorňuji, že to není příliš veselá historka,“ upozornil v polovině téhož roku reportéra Andyho Martina, který se ho ptal za všechny vyděšené bubeníkovy fanoušky, co že to s ním vlastně je.

Pokračuje chladnokrevně, občas se hořce usměje. „Nejdřív jsem si myslel, že mám chřipku. Pak to vypadalo na zápal plic. Šel jsem na rentgen plic, všechno vypadalo v pořádku, ale doktor mi sdělil, že jedna srdeční komora je zvětšená. Poslal mě ke kardiologovi, který na echokardiogramu zjistil, že mi skoro celé srdce plave v jakési tekutině. Byla to krev.“

Užíval prášky a jeho stav se částečně zlepšoval. Při druhém echokardiografickém vyšetření bylo zjištěno, že má v pravé srdeční komoře nádor. Operace byla nevyhnutelná a urgentní.

Absolvoval tento z nejtěžších lékařských zákroků 9. dubna 1991. Trval čtyři hodiny. Nádor byl odstraněn, ale infikována byla téměř celá komora a rovněž i srdečnice. „Přijeli za mnou Gene a Paul a dokonce mě chtěli nechat převézt z New Yorku do LA, aby mi byli blíž. Morální podpora je důležitá, u operací srdce zvlášť…

Jeho manažer vydává oficiální stanovisko ve smyslu, že Eric z Kiss neodchází, pouze se nebude podílet na připravované desce. Tou je Revenge, u bicích Carra nahrazuje světoběžník Eric Singer a na album je následně po Carrově smrti doplněna pieta v podobě jeho bubnového sóla nazvaná Carr Jam 1981.

CARR-AMBOL


Je červen 1991, Eric dosud žije, ale kalich smůly a neštěstí zdaleka nebyl dopit do dna. Pár týdnů po operaci mu doktoři diagnostikovali i začínající rakovinu plic a v září 1991, pár dní poté, co se ještě objevil při předávání MTV Awards, zkolaboval s mozkovou mrtvicí. Do plného vědomí se již neprobral a v noci 24. listopadu 1991 (ano, ve stejný den jako Freddie Mercury!) v newyorském Bellevue Hospital skonal. Oficiální příčinou smrti byly „komplikace vyvolané rakovinou srdce“.

Měl ještě spousty plánů, založil si dokonce i vlastní produkční společnost Streetgang, v níž chtěl dávat příležitost novým kapelám, měl rozjetý vlastní projekt (kromě bicích totiž ještě poměrně slušně zpíval a hrál na kytaru), ale zubatá bývá neúplatná.

O jedné bezměsíčné noci přijala podobu „raka“, lišáka dohnala a zadávila. Co je to vlastně nesmrtelnost?

text a foto: archiv 

Témata: Kiss, Eric Carr

zavřít