ROCKBLOG: O buranech z Benátské noci

Vydáno 20.07.2012 | autor: redakce

Sociální sítě se v posledních letech staly neodmyslitelnou součástí propagace nejen v hudebním průmyslu. Mnoho festivalů je využívá coby informační kanál, kde chytnete ty nejčerstvější novinky z příprav i konání. Ne vždy ale jejich správa padne do správných rukou...

ROCKBLOG: O buranech z Benátské noci ROCKBLOG: O buranech z Benátské noci


rock_blog

dan_landa-101 (78)Každý festival má svou tvář, kterou si snaží s uskutečněnými ročníky pomalu budovat. Česká festivalová mapa čítá poměrně hodně "zajetých" festivalů, které se již jasně vyprofilovaly. Pojďme se podívat na ty nejvýraznější z nich. Kdo se stal největším hnojníkem, jste jistě pochopili z nadpisu.

Rock for People se dostal do povědomí široké veřejnosti i díky povedenému logu, kterému hlavně v Praze na autobusových zastávkách už minimálně deset let nelze uniknout. Letos vsadil i na intenzivní komunikaci především během samotného festivalu. Prakticky co půl hodiny zveřejňoval status s aktuálními informacemi. Vše se obešlo bez gramatických chyb a jejich updaty povětšinou měly opodstatnění. Ostatně to i zapadá do jejich plně profesionálně provedené identity - sázka na barvy a hranaté panáčky je správná, zapamatovatelná a skvěle variabilní.

I Colours of Ostrava pochopil sílu facebooku a G+, ale narozdíl od RfP se soustředil spíše na aktuální fotografie. Což je logické už z principu věci - Colours naštěstí nemuseli šířit evakuační a jiné apokalyptické zprávy. Zlata Holušová svým festivalem bezpochyb kulturně pozvedla celý region a už jen toto vnímání "Barev" je luxusní PR, o kterém si ostatní mohou nechat jen zdát. Decentní identita je kvůli žánrové nevyhraněnosti na místě.

Trutnov Open Air rovněž patří k těm nejvýrazněji působícím. Logo s kopretinou si jistě vybaví většina z vás. Stejně jako jejich typické písmo, indiánské malůvky či podobizny Václava Havla a Magora Jirouse. Trutnov to valí na hippie, svobodu, lásku, dobro a další sedmdesátkové výkřiky. Vzhledem ke svému dlouhotrvání to navíc zřejmě dělá dobře. Co na tom, že spoustu lidí svým kytičkářstvím mohou otrávit a mají škatulku, ze které již není cesty zpět. Jen kvůli ní na Trutnov dost možná ix lidí nejede, ačkoliv by třeba na některého interpreta na jiný festival dorazili. O facebooku raději nemluvě - profilová fotka, na které se krčí dva osamělí lidé v dešti na opuštěném a špinavém amfiteátru, asi nebude správnou volbou. Tedy pokud se festival nesnaží říct: Nechodí sem lidi, máme tady bordel, bahno a věčně ch... prší. Tisková zpráva o oslovení Faith No More je pak svou debilitou zajímavá zřejmě jen pro hudební obec.

Putovnímu festivalu Hrady.cz se také perfektně povedlo vstoupit do povědomí. Plakáty a billboardy jsou každý rok skoro stejné, liší se pouze barevností. A o to asi jde. (Že jsou takřka stejné i jmény účinkujících, sem nepatří.) České a Moravské hrady.cz nic nevymýšlejí a protože útočí na nenáročného českého posluchače, tak to dělají správně.

Kapitolou sama pro sebe je pak agrofest Benátská noc. Pokud odhlédneme od toho, že i oni měli dlouholeté funkční logo (sice otřesné, ale všeobecně známé), které vyměnili za rádoby moderní font šmrncnutý kovovým odleskem (uf), je tu především jejich absolutní selhání přebíjející všechny jejich klady i zápory. Nechat si spravovat oficiální stránku od burana, který má navíc zřejmě ještě pravicovější sklony, než jedna z hlavních "hvězd" Daniel Landa, je prostě úlet. Navíc s gramatikou skončil zhruba ve třetí třídě, protože diakritiku a vyjmenovaná slova už dotyčný nezvládl. Například o světoznámém Emiru Kusturicovi se na profilu vyjádřil takto (přepsáno identicky): "Jako je to dobrej ulet me se to dobre posloucha i si u toho tancuju u stolu." O Tublatance zmatlal tohle: "dobrá..nyní už spíše rocková kapela, původně byla ale matalová". A dokonce se i přiznal, že o Benátskou noc nestojí média, když u postu na článek o Bryanovi Adamsovi napsal: "Ten clanek je spis k pobaveni a zase tolik clanku, ktery se tykaj Benatsky, neni, jako ze bychom vybirali z desitek denne, to fakt ne...naopak - clanku je malo, takze neni moc na co odkazovat."

Ovšem hřeb do holé lebky zasadil až u postu o Landovi. Protože jsem slušně vychován, odmítám tuto žumpu citovat, udělejte si obrázek sami. Benátská noc dokonala svou vidláckou sebeprezentaci. Gratuluji, dál už to posunout opravdu nejde. Dál už jsou totiž jen Hudební masakry Jardy Konáše...

{vypnoutlink:Air}
text: Tomáš Tenkrát, foto: archiv 

zavřít