Navigators interview: Nejlepší pro nás bude dát si odpočinek

Vydáno 18.12.2012 | autor: redakce

Navigators odehrají 19. prosince v Lucerna Music Baru svůj možná poslední koncert. Proč si dávají pauzu, jestli se jim povedlo prorazit v zahraničí a jaké další projekty plánují, si přečtěte v rozhovoru s Honzou Pospíšilem a Tomášem Konupkou.

Navigators interview: Nejlepší pro nás bude dát si odpočinek Navigators interview: Nejlepší pro nás bude dát si odpočinek


navigators_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Momentálně jsme jsme v Plzni. Jaký máte vztah k plzeňskému pivu?
Honza: Kladný.
Tomáš: Kladný nebo chladný?
Honza: Kladný, pokud je dostatečně chladný. (smích) My jsme zjistili, že nemůžeme dělat rozhovory všichni spolu. Tomáš mluví vždycky dobře, já mluvím vždycky špatně, a když tam je Martin, tak nemluví vůbec. Takže z toho Tomáš vyjde jako frajer.
Tomáš: A když Martin mluví, tak mluví o tři oktávy níž, než má normálně hlas, takže ty mikrofony to vůbec nezachytí.

Letos jste odjeli turné s názvem Think Big. Jaký je pro vás význam tohoto hesla?
Honza: Než jsme na tu šnůru vyrazili, řekli jsme si, že nenecháme nic na promotérech. Že si všechno zařídíme sami. Promotéři se totiž bojí do nás investovat peníze za kampaň, protože by třeba nemuselo přijít tolik lidí. Takže jsme si řekli, že musíme sehnat sponzora, abychom sami mohli zaplatit výlep a tisk plakátů a lokální propagaci. Takže Think Big vystihuje to, co jsme chtěli udělat. Následně se nám ozvali z O2 nadace a pozvali nás hrát na jejich akci. Chtěli od nás pro tuto příležitost udělat písničku, a my jsme jim řekli: "Proč od nás chcete kupovat jenom písničku, pojďme udělat celou šňůru". A jim se to líbilo.

Vy jste měli jako kapela vždycky štěstí na sponzory. Jak to děláte?
Honza: To jsme měli fakt obrovský štěstí.
Tomáš: Ale tak hlavně se to líbilo těm lidem, kteří nám chtěli dát nějaké peníze.
Honza: Takže jsme měli štěstí, že se jim to líbilo.

Zkoušíte jako každá jiná česká kapela prorazit do zahraničí?
Tomáš: Už ne, nám se to totiž povedlo hned na začátku, zjistili jsme, že je to hrozně snadný, tak jsme se na to vykašlali.
Honza: A rozhodli jsme se, že prorazíme radši tady, protože to je daleko těžší. (smích)

Několik let pořádáte Navigators víkend. Jak ta myšlenka vznikla?
Honza: Z Lyžařský boudy se nám jednou ozvali kvůli koncertu, my tam vzali nějaký kámoše, a zůstali jsme tam celej víkend. Letos už tam bylo asi sto dvacet lidí a obsazený tři chalupy.

navigators6














Loni jste pro nadaci Rozmarýna vydražili koncertní plakáty, které pro vás navrhoval Pavel Fuksa. Plánujete nějakou další charitativní spolupráci?
Tomáš: My jsme pro ně dražili i velkoformátovou fotku od Romana Černýho. Ale protože teď máme dva roky od vydání desky, navíc Pavel je teď vytížený a nestíhá nám dělat ke každýmu koncertu plakát, nemáme moc co dražit (smích). Ale ta spolupráce je určitě otevřená.

Můžeme se těšit na nějaké hosty na vánočním koncertě?
Honza: Ve středu s námi bude producent, člen kapel Toxique a Lanugo - Viliam Béreš na druhý klávesy. Byl nám hostem na pódiu vlastně už od dob Sky Travellin' a vždycky to byla veliká čest. Je skvělý, že může s náma zahrát i poslední vánoční koncert.

Jaké desky vás letos zaujaly?
Tomáš: Robert Glasper - Black Radio, Flying Lotus - Until The Quiet Comes, Gonjasufi - A Sufi And A Killer. Plus jsem se vrátil hodně zpátky ke kořenům. Takže si ráno pouštím Delfonics, Beatles, Arethu Franklin, Al Greena nebo Jamese Browna.
Honza: Teď jsem si koupil Baromantiku od Lenky Dusilové. Robert Glasper - Experiment je fantastická deska. A vracím se rád třeba ke Comfort Woman od Meshell Ndegeocello, k Bilalově poslední desce Airtight's Revenge a nedávno jsem zase musel zapnout starý klasiky od Snoop Dogga.

Každý máte momentálně rozběhlé svoje vlastní projekty. Jak vidíte budoucnost Navigators?
Honza: My jsme teď rozstřelený mezi několik dalších projektů, Erika má svoji kapelu a točila desku, Maritn točil desku s Madfinger, já s Tomášem děláme takovej cosmo jazz.
Tomáš: Já bych to spíš nazval astro-swing. (smích)
Honza: Třeba to letos vydáme, formou zvuků z vesmíru. Bude se to ozývat na různých místech planety, přímo z oblohy.
Tomáš: Už jsme začali promo a má to docela sledovanost (smích)

Takže s Navigators je konec?
Tomáš: Chtěli jsme s Navi udělat třetí desku během roku 2013, jenže jsme se nedokázali na ničem shodnout. Z toho nám vyplynulo, že bude nejlepší dát si odpočinek a nelámat to přes koleno.
Honza: Všichni jsme se za poslední rok trošku rozutekli různými směry. Eri natočila svojí sólovku a postavila si super kapelu, Martin se na plno věnuje svojí kapele Madfinger, Adam má spousty koncertů s Kamilem Střihavkou a dalšími kapelami, Jirkovi se narodilo druhé dítě, Michal taky chystá svou muziku, já a Tomáš vydáváme v lednu desku s projektem Android Asteroid. Všechny nás teď čeká spousta práce, tak necháváme od dubna Navigators odpočívat a třeba se naše směry jednou zase spojí.

Honzo, loni jsi chtěl od ježíška akuvrtačku, co bys chtěl letos? (Přečtěte si loňská novoroční přání českých muzikantů)
Honza: Terezko, aku-vrtačka vyšla, díky za pomoc.

text: Tereza Vavroušková, foto: archiv Navigators


navigators_top

 

zavřít