AIRBAGS POKŘTÍ DEBUT

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Smíchovské Futurum bude 31. října svědkem koncertního křtu cédéčka pražských THE AIRBAGS Broken Symphony. Vydání alba pak podpoří ještě dalšími koncerty a videoklipem k singlu On The Road.

AIRBAGS POKŘTÍ DEBUT AIRBAGS POKŘTÍ DEBUT

THE AIRBAGS ve složení Mike Škrabák (ex-Flowshot), Jan „Caps“ Kapciug (ex-Eastern Star, ex-Dussander) a Yara Moravec (ex-Fail) se dali dohromady v Praze na jaře 2003. Jejich spřízněnou kapelou jsou CLOU, velcí kamarádi a bývalí či budoucí spoluhráči (Rae Tomášek bubnoval na přelomu tisíciletí ve Škrabákově projektu Flowshot, a bývalý kytarista Clou, Hubert Topinka, posílil na 12 měsíců THE AIRBAGS v důležitém druhém roce jejich existence), kteří zásadně kapele pomohli v období svého vlastního raketového vzestupu a umožnili jí představit se poměrně širokému publiku. I díky sdílenému managementu a bookingu s Clou měli THE AIRBAGS možnost vystoupit již ve svém raném období na zásadních tuzemských rockových festivalech, nebo se představit v roli předskokanů světových kapel jako Donots, Further Seems Forever nebo Death By Stereo…



Kromě osobních vazeb pojí THE AIRBAGS s Clou samozřejmě i stylová spřízněnost – obě kapely vzešly z původní emo/HC scény okolo pražského klubu 007 a obě se zároveň přihlásily k progresivnější větvi tohoto žánru, která v současné době do značné míry ovládá mainstream-rockový trh ve světě (viz My Chemical Romance, A.F.I., Fall Out Boy apod.)

Ne všechno v krátké historii THE AIRBAGS šlo však tak hladce a bezproblémově: kapelu například hodně brzdily personální nejasnosti i otázka zfinalizování line-upu. Tu zásadně vyřešily až příchod baskytaristy Petra (ex-Thalidomide) v říjnu 2005 a angažování nového bubeníka Toothpicka (ex-Mauritius) na jaře 2006. V dalším velký zádrhel se proměnilo i hledání vydavatele – THE AIRBAGS stáli již třikrát na prahu dohody se zainteresovaným labelem, vždy však přišly nečekané okolnosti, které všechny plány zhatily…

I přes tyto překážky ale THE AIRBAGS nezaháleli a snažili se kromě častého koncertování (80 živých vystoupení za 3 roky) poskytnout fanouškům svou tvorbu i na hudebních nosičích. Již v prosinci 2004 započalo v benešovském studiu Bellatrix nahrávání mini-alba For All Of You Who Hold The Fire, které nakonec vyšlo na vlastní značce kapely, NEXT PAGE RECORDS, v září 2005. Ohlas na CD byl více než pozitivní - o dva měsíce později byli Mike a spol. poctěni jednou ze šesti nominací v kategorii Objev roku Hudebních cen TV ÓČKO.

Hned vzápětí započala kapela s realizací full-length CD, opět v nahrávací jednotce studia Bellatrix, pro lepší atmosféru a v zájmu výsledku přesunuté do dvou pražských lokalit. Výsledkem náročného procesu je album Broken Symphony, které bylo domasterováno v dubnu letošního roku. Po již zmíněných peripetiích s vydavateli se kapela nakonec rozhodla vydat CD opět na Next Page Records, přičemž se domluvila na exkluzivní distribuci se Sony BMG. Oficiálním “street-datem“ alba je 16. říjen 2006.



V úterý 31. října pokřtí THE AIRBAGS nové CD na koncertě ve smíchovském klubu Futurum. Ještě do konce roku pak mají v plánu natočit videoklip k singlu On The Road, a vystoupit v několika městech republiky.

Koncertní termíny a další informace: www.theairbags.com  

THE AIRBAGS
Mike – kytara, zpěv
Caps - kytara
Pete – baskytara
Toothpick – bicí

Nahrávky The Airbags vyšly na četných kompilací, např. skladba On The Road na CD Boardel (REPORT 1/04) a skladba Wind Talk na CD Street Noise (REPORTU 9/05).
zavřít