RECENZE: HIM opět rekapitulující aneb druhý výlov rybníka

Vydáno 17.01.2013 | autor: redakce

Už jednou si finští HIM sáhli do svých hudebních análů, aby tam našli a vylovili ty nejzářivější perly. Jejich předchozí bestovka se jmenovala And Love Said No: The Greatest Hits 1997-2004. Svůj druhý pokus nasměrovali do doby oslav svých dvaceti let od doby, kdy Ville Valo s mikrofonem v ruce poprvé přestoupil před publikum.

RECENZE: HIM opět rekapitulující aneb druhý výlov rybníka RECENZE: HIM opět rekapitulující aneb druhý výlov rybníka


xx_two_decades_of_love_metal_2lp-21224422-frntlHIM
XX – TWO DECADES OF LOVE METAL
Sony Music
20 trax / 76:15

Kdo by si to pomyslel, že se finská skupina His Infernal Majesty později přejmenovaná na HIM v čele se zpěvákem Ville Valo "dožije" dospěláckého věku. A hle, podařilo se. Charismatický frontman přitom na začátku působil hned v několika projektech současně a mohlo se klidně stát, že HIM budou právě tou kapelou, kterou opustí už v jejich začátcích. Ale Ville měl šťastnou ruku a zřejmě tušil, kde se skrývá nejsilnější potenciál.

Na konci loňského roku oslavili HIM své dvacetiny vydáním výběru toho nejlepšího, co jsme od nich slyšeli mezi léty 1997 až 2010. Vše doplnili jedním bonusem od zpěváka Ké. Právě jeho písnička Strange World se stala singlem upozorňující, že se opět něco ve finském táboře děje. "Když tu písničku slyšíš v originále, tak jenom můžeš říct, že je to paráda. S odstupem deseti let jsme měli představu udělat šílenou cover verzi právě této písně. Ké nás potom kontaktoval a řekl, že se mu naše verze líbila, což nás samozřejmě potěšilo," řekl Valo o výběru singlu.

Za cover verzí následuje snad jejich první velký hit Join Me in Death a kompilace pokračuje dalšími písněmi, které byly v minulosti vybrané jako singly. Kdyby na desce bylo o sedm kousků více, dostali bychom kompletní sestavu vydaných singlů. Největšího zastoupení se dostalo desce Razorblade Romance se čtyřmii hity: vedle zmíněné Join Me in Death, ještě Right Here In My Arms, Gone With The Sin a Poison Girl. Nechybí ani předělávka Wicked Game od Chrise Isaaka z debutu Greatest Love Songs Vol. 666. Celkově se celý výběr se nese v rychlejším tempu. Pouze závěr prvního poločasu před nutnou přestávkou přinese díky Gone With The Sin krátký oddych. Další poklidnější kus následuje až v závěru prostřednictvím When Love And Death Embrace.

Když se podíváme na vizáž zpěváka na začátku kariéry, kdy koukal z plakátu téměř na každé stěně pokojíku pubertální slečny, dnes by ho stěží poznaly. No jo, už je to starý kmet a má něco za sebou. V případě HIM ale však nelze mluvit o přežívání. Ba naopak; stali se jednou z nejúspěšnějších finských kapel po celém světě, doposud prodali osm milionů desek, vydali sedm studiových alb a pro letošní rok už pilně pracují na dalším. Ta ponese název Tears on Tape a měla by vyjít už na jaře.

HIM své fanoušky neoblaží pouze novou deskou. V plánu je také velké turné. Nasmlouvané jsou zatím dva obří červnové zahraniční festivaly: britský Download Festival a rakouský Nova Rock.

BEST TRAX: Strange World, Heartkiller , Heartache Every Moment
ZKUS TAKY: HIM - SWRMXS, The 69 Eyes - Back in Blood, Apocalyptica - 7th Symphony {vypnoutlink:Death}



Karel Prchal

6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít