TOP 7 hitů holohlavé Skin a Skunk Anansie

Vydáno 08.08.2013 | autor: Daniel Maršalík

Londýnští rockeři Skunk Anansie patří spolu s Underworld k hlavním headlinerům právě probíhajícího Open Air Festivalu. Kapela s charismatickou zpěvačkou Skin vydala pět řadových desek a jednu kompilaci největších hitů. Samotná Skin má v diskografii i dvě sólová alba. Skunk Anansie se českému publiku představí už podruhé, a to v pátek 9. srpna přesně 21.30 v Panenském Týnci na hlavním pódiu Open Air Festivalu 

TOP 7 hitů holohlavé Skin a Skunk Anansie TOP 7 hitů holohlavé Skin a Skunk Anansie

skunkanansie4

Skunk Anansie hudební kritiky ale i širokou veřejnost zaujali hned debutem Paraoid and Sunburnt v roce 1995. Deska přinesla hitové singly Selling Jesus, I Can Dream, Charity a především Weak. Skladba byla zařazena na soundtrack filmu Mission Impossible. Snímek s Tomem Cruisem v hlavní roli se stal kasovním trhákem a skladba londýnské čtveřice se dostala k posluchačům po celém světě.





Jen o rok později (1996) Britové vydali další album. Deska Stoosh je pro mnoho fanoušků nejoblíbenější a nejzásadnější. Téměř každá píseň má silnou melodickou linku. Mezi tvrdšími rockovými riffy se objevilo i poměrně dost balad. Tou nejznámější je singl Hedonism(Just Because You Feel Good), který kapelu katapultoval na světovou úroveň.





Tři roky od Stoosh Skunk Anansie vydali Post Orgasmic Chill, svou třetí a zároveň poslední v minulém století a poslední před dlouho přestávkou ve své činnosti. Pilotním singlem se stala propracovaná skladba Charlie Big Potato. I toto album obsahuje několik balad. Bodovala například píseň You'll Follow Me Down, ale díky soundtracku k teenagerovskému snímku Velmi nebezpečné známosti všechny zastínila nahrávka Secretly. Svou oblibu si zajistila také díky nápaditě provokativnímu videoklipu, v němž se různými peripetiemi proplétá trojice mladých lidí, aby nakonec společně skončili v posteli. Klip navíc otevírá téma bisexuality, které je dlouhodobě spojeno i se samotnou zpěvačkou.





S novým miléniem přišel rozpad kapely. Jednotliví členové se muzice nadále věnovali odděleně. Nejvíce sledovanou kariérou měla Skin, která změnila image a nechala si narůst vlasy. Skin, vlastním jménem Deborah Anne Dyer na sebe upozornila duetem Carmen Queasy s Maximem Reality ze skupiny The Prodigy a spoluprací s projektem Pale 3 na singlu You Can't Find Peace. V době nečinnosti Skunk Anansie Skin vydala dvě desky – Fleshwounds a Fake Chemical State. Opět bodovaly především pomalejší skladby, do kterých Skin umí vložit spoustu emocí. Skin sólově vystoupila i v České republice. Stalo se tak díky Lennymu Kravitzovi, který ji k nám přivezl jako svou předskokanku.





Fanoušky Skunk Anansie v roce 2009 potěšila zpráva o obnovení kapely. Druhá kariéra skupiny, o které se na konci devadesátých let psalo jako o nejlepší rockové živě hrající formaci, začala rekapitulací - vydáním kompilace hitů Smashes and Trashes. Ta kromě největších hitů obsahovala i trojici nových písní: Tear the Place Up, Because of You a Squander. Novinky naznačovaly, že Britové se pokusí navázat přesně tam, kde před deseti lety skončili.





Prvním regulérním albem po návratu bylo Wonderlustre z roku 2010. To přineslo dvanáct skladeb, kde převládají tvrdší a syrové, jako je první singl My Ugly Boy nebo otvírák God Loves Only You. Kapela si dobře uvědomila, že nové posluchače získává vždy zejména na pomalejší balady. Nejpodmanivější z celé desky je singl You Saved Me. Kritici o desce psali především chválu. Kapela s ní objela úspěšné evropské turné, v jehož rámci navštívila i český festival Rock for People, ale na svou někdejší obří slávu mohla londýnská čtveřice už jen vzpomínat.





Zatím posledním zářezem v diskografii Skunk Anansie je CD Black Traffic, na jehož tvorbě spolupracovali s producentem Chrisem Sheldonem. V novodobé historii kapely se její členové rozhodli, že osud kapely budou řídit pouze oni sami. Možná i díky tomu nefungovalo tak dobře promotion a lidé se o nových aktivitách holohlavé zpěvačky a její kapely hůře dovídali. Každopádně ani v roce 2013 reference nenaznačují, že Skunk Anansie by při svých živých vystoupeních polevili. Na studiových deskách Skunk Anansie lze cítit návrat k tvrdšímu zvuku, nelze popřít, že velmi oblíbené jsou zejména balady. Možná proto na září Britové připravili akustické album, kde lze předpokládat, že zazní všechny zásadní milostné písně zpívané živočišnou Skin.


text: Daniel Maršalík


skunk anansie band top

 

zavřít