Od kamery k mikrofonu: TOP 15 zpívajících herců (II.)

Vydáno 17.11.2013 | autor: redakce

Zpívající herec, hrající zpěvák... Je jich nespočet, ale jak se vyznat v tom, kdo je kdo? Přinášíme druhý díl TOP 15 osobností, jejichž jméno je spojeno s filmovým plátnem a divadelními prkny, ale výsledky jejich pobytu v nahrávacím studiu jsou důkazem, že hudební nadání jde s tím hereckým často ruku v ruce. Zapomeňte pro dnešek na televizi a poslechněte hudební melouchy svých filmových hrdinů.

Od kamery k mikrofonu: TOP 15 zpívajících herců (II.) Od kamery k mikrofonu: TOP 15 zpívajících herců (II.)

 


7. HUGH LAURIE

Ne, Hugh Laurie by opravdu nerad slyšel, kdybyste ho oslovili: "Doktore Housi." Svých 250 000 £ honoráře za každou epizodu Dr. House si jistě užívá, přesto vězte, že v něm cloumá mnohem víc, než jen chodící ztvárnění náladového doktora. Od šesti let se učil na piáno. K tomu zpívá, hraje na bicí, harmoniku a saxofon. Je zpěvákem a klávesákem charitativní rockové kapely Band From TV. Pro film Maybe Baby složil blusovou humoresku Sperm Test In The Morning. Především ale v roce 2010 vydal své první bluesové album Let Them Talk a nově vydané album Didn't It Rain představil letos i v Praze.

 

 

6. JACK BLACK (TENACIOUS D)

Jack Black je herec, který se narodil se snem stát se rockovou hvězdu. Své o tom vypovídá jeho filmografie, kterou protínájí tituly jako Škola ro(c)ku. Stěžejním je ale film Tenacious D. Ztřeštěná taškařice o zrodu králů rocku v režii Liama Linche, v níž si zahrál třeba i Dave Grohl, je vlastně hřištěm pro Jacka Blacka a jeho kamaráda Kela Gasse, s kterým založil opravdovou comedy-rockovou kapelu Tenacious D. Kapela vydala celkem tři alba a kromě břitkého humoru lze ocenit nepopiratelné hudební nadání a schopnost obou kamarádu složit plnohodnotnou píseň.

 

 

5. JASON SCHWARTZMAN

Pohledný herec s židovskými rysy ve tváři se narodil do rodiny Coppolů, proto se o jeho dalším působení nemuselo příliš diskutovat. V sedmnácti dostal svou první roli ve filmu Rushmore, která byla zároveň rolí hlavní. Zde prokázal, že herecké geny ho nepřeskočily, a v kariéře u filmu pokračoval. Přitom bubnoval v kapele Phantom Planet a v roce 2006 se vydal na sólovou dráhu s projektem Coconut Records. Vydal dvě indie alba, na kterých si zahostovala i Kristen Dunst nebo jeho bratr Robert známý z kapely Rooney.

 

 

4. SCARLETT JOHANSSON

Scarlett je často spojováná s výrazem sex symbol. Svou hereckou hvězdu ráda ukazuje především v intelektuálských a nezávislých filmech, oblíbil si ji i Woody Allen. O málo jí uniklo obsazení v muzikálu jednoho z největších producentů na Brodwayi, zpěv ji ale chytnul, a tak nahrála desku coververzí písní Toma Waitse. Větší úspěchy posbírala, když se dala dohromady s písničkářem Pete Yornem, s nímž natočili desku duetů Break Up kombinující pop a folk.

 

 

 

3. IWAN RHEON

Ke kytaře se dostal i Velšan Iwan Rheon, jehož jedna z prvních rolí byla právě role v rockovém muzikálu. V té době už měl i kapelu, jíž byl frontmanem, ovšem jeho pracovní herecké záležitosti jako účinkování v Misfits mu zabíraly mnoho času a z kapely musel odejít. Od té doby vydal pod svým jménem tři akusticky laděná indie folková EPčka a vydání dlouhotrvající desky ohlásil na rok 2014.

 

 

 

2. RYAN GOSLING

Hey Girl je něco, co chce od Ryana Goslinga slyšet každá žena a dívka. Talentovaný a pohledný herec, který zazářil ve filmech Zápisník jedné lásky nebo Drive, je možná talentovanější než tušíte. Od dětství zpíval po boku své sestry na svatbách a v roce 2008 se dal dohromady se Zachem Shieldsem, aby spolu založili kapelu Dead Man's Bones. Jejich zatím jediná eponymní deska, na níž si všechny nástroje nahráli sami, obsahuje i hlasy dětského sboru, které Dead Man's Bones vynášejí do kategorie "musíte slyšet".

 

 

1.ROBERT DOWNEY Jr.

V naší malé zemičce bude Robert Downey Jr. i přes ztvárnění hlavních rolí v trhácích jako Iron man, Avengers či Sherlock Holmes znám ještě dlouho jako "Ten z Ally McBeal". V kontextu s jeho muzikální tvorbou je to trefa do černého. Ačkoli participoval jako zpěvák na soundtracích ke svým filmům Chaplin, Friends & Lovers (Milenci na horách) a Kiss Kiss Bang Bang, píseň, která na něj upozornila jako na zpěváka, byl cover písně River od Joni Mitchell znějící právě v jedné epizodě Ally McBeal. Moment ze seriálu, kdy Robert sedí za klavírem a charismaticky rve srdce posluchačům svým pěveckým projevem, je obrázek, který lze přiřadit i k albu The Futurist, jež Robert vydal roku 2004. Byl to právě rok, v kterém se herec vracel zpět do práce po pěti letech léčení z drogové závislosti a s tím spojených potyček se zákonem. Album je pro nás naštěstí natolik kvalitní, že ho ztěží lze brát jen jako výsledek art terapie. {vypnoutlink:Kiss}

 

text: Alena Bílková, Jana Václavíková



 

Robert Downey TOP

zavřít