SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Peter Steele (121.)

Vydáno 10.01.2014 | autor: redakce

Říká se, že pokud je někdo nepravdivě označen za mrtvého, obvykle se dožije vysokého věku. Každé pravidlo ale má své výjimky - jednou z nich byl bohužel frontman Type O Negative Peter Steele.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Peter Steele (121.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Peter Steele (121.)

Peter Steele 01Když se 14. dubna 2010 objevily první zprávy o smrti osmačtyřicetiletého basáka a zpěváka polského původu Petera Steeleho, vlastním jménem Petruse T. Ratajczyka, nebrali je někteří lidé vzhledem k předchozím zkušenostem s Type O Negative úplně vážně. O den později však kapela smutnou událost potvrdila na svých webových stránkách a muzikanti jako Evan Seinfeld (Biohazard), Mike Scondotto (Inhuman) či Jason Myers (Icarus Witch) vysekli první poklony mrtvému kolegovi. Shodou okolností se poslední album Type O Negative, jmenuje Dead Again.

ŽÁDNÝ ŽERT

Naděje fanoušků, že se jedná o morbidní žert, vzala za své poté, kdy se na oficiálních stránkách Type O Negative dočetli: "S velkým zármutkem vás informujeme, že frontman, basák a náš kolega z kapely Peter Steele zemřel včera v noci pravděpodobně z důvodu selhání srdce. Je ironií, že Peter zrovna prožíval dlouhé období střízlivosti, zlepšujícího se zdravotního stavu a chystal se pustit do psaní a nahrávání pokračovatele našeho posledního alba." Podle jiných zpráv však úmrtí hudebníka, který svého času nahý pózoval v časopise Playgirl, údajně předcházela několikadenní nemoc. Je logické, že po odeznění smutku přijdou na řadu starosti, co bude dál s newyorskou partou tvrdých rockerů, kteří se ocitli bez démonického Steeleho. Zatím není jisté, jestli zbylí muzikanti najdou náhradu, nebo se rozhodnou ukončit působení Type O Negative na hudební scéně. Kapela se Steelem v čele debutovala roku 1991 elpíčkem Slow, Deep And Hard. Největších úspěchů dosáhla v polovině 90. let alby Bloody Kisses (1993) a October Rust (1996); každého z nich se jen ve Spojených státech prodalo přes milion kusů.

FINGOVANÉ ÚMRTÍ?

S takovými věcmi by si člověk asi neměl zahrávat. Zpráva o smrti Steeleho se ocitla na oficiálních stránkách skupiny už v roce 2005, kdy se tam objevila fotografie jeho náhrobku s daty 1962–2005 a informace, že zemřel v důsledku špatně léčené klinické deprese. Dodnes není zcela jasné, zda se nejednalo o přestřelený marketingový tah před vydáním dalšího alba. Steele, který v té době skutečně zmizel z dohledu, později v rozhovoru na DVD Symphony For The Devil tvrdil, že se léčil ze závislosti na návykových látkách.

 

tyo o negative 802MTV JE NECHTĚLA

Brooklynský rodák Steele založil gothicmetalové Type O Negative v roce 1989, předtím působil v hardcorových Carnivore. Jeho nezaměnitelný basbaryton, stejně jako majestátná, více než dvoumetrová postava, byly poznávacím znamením kapely, která na počátku 90. let patřila k nejvlivnějším představitelům tvrdého rocku. Jejich videoklipy My Girlfriend's Girlfriend a Love You To Death byly zakázány na MTV. "Peter Steele byl jeden z mých nejoblíbenějších hudebníků všech dob! Setkal jsem se s ním jen jednou krátce, ale musím říct, že to byl úžasný člověk. Retalliation od Carnivore a všechna alba Type O Negative měly obrovský vliv na mou tvorbu," uvedl Mille Petrozza z Kreator. Dez Fafara z DevilDriver označil Steeleho za člověka s obrovským srdcem. "Byl jeden z nejlepších chlapů v hudebním světě, vždy a za každé situace laskavý. Mnohokrát jsem byl s Type O Negative na turné a vždy bylo o zábavu postaráno," prohlásil.

text: Roman Jireš

Příště: Czeslaw Niemen

zavřít