RECENZE: První hoře se v žánrovém labyrintu opět neztratili

Vydáno 24.04.2014 | autor: redakce

Jako neukotvená bárka se splašenou magnetickou střelkou kompasu na širém moři se První hoře na svém pátém řadovém albu nechají smýkat mnohdy protichůdnými vlnami, přičemž na žádné nesetrvají dlouho. V bouřích i slunečné selance se udržují nad hladinou a i když se to stejně jako v minulosti zprvu nezdá, opět mají kormidlo pevně v rukou.

RECENZE: První hoře se v žánrovém labyrintu opět neztratili RECENZE: První hoře se v žánrovém labyrintu opět neztratili


prvni hore imaginariumPRVNÍ HOŘE

IMAGINARIUM
Kontra Production
15 trax / 42:33

Tracklist: Kapelo, vyprávěj!, Carnívale, Don Quijote, Něžný metalista, Absurdistán, Líbezná hudba, Galimatyáš, Vítejte v Imaginariu!, Melancholía, Ovíněná, Němohra, Ikare!, Ze srdce se ozval kvil, Bolero, Vyložené strašení!

Alternativní cirkusy a varieté znovu roztáčejí svou multižánrovou show plnou svérázných hudebních čísel i mluvených skečů. Dechberoucí žánrová salta, úžasné a přitom kupodivu konzistentní přelévání motivů, nálad, rytmů i melodií - tihle pražští notoví žongléři a akrobati prostě ani na chvíli nenechají posluchače znepozornět. Jen je bezpodmínečně nutné projevit ochotu jim naslouchat a překonat počáteční pocit nesourodého chaosu. Vždyť ostré kytarové riffy obcují s plesovým i pouťovým akordeonem, klávesy bez varování koketují s popem i jazz rockem, zčistajasna se zjevují naprogramované ruchy z jiných dimenzí i velmi účelná akustická kytara.

A rytmika? Ta je schopna efektivně posloužit čemukoli. Tu se bigbítový šraml přetlačuje s rock'n'rollem i s názvuky dejme tomu barkaroly (Carnívale), flamenco souzní s punkem (Galimatyáš), a kdyby vás zajímalo, jak by asi novovlnný Pražský výběr zahrál Hladíkovu Čajovnu, v závěru Don Quijote První hoře naťuknou i tuto možnost. Do Němohry je pro změnu zakomponováno pukání Popcornu (pozoruhodné, na svém nejnovějším albu si na tuhle letitou Kingsleyho chytlavku vzpomněli i další výstředníci Insania) a tím výčet špílců zdaleka nekončí. Rozhodně však nejde o vykrádání, nýbrž o vyloženě šibalské hudební žertíky.

Ač První hoře vyhlíží poměrně neseriózně, ve skutečnosti pod nánosem klaunství nabízí spoustu zajímavých aranžérských nápadů, výrazné osobitosti (včetně neškoleného, teatrálního, místy až neurvalého, jindy procítěně něžného, každopádně však patřičně sugestivního vokálního projevu principála Milana Urzy), instrumentální solidnosti a v neposlední řadě texty reflektující s hravostí, nadhledem i jízlivostí realitu současného světa, zručně se přitom vystříhávající provařených klišé. A tak se zdánlivá Archa hudebních bláznů nezvratně transformuje na Prvohořský létající cirkus.

BEST TRAX: Carnívale, Don Quijote, Ikare!
ZKUS TAKY: Traband - Hyjé!, Už jsme doma - Pohádky ze Zapotřebí, Znouzectnost - Ad Astra


Daniel Folprecht
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít