Na co se těšit v srpnu: 12 tipů redakce

Vydáno 02.08.2014 | autor: redakce

Letní prázdniny se přehupují do druhé poloviny, značná část festivalů je již za námi, hudební program ale nepolevuje ani v srpnu. Kam vyrazit, kdo slaví narozeniny i co vychází za nové desky se dočtete v našich dvanácti tipech.

Na co se těšit v srpnu: 12 tipů redakce Na co se těšit v srpnu: 12 tipů redakce

 

neutralmilkhotelNEUTRAL MILK HOTEL

co: Hrdinové devadesátého osmého opět spolu, konečně i v Praze
kdy: 3. srpna - MeetFactory. Praha

Až loni se napevno na pódia vrátila kapela, jejíž druhé album In An Aeroplane Over The Sea v roce 1998 pobláznilo všechna indie děcka. Dlouho se zdálo, že opozdilci budou vzpomínat na Neutral Milk Hotel jen se zasněným výrazem a donekonečna točit to málo, co stihli vydat. Záznamů z živých vystoupení na internetu také příliš není a jelikož i na současném turné je pořizování záznamů zakázáno, bude lepší jít se přesvědčit, zda je označení kultovní na místě. Značnou část jejich vystoupení umisťují pořadatelé na velká pódia letních festivalů, proto bude možnost vidět Jeffa Manguma zblízka v klubovém prostředí příjemným bonusem.

 

 

 

deafheavenDEAFHEAVEN

co: Opalovačka s metalovými Deafheaven
kdy: 5. srpna - 007, Praha

Loni v létě vydali Deafheaven desku Sunbather, s níž si získali pozornost četných hudebních médií, která ji neváhala na konci roku zařadit na přední pozice svých výročních žebříčků. Zasloužile odměněné druhé album nyní představí i v Praze na Sedmičce. Letos si již stihli zahrát na barcelonské Primaveře, chicagském Pitchforku a před návštěvou v Česku hrají na katovickém OFFu. Teprve v narvaném a zpoceném podzemí naplno vynikne krása agrese a tvrdosti, kterou dokáží Deafheaven přenést i na neortodoxní hard-core fanoušky a nezasvěcené posluchače. Vstup stojí 250 Kč v předprodeji, 300 Kč na místě.

 

 

 

queens-of-the-stone-age-3QUEENS OF THE STONE AGE

co: Stoner-rockový strojek je perfektně seřízen i na pražské vystoupení
kdy: 11. srpna - Forum Karlín, Praha

Že materiál z jejich poslední desky ...Like Clockwork zní naživo stejně skvěle jako ze studia, přesvědčili Queens of the Stone Age české publikum už loni na festivalu Rock for People. Letos bude chtít parta kolem Joshe Hommea dokázat totéž v novém prostoru Forum Karlín. Do Prahy se stoner rockeři vrací po necelých deseti letech: v roce 2005 vystoupili v Roxy společně s Hommeovým dalším projektem Eagles of Death Metal, tentokrát kapele předehřeje publikum jeho manželka, rockera Brody Dalle. Vstupenky jsou k dispozici v tradičních předprodejních sítích od 850 Kč.

 

 

machine headMACHINE HEAD

co: Svátek pro všechny metalové hlavy
kdy: 12. srpna - Roxy, Praha

Potřetí za posledních šest let zahřmí v Praze sebranka Machine Head. Zatímco v roce 2008 a 2012 tu kapela vystoupila jako support Metalliky, tentokrát si její fanoušci užijí regulérní samostatné vystoupení. Kapela, která již přes dvě dekády definuje nové směry v metalové hudbě, má na kontě sedm řadových alb. To poslední s názvem Unto the Locust vyšlo před třemi lety a podle dostupných informací by ještě letos měla parta kolem zpěváka Robba Flynna poslat do světa nový materiál. Právě Robb Flynn je jediným členem z původní sestavy. V Roxy jim předehřejí pódium tuzemští Beast Wizhin the Sound.

 

 

 

MM 2013 origMARILYN MANSON

co: Obscénní cirkus se dvěma M v názvu opět míří do Prahy
kdy: 12. srpna - Lucerna, Praha

Marilyn Manson své české příznivce nešetří. Po dvou letech od svého posledního vystoupení se muzikant vrací na místo činu do velkého sálu pražské Lucerny. Opět je vyprodáno, v sále bude tradičně hodně horko a pravděpodobně nebudou chybět největší hity jako Rock Is Dead, Sweet Dreams, mOBSCENE, Antichrist Superstar nebo The Beautiful People. Letošní srpnové vystoupení ponese pořadové číslo šest, vůbec první koncert extravagantní sebranky se uskutečnil před třinácti lety v tehdejší Paegas aréně (dnešní Tipsport Arena). Zda-li v Lucerně zazní i materiál z chystaného devátého alba, se dozvíte 12. srpna.

 

 

pattiTRUTNOFF OPEN AIR FESTIVAL

co: Jak míchá muziku hobit? A jak hraje Patti Smith?
kdy: 14. - 17. srpna - Trutnov

Trutnovský festival letos pozměnil název na Trutnoff Open Air Festival. To ovšem není jediná velmi nečekaná informace ze severovýchodu Čech - po loňské návštěvě náčelníka Apačů Winnetoua uvítá festival známého amerického herce Elijah Wooda známého zejména jako hobita Froda z Pána prstenů. Ten festival nejprve pozdraví, slavnostně uvede a zahájí. Poté se odebere do Undergroundového stanu, kde bude míchat své desky. Vedle této atrakce míří do Trutnova jména jako Patti Smith, Ska-P,. Craddle of Filth, Kreator, Crystal Fighters nebo Triggerfinger.

 

 

 

 

blinkoveBLINK-182

co: Praotci pop punku na třetí pokus konečně v Česku
kdy: 15. srpna - TipSport arena, Praha

Jedna z nejdůležitějších kapel svého žánru měla dosud na Českou republiku smůlu a Česká republika měla smůlu na ni. První plánované vystoupení Blink-182 před třemi lety se neuskutečnilo kvůli samotné kapele, která zrušila celé turné. Druhý plánovaný koncert neproběhnul kvůli krachu pořadatele. Letos snad již vše vyjde a fanoušci tak poprvé naživo uslyší vypalovačky jako All the Small Things, I Miss You, What's My Age Again?, Adam's Song nebo First Date. V jaké jsou Tom DeLonge, Mark Hoppus a Travis Barker formě, se můžete přesvědčit v polovině srpna v TipSport Areně.

 

 

 

madonna2013 mdnaMADONNA

co: Femme fatale osmdesátých let chystá narozeninový mejdan
kdy: 16. srpna

V polovině srpna oslaví šestapadesáté narozeniny komerčně nejúspěšnější zpěvačka minulého století, Madonna. Umělkyně, jež se proslavila zejména neustálým posouváním hranic znázorňování erotiky a sexuality v hudbě a hudebních videoklipech, je majitelkou mnoha cen Grammy (jen za album Ray of Light získla čtyři sošky). Natočila dvanáct desek, tu poslední MDNA před dvěma lety. Mezi její nejznámější hity patří např. Like a Virgin, Papa Don't Preach, Like a Prayer, Frozen nebo Music. Z hereckého působení je neznámější její role Evity ve stejnojmenném muzikálu. Její poslední koncert v Praze v roce 2009 přilákal 40 tisíc lidí.

 

 

 

elvisELVIS PRESLEY

co: Od smrti krále rokenrolu uplynulo 37 let
kdy: 16. srpna

Absolutní král bílého rock'n'rollu druhé poloviny 50. let. Jedna z nejdůležitějších kulturních ikon dvacátého století, jenž si dokázala vybudovat promyšlenou image s honosnými kostýmy, vysokými límci, velkými slunečními brýlemi, zlatem, diamanty a cadillaky. Majitel tři cen Grammy a dalších jedenácti nominací. Komerčně nejúspěšnější samostatný umělec s prodejem přes 600 milionů alb s nezapomenutelnými skladbami jako Jailhouse Rock, Can't Help Falling in Love, Hound Dog nebo Love Me Tender. To vše byl - mimo jiné - Elvis Presley. 16. srpna 1977 mu v důsledku předávkování utišujícími léky selhalo srdce.

 

 

hip-hop-kempHIP HOP KEMP

co: Hiphopeři všech zemí, spojte se
kdy: 21. - 23. srpna - Hradec Králové

Hip Hop Kemp se během uplynulých dvanácti ročníků etabloval na jeden z nejvýznamnějších žánrově zaměřených festivalů v Evropě. I letošní ročník se pyšní velkým úlovkem - publikum ve Festivalparku v Hradci Králové se může těšit na Ceelo Greena, který vystoupí hned na úvod festivalu, tedy 21. srpna. Festival, jehož branami každoročně projde přes 20 tisíc fanoušků, dále přivítá jména jako Onyx, Dilated Peoples, Bizarre Ride 2 The Pharcyde, Barrel Brothers, Kontrafakt, Prago Union & Champion sound nebo PSH. Večer před oficiálním startem se uskuteční tradiční warm-up party.

 

 

rfpROCK FOR PEOPLE

co: Nostalgická vzpomínka na původní lokalitu oblíbeného festivalu
kdy: 23. srpna

Před osmi lety usoudili pořadatelé jednoho z největších domácích festivalů, že dosavadní prostor v Českém Brodě pro ně začíná být limitující a přesunuli akci do tehdy vznikajícího Festivalparku na bývalém vojenském letišti v Hradci Králové. Na oslavu dvacátého ročníku festivalu se hudba do Českého brodu opět vrátí. Během jednodenního vzpomínkového festivalu tu na dvou pódiích vystoupí např. Kryštof, Vypsaná fiXa, Tata Bojs, Monkey Business, Horkýže Slíže, Divokej Bill nebo UDG. Součástí areálu bude i muzeum Rock for People. Akce začíná ve 12:30.

 

 

 

 

JuntoBASEMENT JAXX

co: Tak do tance, mládeži
kdy: 25. sprna

Junto, tak se jmenuje očekávaná studiová nahrávka britského elektronického dua Basement Jaxx. Na něj fanoušci čekali dlouhých pět let od předchozí studiovky Zephyr. V pořadí sedmé studiové album obsahuje dvanáct skladeb. Poslední uveřejněným singlem je skladba Never Say Never. Dvojice Felix Buxton a Simon Ratcliffe byla populární zejména koncem devadesátých let. Vydáním alba Basement Jazz oslaví dvacet let existence.

 

 

text: Petr Adámek, Ondřej Bambas

 


 

blink-183-photo-band TOP

 

zavřít