Na co se těšit v únoru: 13 tipů iREPORT.cz

Vydáno 02.02.2015 | autor: redakce

Únor bílý, pole sílí, praví stará česká pranostika. V únoru ovšem sílí i množství koncertů a nových desek, jimiž si můžete druhou polovinu zimy zpříjemnit. Do diářů si zapište koncerty Katy Perry, Eda Sheerana, turné Anety Langerové a Ondřeje Brzobohatého nebo si poslechněte nová alba Visacího zámku a Imagine Dragons.

Na co se těšit v únoru: 13 tipů iREPORT.cz Na co se těšit v únoru: 13 tipů iREPORT.cz


 

apolloAPOLLO 2014 A VINYLA 2014

co: čtvrtý ročník "alternativních" hudebních cen
kdy: 5. února - Podnik, Praha a 8. února - Lucerna Music Bar, Praha

"Cenu Apollo za rok 2014 si odnáší...," to se dozvíme 5. února v pražském Podniku. Do druhého kola se s nejvíce hlasy probojoval již podruhé předloňský vítěz Boris Carloff, kapela Sklenik nebo Adrian T. Bell se sólovkou Different World. Nové místo si tentokrát našla cena Vinyla stěhující se z Brna do Prahy. Vyhlášení se odehraje pouhé tři dny po Apollu a to v Lucerna Music Baru. Ceny Vinyla budou uděleny rovněž počtvrté, v jejich letošních nominacích figurují jména jako Kalle, DVA nebo Schwarzprior. Kompletní informace o přehledu nominovaných a průběhu večera včetně cen vstupného hledejte na oficiálních webových stránkách.

 

 

 

Goran Bregovic pressGORAN BREGOVIĆ

co: jeden z králů world music opět v Česku
kdy: 10. února - Forum Karlín, Praha

Pouhý rok a půl od svého posledního vystoupení v pražském kongresovém centru se do České republiky vrátí Goran Bregović se svou kapelou Wedding & Funeral Band. Ve Foru Karlín jistě zazní materiál z jeho poslední desky Champagne for Gypsies, na níž spolupracoval s legendárními Gipsy Kings nebo Gogol Bordello, a zejména průřez jeho celoživotní tvorbou, jíž obohatil nespočet slavným filmů. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketpro od 990 Kč.

 

 

 

 

 

Aneta Langerova int2015 14 TOPANETA LANGEROVÁ

co: skladby z alba Na Radosti i ve vašem městě
kdy: 11. února - 1. dubna

Necelou dvacítku koncertů má na přelomu jara v plánu Aneta Langerová. První koncert turné se uskuteční 11. února v Prachaticích, tedy nedaleko od místa, kde zpěvačka hledala inspiraci pro své aktuální album Na Radosti. Turné podle zpěvačky atmosférou naváže na projekt Pár míst. Na rozdíl od něj však koncerty nebudou jen akustické, Anetu doprovodí kapela, smyčcové trio a piano. V rámci turné vystoupí Aneta i na vyhlášení cen Žebřík - 13. března v novém kulturním centru Depo 2015 v Plzni. V anketě získala hned tři nominace: za své loňské album, za skladbu Tráva a byla nominována i v kategorii zpěvaček.

 

 

ed sheeranED SHEERAN

co: ostrovní hvězda konečně v České republice
kdy: 12. února – Forum Karlín, Praha

Slušňák, co se odebral do Londýna a pak do Ameriky, aby s kytarou dobyl svět. Povede se to jednomu z milionu a Ed Sheeran nejen, že se vyšvihl na špici, ale úspěšně se na ní drží. Od doby, kdy do strun sekal slova "You need me, I don't need You", se obklopil lidmi jako Pharrell Williams nebo Rick Rubin. Když zrovna nekoncertuje, baví se sbíraním všemožných ocenění nebo doučováním tance, aby se následně předvedl jako romantický gentleman ve videoklipu Thinking Out Loud. Poté, co Edovu show pořadatelé přesunuli do Tipsport Areny, jsou stále volné lístky! Takže nechat si ujít nejpopulárnějšího písničkáře současnosti? Na to nejsou výmluvy.

 

 

 

ennioENNIO MORRICONNE

co: slavný skladatel a dirigent opět v největší české hale
kdy: 12. února - O2 arena, Praha

Jeden z největších skladatelů současnosti, autor hudby k filmům jako Tenkrát na západě, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý a ošklivý, Profesionál, Neúplatní, 48 hodin v Paříži, Kill Bill nebo Nespoutaný Django se objeví na světových jevištích po roční odmlce, kterou zapříčinila jeho zdravotní indispozice. Půjde o jednu z posledních možností, jak vidět italského maestra v akci. Na příští rok totiž šestaosmdesátiletý Morricone ohlásil své poslední světové tour. Před rokem zvednul ze sedaček zaplněnou O2 arenu, na stejné místo se geniální skladatel vrací i tentokrát. V největší české hale bude dirigovat Český národní symfonický orchestr.

 

 

Imagine Dragons  Smoke  MirrorsIMAGINE DRAGONS

co: potvrdí osobití Američané úspěšný start i druhou deskou?
kdy: 16. února

Night Visions, první album kapely Imagine Dragons minulo snad jen hudební ignoranty. Nástupce je na cestě. "Smoke + Mirrors jsme prakticky napsali na cestách v době, kdy se náš život diametrálně změnil. Hned po konci tour jsme zasedli do studia a nahrávali. Natočili jsme přes 120 demáčů," vysvětlila kapela v traileru ke své druhé desce. Zároveň zmínili obavy, aby nezůstali u stejného zvuku, jako na svém debutu, ačkoli vědí, že o to většina fanoušků stojí. Bohaté aranže singlů i shoty z natáčení slibují opět bohatou sestavu perkusí, ženské sbory i žestě. A co víc? Imagine Dragons září nejen ve studu, ale i na podiích. Zkrátka zasloužený mainstreamový úspěch a hodně očekávání.

 

 

 

Queen 05 LRQUEEN & ADAM LAMBERT

co: jak si na pódiu rozumí Brian May a spol. s o generaci mladším zpěvákem?
kdy: 17. února - O2 arena, Praha

Vidět Queen naživo je povinností pro každého, komu na dnešní hudební scéně chybějí zpěváci s neomezeným hlasovým rozsahem, kytarová sóla, hymny, kelímky od piva na klavíru, muži v kostýmech, opera a především bohéma. "Kulervoucího" Freddieho tentokrát nahradí zpěvák, skladatel a herec Adam Lambert. Po rockerovi Paulu Rodgersovi, který v Praze Freda zastoupil přesně před deseti lety, to vypadá, že Taylor s Mayem našli konečně zpěváka, jenž Mercurymu bude stačit nejen pěvecky, ale i stylem. Je snad mezi dnešními talenty jiný showman, kterého si umíte představit v "okatém" overalu s peřím, jaký na sobě měl Freddie ve videoklipu Hard Life?

 

 

 

OndrejONDŘEJ BRZOBOHATÝ

co: populární muzikant vyráží na další turné
kdy: 19. února - 23. dubna

Potřetí od vydání své debutové desky se Ondřej Brzobohatý rozjede do českých měst. Skladby z loňského alba Identity, za které si převzal Zlatou desku, uslyší jeho fanoušci v šestnácti městech. Identity Tour 2015 startuje 19. února ve Vyškově, potrvá do konce dubna a nemine ani Slovensko. Diváci se opět mohou těšit na písničky z Ondřejova alba Identity, ale i na několik novinek. Stejně jako Aneta Langerová se i Ondřej Brzobohatý zastaví 13. března na vyhlášení hudební ankety Žebřík v Plzni.

 

 

 

 

Hitchcock Live vizualHITCHCOCK LIVE

co: projekce snímku Psycho s živým hudebním doprovodem
kdy: 19. února - Obecní dům, Praha

Nový ambiciózní projekt Hitchcock Live představuje Praze legendární filmy mistra hororů, sira Alfreda Hitchcocka v interpretaci s živou hudbou v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Jako první bude uveden film Psycho, jehož koupelnová scéna patří právě i díky geniálnímu hudebnímu podkresu k jednomu z nejcitovanějších záběrů. Hudbu k filmu složil Bernard Herrmann, který se podílel také na Hitchcockově dalších filmech včetně Vertiga, nebo Scorseseho Taxikáři, na němž dokončil práci těsně před smrtí. Vstupenky na audiovizuální představení jsou v prodeji v síti Ticketstream.

 

 

 

Katy-Perry Shot5KATY PERRY

co: pestrobarevné kostýmy, velkolepá show, skvělá choreografii a mraky hitů s popovou princeznou
kdy:
23. února - O2 arena, Praha

Kdysi se ze Santa Barbary vydala za Dr. Lukem, Maxem Martinem a dalšími proslulými hitmakery do L.A., aby pod jejich vedením nahrála neposlušnou hitovku o tom, jak políbila holku a celkem si to užila. Raketový nárůst popularity potvrdila následujícím albem Teenage Dream, z něhož se pět singlů postavilo na vrchol americké hitparády. Srovnání rekordu s Michaelem Jacksonem a jeho albem Bad jí však nestačilo a předloni na něj navázala taktéž velmi úspěšnou řadovkou Prism. A právě s touto deskou se Katy Perry poprvé podívá do pražské O2 areny. Nemáte-li lístek, máme špatnou zprávu - je totiž vyprodáno.

 

 

Macy Gray 20141MACY GRAY

co: zazpívejte si s Macy Gray I Try
kdy: 23. února - SaSaZu, Praha

Po třech letech se v Česku zastaví zpěvačka Macy Gray. Zatímco před dvěma lety u nás prezentovala album The Sellout, koncem února v SaSaZu představí materiál z aktuální novinky The Way. "Chtěla jsem vytvořit nahrávku, která odráží moji osobnost jako ženy, matky i umělce," říká k nahrávce sama zvěvačka. Americká zpěvačka, skladatelka, herečka a majitelka několik cen Grammy, Billboard, MTV nebo Brit Awards se na scéně pohybuje patnáctým rokem. Vstupenky na koncert jsou k dispozici v cenovém rozpětí 790 - 990 Kč.

 

 

 

 

sam smithBRIT AWARDS 2015

co: 35. ročníku Brits vévodí Sam Smith
kdy: 25. února

V polovině ledna byly zveřejněny nominace pro letošní ročník, v němž mají šanci uspět v několika kategoriích Royal Blood, Ed Sheeran a zejména Sam Smith, jehož jméno figuruje v seznamu pětkrát. Šanci má se svým singlem Summer hned dvakrát také Calvin Harris nebo George Ezra připravený si jít pro ocenění rovnou čtyřikrát. V mezinárodních kategoriích se objevují interpreti jako Jack White či 5 Seconds Of Summer. Svého vítěze už zná soška Critics' Choice, kterou si odnesl James Bay. Slavnostní vyhlášení proběhne 25. února v londýnské O2 Areně a mezi potvrzenými hosty jsou kromě výše zmíněných také Take That, Taylor Swift a Madonna.

 

 

 

Visací Zámek  Punkový králostvíVISACÍ ZÁMEK

co: potvrdí Visací zámek známku punku i na nové desce?
kdy: 27. února

Dlouhých pět let si fanoušci punkové legendy museli počkat na nové album Visacího zámku. Chystaná deska Punkový království je podle kapely patnáctitrackový opus ze života zralého punkáče s jeho všedními radostmi i strastmi. Vedle punkových smrští se objevuje i pokus o pop nebo psychedelická alternativa. Zatímco hudbou přispěl na album každý člen kapely, texty jsou opět v drtivé většině dílem Honzy Hauberta, nedávno jmenovaného Krále punku. Jeden text napsal Michal Pixa a dva si skupina vypůjčila od klasiků: Karla Hlaváčka a Christiana Morgensterna.

 

 


text: Petr Adámek, Alena Bílková, Ondřej Bambas

 


 

Katy-Perry Shot5 TOP

 

zavřít