Legendární puntíky se vrací do Prahy

Vydáno 07.04.2010 | autor: PR

Kapela The Legendary Pink Dots slaví 30 let své existence a při této příležitosti vystoupí dnes, 8. dubna, v pražském Jazzdocku.

Legendární puntíky se vrací do Prahy Legendární puntíky se vrací do Prahy

The Legendary Pink Dots vznikli na přelomu let 1979/1980 v londýnském squatu a do vínku jim bylo dáno okouzlení propuknuvší vlnou syntezátorové new romance v kombinaci s ohlasy o dekádu staršími hudebními žánry. Stěžejní postavou The Legendary Pink Dots je zpěvák, autor textů a většiny písní Edward Ka-Spel, jehož eruptivní básnické vize (je schopen své texty na pódiu improvizovat) spřádají bizarní příběhy na pokračování s postavami Lisy, Lilith, Opice či Kapitána, vášnivé lovesongy i psychedelickou estetikou ovlivněné sci-fi vize, v nichž mluví ústy televizních "duchů", či doufá, že Válka světů nezačne, dokud neumyje nádobí.


Svou tvůrčí vizi Pink Dots nazývají "Terminal Kaleidoskope" - krasohled namířený na pestrý vesmír chvíli před jeho zánikem. V osmdesátých letech The Legendary Pink Dots přesídlili do Holandska, kde působí dodnes. Důvodem byla nepříznivá odezva na anglické hudební scéně. Od poloviny 90. let skupina poněkud zmírnila svou extravaganci a ohlédla se směrem k rocku a sofistikovanému písničkářství. V tomto duchu každoročně vydává další alba vyrovnané kvality a neúnavně koncertuje po celém světě.

zdroj: Liver Music
zavřít