IAMX: reportáž z pražského koncertu

Vydáno 25.10.2010 | autor: redakce

Chris Corner a jeho IAMX jsou v České republice pečení vaření. V pražské Meet Factory tentokrát představili rovněž několik nových skladeb, které nadchly i naši kolegyni Barboru Částovou. Více v její reportáži.

IAMX: reportáž z pražského koncertu IAMX: reportáž z pražského koncertu

IAMX
22. 10. 2010, Meet Factory


Už krátce po sedmé hodině se shlukovali první fanoušci před pražským uměleckým klubem Meet Factory, který se postaral o zázemí očekávané show pana Cornera. Security začali nedočkavé, převážně vyznavačky, tohoto sexy electro-clashe, pouštět do prostor klubu až pár minut po osmé, takže před skleněnými vstupními dveřmi došlo samozřejmě k tlačenici a mačkanici nejvyššího čili ženského stupně. Během kontroly vstupenek jste se mohli zatím pokochat přehlídkou modelů stylově velmi podobných interpretovi nebo naopak velmi zajímavých a naprosto nezapadajících outfitů mimozemšťanů, kteří předčili extravaganci všech zúčastněných.


Bohaté bylo také národnostní složení publika, které poukázalo na to, že IAMX mají fanoušky, kteří cestují klidně několik hodin, jen aby si je mohli poslechnout naživo, po celé Evropě. Předem nebylo nikomu zcela jasné, v kolik má přesně představení začít. Ovšem po dvou hodinovém čekání v davu, do kterého byl po časových intervalech vpouštěn efekt dýmu, se přidušení posluchači začali postupně bouřit a svého idola si něco po desáté vykřičeli a vydupali. Na podiu se zjevila čtveřice hudebníků. Překvapením večera byla změna ansáblu pana Cornera. Jako už po několik let se po jeho boku objevila charismatická Janine Gezang, kytaristu vystřídala nová tvář se jménem Alberto Alvarez a bubeníka naprosto nahradil MAX – elektrický přístroj, který dodává představení rytmus.


O bicí soupravu se pak postarali tito tři členové sami a to tím, že si mezi sebe rozhodili jednotlivé části soupravy. Čtvrtou postavou byla houslistka, která perfektně doplňovala smyčcovou linku v nových kouscích. Ty zazněly hned na začátku. První čtyři songy, které se mají objevit na novém počinu, dokázaly, jak umělec postupem času vyzrává. Jeho hudba a umění se zdokonaluje a proměňuje v něco nádherného. Hypnotická hudba, múzický hlas a to vše doplněno rytmickými údery zacházejících až do stylu Stopm. Po představení nové tvorby se hrdý umělec pustil do svých známých hitů. Nechyběly melodické písně z posledního vyzrálého alba Kingdom Of Welcome Addiction či mladšího The Alternative a debutu Kiss + Swallow. Stejnojmenný název, jaký nese prvotní album, měla i oficiálně poslední píseň večera.


Čím více se blížila půlnoc, tím více stoupala atmosféra v sále. První řady se stále více tlačily na sebe, aby si každá fanatická vyznavačka tohoto hudebního kultu mohla alespoň sáhnout na kalhoty svého vzoru. Pro uspokojení vyčerpaného davu soubor hudebníků přihodil ještě tři songy jako přídavek na závěr. Celou show pak zakončil typickou „dopalovačkou“ After Every Party I Die. Tím Chris Corner ukončil svou jedinečnou show, kterou dokázal, že má na to skládat nové a čím dál tím lepší věci, které vám prostoupí celým tělem. Dokázal také, že bez problému vyřídí svou extravagantní a jedinečnou hudbou klidně stovku lidí najednou.

text Barbora Částová, foto Lukáš Kadeřábek

6/7

Fotoreport z koncertu IAMX najdete ZDE.

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít