Bobby McFerrin v Brně: Zbývají poslední vstupenky

Vydáno 20.02.2011 | autor: PR

Ačkoliv Bobby McFerrin nepatří k těm, které zná každý v České republice, má tu spoustu příznivců. Vstupenky na první koncert Bobbyho McFerrina v Brně byly vyprodány v průběhu několika týdnů a vše nasvědčuje tomu, že stejný osud čeká i nedávno přidané druhé vystoupení tohoto mistra vokálního umění.

Bobby McFerrin v Brně: Zbývají poslední vstupenky Bobby McFerrin v Brně: Zbývají poslední vstupenky

bobbyBobby McFerrin„Za necelé tři týdny od oznámení přidaného koncertu se prodaly téměř dva tisíce vstupenek a zájem neustává. Naopak, nedávno jsme spustili prodej lístků v Rakousku a naše čísla potvrzují, že Bobby McFerrin je podobně jako u nás populární i v sousedním Slovensku," pochvaluje si Vlastimil Trllo z pořádající agentury 24/7 Promotions.

Bobby McFerrin předvede své hudební improvizace v moravské metropoli 29. a 30. března v hale Vodova v rámci festivalového preview jubilejního desátého ročníku mezinárodní hudební přehlídky JazzFestBrno.

Bobby McFerrin vystupoval v České republice zatím čtyřikrát a jeho koncerty vždy provázel obrovský zájem publika. Jedno vystoupení bylo přidáno už při jeho první návštěvě v Praze a situace se opakuje i tentokrát. Naposledy se loni v Praze a Ostravě představil se svým nejnovějším albem VOCAbuLaries, které získalo tři nominace na cenu Grammy.

Návštěvníci jarního brněnského koncertu se pro změnu mohou těšit na Bobbyho s jeho tradičním repertoárem, kterým si získal milióny fanoušků po celém světě.

Bobby McFerrin získal doposud deset cen Grammy a prodal přes 20 miliónů kopií svých alb, jichž zatím vyšlo třináct. První, eponymní natočil v roce 1982, poslední s názvem VOCAbuLarieS vydal letos. Kombinuje na nich jazz, klasiku, pestré vlivy world music, ethno i folk se svými originálními hudebními nápady. Právě díky bohatosti vlivů a neutuchající chuti experimentovat vzniká nadčasová hudba, která překračuje žánrové (i zeměpisné) hranice a dotýká se všech kultur. McFerrin, jenž spolupracoval například s violoncellistou Yo-Yo Mou a jazzovými pianisty Chickem Coreou a Herbiem Hancockem, není ale jen vynikajícím zpěvákem a skladatelem filmové hudby. Je i uznávaný dirigent; s taktovkou v ruce spolupracoval mimo jiné s Vídeňskou filharmonií.

Bobby McFerrin je nadšený zastánce povinné hudební výchovy v rámci školní docházky. Asi proto, že sám nejlépe ví, jak mocné má hudba účinky. Ostatně v roce 1987 vydal s Jackem Nicholsonem album pro děti nazvané The Just So Stories - Elephant's Child.


Šedesátiletý hudebník osobitým způsobem využívá svůj hlasový rozsah čtyř oktáv, přičemž jedinečná atmosféra jeho koncertů vyniká díky improvizaci a nenucenému kontaktu s publikem. Pět ze svých deseti cen Grammy získal v kategorii Nejlepší jazzový mužský zpěv.

zdroj: Smart Communications, dm 

zavřít