POPULÁRNÍ BALKÁNSKÁ DECHOVKA ROZDUNÍ AKROPOLI

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Podzimní část cyklu koncertů Respect Plus 04 zahájí světoznámá balkánská dechovka KOČANI ORKESTAR v pátek 10. září v pražském Paláci Akropolis.

POPULÁRNÍ BALKÁNSKÁ DECHOVKA ROZDUNÍ AKROPOLI POPULÁRNÍ BALKÁNSKÁ DECHOVKA ROZDUNÍ AKROPOLI

Dechovka, která rozpoutala současnou balkánskou hudební mánii, se jmenuje Kocani Orkestar. Inspirovala skladatele Gorana Bregoviče, hostovala na nahrávkách rumunských zbojníků Taraf de Haidouks a Emir Kusturica její členy představil v romské filmové epopeji Dům k pověšení.

Dvoumiliónová Makedonie patří z celého Balkánu k těm kulturně nejpromíchanějším zemím. Není divu, že právě odtud pochází zvukově nejkřiklavější balkánská dechovka Kočani Orkestar.

Makedonský tavící kotel učaroval režisérovi Emiru Kusturicovi do té míry, že svůj film Dům k pověšení (vznikl 6 let před slavným Undergroundem) situoval do romského „townshipu“ Suto Orizari, které je předměstím Skopje a představuje nejlidnatější romskou aglomeraci na světě. Ve filmu se poprvé objevili členové Kočani Orkestaru, který dnes patří k nejvýznamnějším makedonským skupinám. Pochází z města Kočani východně od Skopje.

Cena vstupenky v předprodeji do 1.9.: 270,-
Cena vstupenky v předprodeji po 1.9.: 300,-
zavřít