Slza interview: Duší rockeři, kteří se chtějí přiblížit světovému popu

Vydáno 21.11.2014 | autor: redakce

"Problém naší popové scény je ten, že se příliš nevyvíjí, není zde ambice přijít s něčím novým," stěžují si Lukáš Bundil a Petr Lexa aka Slza. A jejich pokukování po světových trendech nese své ovoce: jejich singl Lhůta záruční nasbíral za měsíc na Youtube přes 700 tisíc zhlédnutí.

Slza interview: Duší rockeři, kteří se chtějí přiblížit světovému popu Slza interview: Duší rockeři, kteří se chtějí přiblížit světovému popu


SLZA foto Tomáš Nosil 10Slza na sebe upozornila singlem Lhůta záruční


Zatím jste poměrně málo známa kapela. Jak byste sami sebe pár slovy přiblížili širší veřejnosti?

Lukáš: Slza je popová skupina, jejíž tvorba stojí na třech pilířích - melodické písničky, české texty a moderní sound.

Co vás dva vůbec svedlo dohromady?
Lukáš: Vlastně úplná náhoda. Když jsem zakládal Slzu, hledal jsem zpěváka a při brouzdání na YouTube jsem narazil na Petrův kanál, kde měl své covery zahraničních písniček. Líbily si mi tak moc, že jsem Petra kontaktoval, a začali jsme spolupracovat.
Petr: Věnovat se hudbě naplno byl vždycky můj sen a když mě tehdy Lukáš oslovil s nabídkou hrát s ním v kapele a já zjistil, že máme stejné vize, tak jsem ani na minutu nezaváhal.


Jste jen dva, neplánujete v budoucnu rozšířit kapelu o další členy?

Lukáš: Rozšíření kapely neplánujeme - Slza je dvojice. Nicméně koncerty s námi budou hrát další muzikanti.

Vás, Petře, zná spousta lidí převážně mladšího věku z kanálu Hoggycz na Youtube. Přispělo to nějak k vašemu promu?
Petr: YouTube je hodně silné médium a fanouškovská základna, kterou jsem si zde vybudoval, je opravdu veliká a určitě nám v počátku pomohla. Slza je pro mě ale prioritou a tyto dvě činnosti se snažím oddělovat.

Váš nový singl s názvem Lhůta záruční je o nejistotách ve vztahu. Stalo se vám v životě něco obdobného?
Petr: Myslím, že téměž každý si prošel něčím podobným, jinak tomu nebylo ani u mě. Jako zpěvák jsem si také díky tomu k Lhůtě záruční vybudoval silný citový vztah.
Lukáš: Je to věc, která se odehrává v životě mnoha lidí, možná i proto se s písničkou sžívá tolik posluchačů.

 

To by vás mohlo motivovat k natočení regulérního alba...
Petr: Album bychom určitě vydali rádi, ale není to teď naše priorita. Tou je nyní dokončení repertoáru tak, abychom od příštího roku mohli začít koncertovat.

Posloucháte podobnou hudbu, kterou sami tvoříte?
Lukáš: Tak např. já jsem vyrostl na rockové muzice - Metallica, Deep Purple, Black Sabbath a další. Všechno, co bylo bez kytary s boostrem, bylo špatně! (smích) Postupem času jsem ale začal objevovat i jiné styly a zjistil, že základem, ať už se jedná o rock, pop nebo folk, je písnička. Popová hudba pak v sobě skrývá nekonečné množství barev a možností, jak písničku uchopit a dát jí vlastní tvář. My jsme od začátku věděli, že chceme dělat popovou hudbu, takovou, kterou máme rádi a kterou sami obdivujeme. Tu tvář jsme ale hledali dlouho, skoro dva roky. Nakonec jsme ji našli a významný podíl na tom mají také náš producent Dalibor Cidlinský Jr. a náš textař Ondřej Ládek známý jako Xindl X.
Petr: Já jsem sice trochu mladší ročník než Lukáš, ale také jsem vyrůstal na tvrdší muzice, převážně punk rocku. Postupem času jsem propadl i ostatním žánrům a proto jsem rád, že s Lukášem sdílíme stejný názor na současnou světovou popovou scénu a snažíme se ji zrcadlit v naší tvorbě.

Máte pocit, že to právě na naší scéně chybí?
Lukáš: Problém naší popové scény je ten, že se příliš nevyvíjí, není zde ambice přijít s něčím novým. Těch důvodu je, myslím, víc, v důsledku se ale bohužel naše popová scéna s tou světovou příliš srovnávat nedá. A je to škoda.

SLZA foto Tomáš Nosil 2

SLZA foto Tomáš Nosil 3


Ve videoklipu k zmíněné písni Slza jsou určité spojitosti s Londýnem. Máte s britskou metropolí nějaký bližší vztah?

Lukáš: Písnička Lhůza záruční je o vztahu, kdy se snažíte pro druhého udělat první poslední, bohužel to ale není opětované a jednoho dne vám dojde trpělivost a jdete jinou cestou. A tato cesta je v našem klipu symbolizována právě Londýnem.
Petr: Přestože mám k Anglii a konkrétně k Londýnu velmi dobrý vztah, v tomto případě není podstatné, zda je použit Londýn, Paříž nebo třeba Řím. Jde o symboliku s myšlenkou, která člověka nutí vydat se jiným směrem.

Tuto symboliku jste vymysleli společně? A jak se vám vlastně spolupracovalo s režisérem Ondřejem Urbancem?
Lukáš: Motiv jsme řešili společně, vlastní scénář pak připravil Ondřej a ze spolupráce a výsledku máme velikou radost. Ještě větší radost ale máme z toho, jak byly klip a písnička přijaty posluchači. Množství pozitivních reakcí, co nám denně chodí, je neuvěřitelné a znamená pro nás obrovský přísun energie a motivace do další práce.
Petr: Pracovali jsme s více náměty, nakonec jsme se shodli na tomto a ve výsledku jsme rádi, protože se nám moc líbí, jak se ho režisér chopil.

Zima se neúprosně blíží a lidé se začínají uchylovat do klubů. Plánujete během zimního období nějaká vystoupení?
Lukáš: Letos už koncerty nestihneme ale plánujeme je od příštího roku, což je vlastně za chvíli!

text: David Stoklas, foto: Tomáš Nosil/Universal Music

 


 

SLZA foto Tomáš Nosil  TOP1

zavřít