SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Gary Moore (197.)

Vydáno 20.06.2015 | autor: redakce

"Byl to zdravý chlapík," divil se Eric Bell, někdejší kolega z Thin Lizzy, když byl irský kytarista Gary Moore 6. února 2011 nalezen na dovolené ve Španělsku mrtev. Mohl za to infarkt. Muzikantovi, který je mnohými považován za jednoho z nejlepších kytaristů rockové historie, bylo teprve 58 let.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Gary Moore (197.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Gary Moore (197.)

 

gary Moore 5Hraní pro Garyho Moora nebylo prací, ale koníčkemNAPOSLEDY V ČESKU

Ještě rok před smrtí se českým fanouškům představil na festivalu Benátská noc na Malé Skále na Jablonecku, kde sehrál úlohu jedné z hlavních hvězd. V osobním styku nepříliš komunikativní hudebník dokázal své kytarové mistrovství. Zklamán nemohl být nikdo, kdo se těšil na hity jako Out in the Fields, Still Got the Blues či Empty Room.

Moore, který se 4. dubna 1952 narodil v Belfastu v Severním Irsku, tehdy nabídl i několik nových skladeb, například Days of Heroes, a rychlejší rockové písně střídal s baladami typu Where Are You Now. Svůj osmdesátiminutový koncert otevřel songem Over the Hills and Far Away z roku 1986, který si později vypůjčili Nightwish a v roce 2001 po něm pojmenovala své EP. V závěru setu zazněl hit Parisienne Walkways, balada, se kterou v roce 1979 poprvé pronikl do hitparád.

"Když se vydáváte na velké turné, je nutné cvičit mnoho hodin denně, abyste měli pořád měkké prsty," vyprávěl na tiskové konferenci. "Hra na kytaru je mým největším koníčkem, není to pro mě žádná nepříjemná povinnost."

 

Gary Moore dokazoval svůj kytarový um v několika kapeláchGary Moore dokazoval svůj kytarový um v několika kapeláchCHYSTANÉ ALBUM UŽ NESTIHL

Podle svých slov hrál Moore na kytaru každý den. Svou první dostal od rodičů, když mu bylo deset let, od té doby jich do své smrti vystřídal více než osm desítek. V pouhých 16 letech se stal členem Skid Row. Po odchodu ze skupiny v roce 1973 založil Gary Moore Band a vydal s ním debut Grinding Stone. O rok později už hrál u Thin Lizzy – vznikla z toho deska Night Life. Potom se připojil ke skupině Colosseum II. V roce 1978 se osamostatnil a vydal album Back on the Streets, na kterém se pěvecky spolupodílel zpěvák, kytarista a baskytarista Phil Lynott z Thin Lizzy. Moore se poté do sestavy této kapely znovu vrátil, ale nebyl to dobrý nápad.

Divokost a drogové úlety jeho spoluhráčů údajně způsobovaly neshody, které vyvrcholily Mooreovou neúčastí na několika koncertech a jeho hodinovou výpovědí. Po nepříliš úspěšném albu s nově založenou kapelou G-Force znovu začal vydávat sólové desky. V roce 1985 opět spolupracoval s Philem Lynottem na protiválečné skladbě Out in the Fields.

Po několika albech z počátku 90. let se spojil s muzikanty z někdejšího tria Cream - bubeníkem Gingerem Bakerem a zpívajícím baskytaristou Jackem Brucem. Superskupina pod názvem BBM vydala v roce 1994 nepříliš výraznou nahrávku Around the Next Dream. Těsně před svou náhlou smrtí přpravoval Moore další materiál. Tvrdil, že bude rockový s keltskými vlivy.

"Moje bluesová alba byla velmi úspěšná, mohu si proto dovolit ten luxus vrátit se k rockovým kořenům," řekl tehdy novinářům s tím, že vyrůstal především na hudbě Beatles, rád poslouchá také U2, Rolling Stones nebo Kings of Leon. Svůj záměr však již nestihl dotáhnout do konce, a tak jeho posledním studiovým počinem zůstává Bad for You Baby z roku 2008.

 

Gary Moore 2Still Got the Blues byl největší hit Garyho Moora. Podle soudu ho však okopírovalSPOR O STILL GOT THE BLUES

Ve stejném roce, kdy vydal svou poslední studiovku, čelil slavný bluesman nepříjemnému obvinění, že prý ukradl svůj největší hit Still Got the Blues málo známému Němci Jürgenu Winterovi. Mnichovský soud rozhodl, že Moore od něho okopíroval skladbu s názvem Nordrach, kterou Winter složil už v roce 1974.

Přestože Moore tvrdil, že dílo německého hudebníka do vydání svého hitu neslyšel, musel zaplatit odškodné. Soud sice hovoří o "nevědomém převzetí", ale i na to se pohlíží jako na porušení autorských práv. Další Winterově žádosti, aby rádia nesměla světový hit z roku 1990 pouštět do éteru, už však vyhověno nebylo.

Spor, jenž trval od roku 2000, byl komplikovaný i kvůli skutečnosti, že německý hudebník svou píseň nikdy nevydal na žádném nosiči. Kdysi ji hrával výhradně na živých koncertech se svou skupinou Jud's Gallery a nejméně jednou zazněla v rádiu. Soudní znalec uvedl, že kytarová pasáž ve Still Got the Blues je příliš ojedinělá a originální na to, aby mohla Moora napadnout téměř identická melodie bez znalosti písně Nordrach.

MILOVAL PÓDIUM I FRANCOUZSKÉ ČERVENÉ

Ani právnické dohady ale kytarovému mágovi nezabránily v tom, aby zmíněný hit hrál na svých koncertech. Zazněl i na vzpomínané zastávce na Malé skále.

"Pro mě je důležité být na pódiu před publikem. Přípravu repertoáru nevidím tak důležitou jako to finále, když člověk výsledek předvádí před lidmi," uvedl tenkrát před koncertem Gary Moore, který se představil s tříčlennou kapelou za zády. Vypráví se, že před vystoupením měl na produkci jen jediný požadavek - láhev červeného francouzského vína.

 

Text: Roman Jireš, foto: last.fm umělce

zavřít