Sade nadchla. Hudební extáze byla legálně k dostání i v Praze

Vydáno 15.05.2011 | autor: redakce

Zpěvačka Sade svým včerejším koncertem dokázala nemožné. Studený zimní stadion proměnila na více než dvě hodiny na nejromantičtější místo v Praze (možná v České republice). V názvu šesti písní, které v 02 Aréně zazněly, bylo slovo láska. Romantickým pocitům pomáhal i opojný zvuk saxofonu, jenž protkal velké množství podmanivých skladeb.

Sade nadchla. Hudební extáze byla legálně k dostání i v Praze Sade nadchla. Hudební extáze byla legálně k dostání i v Praze


SADE
O2 ARÉNA, PRAHA
14. 5. 2011


Dlouho očekávaný koncert začal nejprogresivnějším singlem a titulní skladbou ze zatím poslední řadové desky Soldier of Love. Zpěvačka Sade vystoupala po schodech na pódium a každý její pohyb byl přesně takový, jak ho známe z videoklipů nebo mnohých televizních představení. Ačkoliv Sade je celá kapela, pro publikum hraje hlavní roli dvaapadesátiletá zpěvačka, která musí znát recept na elixír mládí. V průběhu koncertu se předvedla ve čtyřech kostýmech. Všechny umocňovaly její štíhlou postavu a neskutečně velký sex-appeal.

RECENZE: Sade - The Ultimate Collection

Sade v Praze hráli poprvé a na evropském kontinentu po dlouhém sedmnáctiletém půstu. Zřejmě proto zvolili jako dramaturgii průřez svých největších hitů. První velký vrchol koncertu, jenž neměl slabá místa, byla skladba Smooth Operator. Ta zazněla jako sedmá v pořadí a předcházelo jí delší hudební i vizuální intro, které zpěvačka využila k převléknutí šatů. Po letitém megahitu přišla na řadu city drásající Jezebel. Tu zpěvačka "odžila" jak v nejdojemnějším muzikálu. Volání po Jezebel působilo na přítomné podobným způsobem, jako kdyby jim někdo otevřel hrudní koš a začal ručně masírovat srdeční sval. Podobně vypjatou atmosféru měla i skladba Pearls v závěru koncertu. Sade by obstála i jako šansoniérka.

Sade představili pražskému publiku i dvě čerstvé novinky z před pár dny vyšlé kompilace The Ultimate Collection. Zejména temná Love Is Found perfektně fungovala. Romantičtější Still In Love si Češi zapamtují i proto, že na projekci za kapelou svítil nápis "SADE: Tonight in Praha". Z desky Soldier of Love se živého provedení kromě titulní skladby dočkaly písně In Another Time, Morning Bird a Moon And Sky.

Sade by k živému hraní víc slušel menší prostor. Nevýhodou by pak bylo, že bychom asi neviděli vkusné projekce, které hudebníci ke své muzice zvolili. Překvapivě ve více sekvencích hrál významnější roli New York. Zřejmě k němu má zpěvačka se sametovým hlasem vřelejší vztah. Několikrát bylo pódium ze všech stran schováno za bílou plachtou, na kterou se promítala různá videa. Díky tomu, že plátno bylo průhledné a prosvícené, byla zároveň k vidění i kapela, jež v tu dobu působila, jako by byla uzavřena do imaginárního akvária. Na přítomné diváky to působilo velice efektivně.

Jediným trnem v oku podmanivé show bylo, že přední řady patřily zřejmě sponzorům a jejich hostům. V místech, kde měl být "kotel", sedělo vlažnější publikum, než si zpěvačka se svým ansámblem zasloužila. Fanouškovské fandění se ozývalo zejména ze zadní poloviny 02 Arény. Několik desítek návštěvníků si tam dokonce prosadilo, že nebude sedět a na hity No Ordinary Love, By Your Side nebo Cherish The Day směle tančilo.

Setlist: Soldier Of Love / Your Love Is King / Skin / Kiss Of Life / Love Is Found / In Another Time / Smooth Operator / Jezebel / Bring Me Home / Is It A Crime / Still In Love With You / All About Or Love / Paradise / Morning Bird / King Of Sorrow / Sweetest Taboo / Moon And Sky / Pearls / No Ordinary Love / By Your Side / Cherish The Day

6/7
text: Daniel Maršalík, foto: Lukáš Kadeřábek

Témata: Sade, O2 arena

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít