Odpočívej v pokoji aneb Forever 27 Club

Vydáno 29.07.2011 | autor: redakce

Je to přesně šest dní, co byla jedna z nejlepších zpěvaček současnosti Amy Winehouse nalezena mrtvá. Kontroverzní Britka, která se věčně potácela mezi pódiem a léčebnou, většinou pod vlivem alkoholu nebo drog, případně obojího, zemřela předčasně ve věku sedmadvaceti let, čímž se zařadila do takzvaného Forever 27 Club.

Odpočívej v pokoji aneb Forever 27 Club Odpočívej v pokoji aneb Forever 27 Club

amy_wine
Forever 27 Club nebo prostě 27 Club je jakýsi seznam slavných muzikantů, kteří zemřeli ve věku sedmadvaceti let, ať už náhodou, vlastním přičiněním nebo vyloženě spáchali sebevraždu.

AMY WINEHOUSE
Nejnovějším „přírůstkem“ do tragického seznamu je právě Amy Winehouse. Zpěvačka, která by 14. září oslavila osmadvacáté narozeniny, byla jedním z nejvýraznějších hudebních talentů současnosti. Její kariéra odstartovala v roce 2003 debutovým albem Frank, singl Stronger Than Me byl dokonce oceněn jako Nejlepší píseň v prestižním žebříčku Brit Awards. Průlom v její hudební kariéře však přineslo až album Back To Black, za které na udílení cen Grammy proměnila pět ze šesti nominací. Především pak hit Rehab, v něm zpívá o své náklonnosti k alkoholu. A právě alkohol a drogy byly nedílnou součástí divokého života mladé zpěvačky, stejně tak jako neustálé skandály, které ho provázely. Amy prošla řadou drogových eskapád i léčení, často pod vlivem omamných látek musela ukončit vystoupení. Zda její život pro změnu ukončily drogy nebo jejich nedostatek, zatím není známo, jedno je ale jisté – Amy zanechala nejen ve světě hudby nesmazatelnou stopu.




janis-1JANIS JOPLIN
Kromě Amy Winehouse je jedinou ženou na seznamu 27 Club americká rocková a bluesová zpěvačka a kytaristka Janis Joplin, která je někdy považována za představitelku bílého soulu.Tato majitelka jedinečného chrapláku okouzlila tisíce příznivců po celém světě a stala se tak symbolem hnutí hippies. Za svůj krátký život vydala tři alba: I Got Dem Ol Kozmic Blues Again Mama!, Pearl a In Concert. Deska Pearl obsahující i nedokončené nahrávky je dodnes považována za to nejlepší, co kdy zpěvačka vydala. V roce 1969 začala její spolupráce se skupinou Kozmic Blues Band, tento band změnil během roku několikrát sestavu i název. V roce 1970 začala opět spolupracovat s Big Brother & The Holding Company. Pravděpodobně počátkem roku 1970 nebo o něco málo dříve začaly její problémy s alkoholem a drogami, které vyústily v její smrt předávkováním heroinem. Joplin se stala symbolem hnutí hippies a jakýmsi naplněním hesla „Live fast, love hard, die young".






jimi-hendrixJIMI HENDRIX

Americký muzikant je považovaný za nejlepšího kytaristu všech dob. Zajímavostí je, že neuměl noty a používal místo nich barvy. Po počátečním úspěchu v Anglii dosáhl světového věhlasu zejména díky vystoupení na popovém festivalu v Monterey v roce 1967. V roce 1969 byl hlavní hvězdou festivalu Woodstock. O rok později náhle zemřel ve věku pouhých 27 let při převozu do nemocnice zadušením zvratky, zřejmě po předávkování léky. Toto tvrzení se ale později ukázalo jako nepravdivé, protože Jimi Hendrix byl mrtvý už když na místo dorazili záchranáři. Spekuluje se i o tom, že Hendrix byl zabit. V jeho plicích bylo nalezeno víno a je velmi možné, že se jím někdo pokusil Jimmyho udusit záměrně. V roce 1992 byl Hendrix uveden do rock´n´rollové síně slávy a v roce 2005 do Britské hudební síně slávy. Od roku 1994 zdobí jeho hvězda Hollywoodský chodník slávy. Roku 2006 bylo jeho debutovéalbum Are You Experienced zařazeno do Národního registru nahrávek Knihovny amerického Kongresu. Hudební magazín Rolling Stone označil v roce 2003 Hendrixe za nejlepšího kytaristu všech dob a v roce 2004 ho v anketě o nejlepšího umělce všech dob zařadil na šesté místo. Americká hudební televizní stanice VH1 jej rovněž označila za třetího nejlepšího hard rockového umělce.




jim-morrison-drJIM MORRISON
Leader skupiny The Doors byl vynikajícím kytaristou, zpěvákem i básníkem. Ačkoliv s kapelou vydal slušnou řádku alb a rychle se stal miláčkem publika, pozornost veřejnosti si nikdy příliš neužíval. Byl známý svojí obsesí smrtí a když ho časopis Rock´n´Roll zvolil mužem s největším sex-appealem, nechal si narůst vousy a přibrla na váze. Netoužil být idolem, chtěl aby lidé na koncerty chodili kvůli hudbě a textům. Na sklonku života se se svojí životní láskou Pamelou odstěhoval do Paříže, kde chtěl žít v klidu a psát básně. V Paříži ale bohužel našel jen smrt – byla nalezen mrtvý ve vaně ve svém bytě.  Jako příčina smrti byla oficiálně uvedena srdeční zástava. Hypotéza, že šlo o předávkování drogami, nebyla jednoznačně potvrzena. Někteří lidé věří, že Morrison stále žije v ústraní se svou ženou Pamelou Courson, ale tato verze je velmi nepravděpodobná, neboť Pamela zemřela tři roky po Jimovi na předávkování drogami.




kurt-cobain-200854KURT COBAIN

Zpěvák a skladatel Kurt Cobain založil nejzásadnější kapelu 90. Let a pojmenoval ji Nirvana. První album Bleech z roku 1989 nesklidilo velký úspěch, zato deska Nevermind se zásadním hitem Smells Like A Teen Spirit zaznamenala největší úspěch z celé tvorby kapely.Ve 25 letech se Kurt Cobain na Havaji oženil se zpěvačkou Courtney Love ze skupiny Hole, a narodila se jim dcera. Několikrát byl hospitalizován kvůli těžkézávislosti na heroinu stejně jako Courtney Love. Kvůli Courtney, kvůli depresi, kvůli drogám a kvůli nemoci žaludku, kterou trpěl a kterou nikdo nedokázal pojmenovat natož vyléčit, ztrácel poslední chuť žít. 8. dubna 1994 byl nalezen ve svém domě mrtev. Vzhledem ke smrtelné dávce heroinu v krvi a kulovnicí prostřelené hlavě konsttovala policie sebevraždu. Ihned se vyrojila řada spekulací o zvláštním způsobu (podle některých neproveditelnému), jakým měla být sebevražda vykonána, mnozí tvrdili, že byl zavražděn. V dopisu kromě jiného uvedl citát z písně Neila Younga: „It's better to burn out, than to fade away.” – „Je lepší shořet, než vyhasnout.“.

A DALŠÍ...
Výčet muzikantů, kteří opustili tento svět pokačuje dalšími a dalšími slavnými jmény. Mimo jiné například Dave Alexandrer, basák legendární punkové kapely Stooges. Zemřel na plicní edém způsobený alkoholem 10. února 1975.
Zakládající člen a skladatel Manic Street Preachers Richey Edwards 1. února 1995 zmizel a předpokládá se, že spáchal sebevraždu skokem z mostu do řeky.
Zakládající člen a kytarista Rolling Stones Brian Jones se utopil ve svém bazénu měsíc poté, co byl z kapely vyhozen za nadměrné užívání drog a alkoholu.



zdroj: wikipedie, map, foto: archiv

zavřít