Koncertní vzpomínka na Amy Winehouse v neděli po 22. hodině na Radiu Wave

Vydáno 12.08.2011 | autor: redakce

Amy Winehouse. Pro někoho vynikající zpěvačka s nezapomenutelným a snadno identifikovatelným hlasem, pro jiného troska dělající ostudu nejen svému řemeslu, ale i početné kapele doprovodných muzikantů. Dva různé - diametrálně odlišné pohledy a přesto oba mrazivě pravdivé. I proto není divu, že poslední roky provázela rodilou britku všudypřítomná kontroverze. Přesto po jejím náhlém úmrtí je zřejmé, že svět opustil talent, který se tu neobjevuje každý den.

Koncertní vzpomínka na Amy Winehouse v neděli po 22. hodině na Radiu Wave Koncertní vzpomínka na Amy Winehouse v neděli po 22. hodině na Radiu Wave

amy_wineK hudbě se dostávala hlavně díky své babičce, se kterou se na krátkou dobu zasnoubil i saxofonista a majitel jednoho z nejznámějších londýnských klubů Ronnie Scott. Od třinácti let se Amy učila na kytaru a záhy na to vypomáhala s vokály různým lokálním skupinám. I když měla své vlastní demonahrávky, jednoho z představitelů velkého vydavatství zaujala právě jako doprovodná vokalistka na cizí nahrávce. V roce 2002 se tak dostala k možnosti nahrát své první album. To už spolupracovala se Salaamem Remim, který se stal jejím pracovním partnerem po celý její život. Z jejich spolupráce vzniklo album Frank, jehož věhlas se záhy po vydání v roce 2003 začal rychle šířit i přesto, že Amy Winehouse nebyla zcela spokojena s finálním mixem a producentskými zásahy. Možná i proto druhou a dodnes poslední desku o tři roky později natáčela také s Markem Ronsonem, jehož úsudku plně důvěřovala. V roce 2006 tak vzniklo album Back To Black, třetí nejúspěšnější britské album první dekády tohoto století, po jehož vydání byla Amy postupně katapultována do obrovských výšin.

Ve stejném roce navíc získává pro svá živá vystoupení kapelu snů. Sharon Jones jí totiž propůjčila své The Dap-Kings, se kterými následující roky projela všechny kouty světa. Těžko říct, zda přímo úměrně s úspěchem stoupala i spotřeba alkoholu a drog, každopádně se začaly projevovat první momenty nezvladatelnosti závislosti na zmíněných látkách. Rok od roku horší vystoupení a nespolehlivost, s jakou se museli potýkat pořadatelé jejích koncertů, postupně ubírala Amy na statusu megahvězdy a i když o fanoušky neměla nouzi, zejména bulvární noviny zavětřili skvělé sousto na propírání špíny.


Vrchol tak přišel letos s nezvládnutým vystoupením na bělehradském pódiu a následném zrušení celého evropského turné. Rozuzlení těchto nikdy nevyléčených neduhů na sebe nenechalo dlouho čekat. Přestože se o svou nápravu Amy Winehouse pokoušela hned několikrát, nebylo ji souzeno dožít se svých 28. narozenin. Byla nalezena mrtvá ve svém domě 23. července 2011, poté co trénovala velkou část noci hru na bicí nástroje. Z úcty k její památce a pro připomenutí jejího repertoáru a vynikající kapely, zařadí Radio Wave do svého programu záznam vystoupení na festivalu Oxegen v irském Puchestownu z roku 2008, který odvysílá v rámci pořadu Grundfunk v neděli 14. srpna po 22. hodině.



dm

zavřít