DVOJKŘEST INDIES V AKROPOLI

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Další z oblíbených dvojkřtů brněnských Indies se odehraje ve středu 7.6. v Paláci Akropolis. Tentokrát se bude polévat šumivým mokem album libereckého Jarretu a hudebního světoobčana Tomáše Kočka. Jste vítáni a zváni!

DVOJKŘEST INDIES V AKROPOLI DVOJKŘEST INDIES V AKROPOLI



















JARRET – VZTAHEM ZAPNI

Na své nové, již třetí CD, nenechala liberecká folkrocková skupina Jarret čekat svoje příznivce 5 let, jako na své albové předchůdce Unikat a Hic Non Sunt Leones. Tentokrát to byly pouze 4 roky. Když se zeptáte Jarretu, proč takový rozestup, s úsměvem odpovídá baskytarista Marek Štulír: „Ani nevím, asi potřebujeme čas na pořádnou přípravu. A taky naše stálé, letité, zažité tempo jsou dvě nové písně ročně - takže tentokrát jsme se překonali.“

Důležitým faktorem pro vznik alba se stalo i angažování Martina Ledviny (ex-Druhá tráva, dnes kapela Lenky Dusilové), který se ujal produkce a našel pro kapelu nový modernější zvuk. Většinovým autorem písní je opět Bohouš Vašák, i když v kapele již nehraje. Jeho písně a osobitý rukopis jsou pro kapelu stále stěžejní a důležitý prvek, stejně jako emotivní, krásný a čistý hlas Hanky Skřivánkové. Nahrávání a míchání alba trvalo téměř celý rok. „Hotová deska není asi nikdy hotová, ale v kapele je příjemná atmosféra z dobře udělané práce,“ hodnotí pocit z výsledku Marek Štulír.

www.jarret.cz



















TOMÁŠ KOČKO & ORCHESTR - POPLÓR

Nové, páté řadové album Tomáše Kočka vychází tři roky po CD „Do tanca!“. Hudba na Poplóru čerpá z bohatých barvev, odstínů a poloh folklórní hudby, které nápadně připomínají žánrově rozdělenou pop music. Ostatně, významy slov populus (latinsky) - zkráceně pop - a folk (anglicky) jsou stejné – lid. CD Poplór tak hledá vztahy mezi lidovou hudbou novou (pop music) a starou lidovou hudbou (folklór). Všímá si významu textů a nálad jednotlivých folklórních písní, zároveň pro ně hledá odpovídající výraz v žánrech pop music.

Písně, které tvoří osu tohoto hudebního dobrodružství, byly záměrně vybrány z oblastí, které patřily do sféry kulturního vlivu prvního slovanského státu (ve střední Evropě) – dávné Velkomoravské říše.Tomáš Kočko využil některé zavedené postupy a klišé pop music - vrstvil nástroje, hlasy, přidával efekty, obohatil rytmiku... hledal hranici vkusu. A to vše z touhy po prosté písničce...
(recenzi najdete v aktuálním REPORTU 6/06).

www.kocko.cz

Koncertní křest se uskuteční v pražké Akropoli 7.6., začíná se již v 19:30.
A která z kapel bude hrát jako první? Neřekneme, přijďte včas, obě stojí za to!

www.indiesrec.cz.

 
zavřít