RECENZE: Garážoví Green Day odhalují sami sebe

Vydáno 25.11.2012 | autor: redakce

Green Day se po pouhém měsíci a půl pochlubili druhou částí svojí aktuální albové trilogie. Jaká je novinka ¡Dos!, kterou kapela představuje po excesech zpěváka Billie Joe Armstronga, kvůli němuž musela zrušit celé své americké turné?

RECENZE: Garážoví Green Day odhalují sami sebe RECENZE: Garážoví Green Day odhalují sami sebe


green-day-dosGREEN DAY
¡Dos!
Supraphon
13 trax / 39:21


První vlaštovka z trilogie ¡Uno!,¡Dos!,¡Tré! se dočkala poměrně pozitivního přijetí od fanoušků i od kritiky a Green Day z ní do světa vyvalili hned šest videoklipů. Teď přicházejí s pokračováním ¡Dos!, které je podle nich "garážovější a trochu špinavější, jako byste byli v polovině pařby."

Chytlavé melodie a jednoduchý text, to jsou dva nejsilnější prvky ¡Dos!. Jednou z povedených skladeb je pilotní singl Stray Heart, k němuž kapela vypustila netypický videoklip, v němž po dlouhé době ukazuje nějaký příběh a ne jen bezvýznamné záběry ze zkušebny, jak tomu bylo u několika předchozích obrazových záznamů "zelenáčů". Další velmi povedenou věcí je Lazy Bones, což byla první ochutnávka, kterou kapela představila na internetu. Sympatická je i Stop When The Red Lights, nakažlivá hned od první sloky. Je to zároveň jedna z mála pecek, která připomíná úvodní ¡Uno!.

Píseň, která na albu nemá co dělat a k chlapíkům z Kalifornie se absolutně nehodí, je Nighlife. Green Day se tu snaží zařadit do moderního proudu, kde se snoubí rock a elektronika. To by nebyl až takový problém; iritující je dívčí vokál s výkřiky "Hey Boy" ve stylu popových či hip-hopových krasavic. Dojem pak opět zlepšuje píseň Ashley se skvěle fungující melodií, ostrou kytarovou linkou a naprosto skvělým závěrem na bicí.

Green Day před uvedením celé trilogie slíbili, že se od sebe všechny tři desky budou lišit, a svůj plán plní. Celkově ¡Dos! působí jako mix všeho možného, jako by si Billie Joe, Mike a Tré nemohli vybrat, kam se uchýlit. Jestli dělat "user-friendly" songy, které se každému hned vryjí do hlavy a za pár dní je bude k smrti nesnášet nebo naopak písně, které budou fanoušci objevovat déle. Trojice inklinuje spíš ke druhé variantě. Nejsou tu klasické rádiovky a ¡Dos! ukazuje tu vypracovanější stranu Green Day. Uvidíme, s čím přijdou na poslední části ¡Tré!, která vychází už 11. prosince.

BEST TRAX: Stop When The Red Lights, Lazy Bones, Ashley
ZKUS TAKY: All Time Low - Dirty Work, My Chemical Romance - The Black Parade, Good Charlotte - The Cronicals of Life and Death



text: Barbora Turková
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít