Tori Amos podeváté

Vydáno 02.04.2007 | autor: redakce

Jedna z nejotevřenějších a nejkreativnějších zpěvaček - písničkářek naší doby se vrací s devátým studiovým albem. Pomalu ale jistě nyní poodhaluje tajemství, zahalující jeho hlavní téma.

Tori Amos podeváté Tori Amos podeváté

„American Doll Pose“ představuje Tori tak, jak ji ještě neznáme: jako pět odlišných postav, které svojí vzájemnou kombinací utváří celistvou ženu. Po staletích, kdy byla esenciální femininita doslova i obrazně roztříštěna vládnoucím patriarchátem, se opět dává dohromady, aby nabyla svoji ztracenou sílu. Amos a čtyři další postavy společně vytváří podmanivý portrét zobrazující roli ženy v dnešní době, kterou vyjadřují prostřednictvím jednoho z Amosiných nejpestřejších alb – co se týče obsažených témat i hudby. A Amos je všechny vyzývá k tomu, aby si hrály a získaly zpět to, na co mají oprávněný nárok.



Amos sice miluje muže – za jednoho je konec konců sama provdaná – ale zároveň varuje všechny utlačovatele: „Tento svět byl vytvořen patriarchálními autoritami. Ale já jim jdu po krku.“ Ale ony nejsou tím jediným, kdo by měl tomuto zvuku polnice věnovat náležitou pozornost. „My, americké ženy samotné, pod nimi musíme zapálit oheň. Musí pochopit, že jsem u jejich dveří a že chci, aby si toho byly vědomy. Půjdu po jejich dcerách a jsem si jistá, že ne všechny z nich jsou posedlé pouze tím, kolik měří v pase. Zkrátka a dobře když si my ženy nebudeme klást otázky týkající se ‚těch‘, kdo nám vnucují ideologii, kterou nás kontrolují, potom se samy odsuzujeme k souhlasnému mlčení, což je neodpustitelné.“

Tori Amos absolvuje svůj premiérový koncert v Česku 21. června v pražském Kongresovém centru.

www.toriamos.com
zavřít