RECENZE: Hvězda české alternativy Poletíme? září zase o něco jasněji

Vydáno 21.12.2014 | autor: redakce

Brněnská, žánry střídající kapela Poletíme? letos udělala zásadní rozhodnutí. Svoji novou desku Turbošansón vydala pod hlavičkou velkého labelu. A právě tahle nahrávka je jedním z nejzajímavějších alb české alternativní hudby letošního roku.

RECENZE: Hvězda české alternativy Poletíme? září zase o něco jasněji RECENZE: Hvězda české alternativy Poletíme? září zase o něco jasněji


Poletime coverPOLETÍME?

TURBOŠANSON
Supraphon
14 trax / 42:36

Tracklist: Hadi, Mimochodem, Ty jsi má, Maluju, Džeksn, Pět schodů, Flašinety, Holky to umí líp, Postel, Strach, Veverka, Černá Hana, Moje poslední vůle, Běž dál

Ohlášení alba proběhlo na podzim vydáním singlu a klipu, tentokrát k písni Mimochodem. A stejně jako je pilotní skladba oproti minulým albům Kroskántry, Skupina dobře vypadajících mužů a Jednoduché písničky o složitém životě poněkud hudebně mimo, tento trend následuje i celý Turbošansón.

Nezaměnitelným pojítkem s předešlými deskami je tak zejména hlas zpěváka Rudolfa Brančovského, stejně jako jeho brilantní texty plné dvojsmyslů, ale i jednoduchých narážek. Tak například v písni Ty jsi má vyznává dívce lásku přirovnáním k věcem nebo činům. Říká tím, co všechno mu jeho slečna připomíná a čím mu je. Která žena by nechtěla slyšet lichotky typu: "Ty jsi má vanilková zmrzlina a já se jen usmívám, když tě lízám" nebo: "Pokaždé slyším Vltavu, když s tebou souložím?"

Kromě obsahu deska zaujme i originálně zpracovaným obalem. Na něm je výřez z obrazu Brančovského s názvem Dívka na válendě. A pokud by se s ní snad posluchač toužil blíž seznámit, ví se o ní následující: "Je o devět let mladší, ráda chodí nahá a je ještě radši, když jí u toho někdo maluje. Kluka zatím nechce, tak je na tom obrázku sama. Ve vzduchu visí možnost, že bych se tam časem domaloval, ale nesmím to říkat nahlas, ani to nikam psát, nesmí se o tom mluvit."

Turbošansón je však unikátní ještě v jednom směru. Z celého alba sálá koncertní náboj, díky kterému jednoduše stačí zavřít oči a posluchač má pocit, že je na velmi dobře nazvučeném koncertě. Poletime? totiž zvolili způsob nahrávání celé kapely najednou naživo, přičemž Brančovský dodává, že většina věcí se jim takto skutečně podařila nahrát.


Album Turbošansón je složeno spíše z rychlejších skladeb plných veselých narážek, ale kromě varování typu: "je to postrach města Brna, jmenuje se Černá Hana, v sekundě se opije a přistane ti pěstí rána" obsahuje i smutnou linku. Ta je věnována dívce, se kterou zpěvák rok žil. Jejich vztah byl tragicky ukončen její smrtí a Brančovský ho promítl do písní Ty jsi má, Veverka, Moje poslední vůle nebo Běž dál. Podle Brančovského je totiž potřeba jít dál, protože "za každou zatáčkou můžeš potkat knedlík s omáčkou."

A o tom je celé album Turbošansón - pořádně nadýchaný knedlík s kupou omáčky, ve kterém ale nechybí ani kousky masa. I když by jich mohlo být o trochu víc.


BEST TRAX: Ty jsi má, Džeksn, Hadi
ZKUS TAKY: Kníry - Knír v duši, Vyčůrat a spát - Mein bigbeat, Peshata - Svět za sifonem.


Hedvika Pajerová
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít