HITPARÁDY (9.): Česká hudba v rádiích posiluje. Jess Glynne je nejúspěšnější Britka historie

Vydáno 26.08.2015 | autor: Josef Martínek

V české singlové hitparádě se nezvykle dobře daří domácím písním. V čele rádiového i prodejního žebříčku jsou stále Kryštof. V zahraničí boduje Jess Glynne nebo neúnavný OMI. Country fanoušky těší Luke Bryan. 

HITPARÁDY (9.): Česká hudba v rádiích posiluje. Jess Glynne je nejúspěšnější Britka historie HITPARÁDY (9.): Česká hudba v rádiích posiluje. Jess Glynne je nejúspěšnější Britka historie

jess glynne5 hitů #1 jen ze rok a půl, to se v Británii dosud nikomu nepovedlo. Až Jess Glynne

PĚT ČESKÝCH SONGŮ MEZI NEJHRANĚJŠÍMI

Kryštof znovu kraluje pevnou rukou. Druhý týden v řadě má kapela kolem Richarda Krajča nejhranější píseň v rádiích i nejžádanější desku. Zdá se, že o nejoblíbenější domácí skupině současnosti není pochyb.

Pohled do žebříčku skladeb ale ukazuje, že naše rádia si začínají víc a víc všímat české tvorby, a dokonce i mladých a nadějných jmen. Kromě toho, že na prvním místě najdeme Ty a já od Kryštofu, se totiž do Top 10 vešlo hned 5 českých písniček. Ještě před nedávnem byl přitom úspěch, když se mezi nejpřehrávanějšími ocitla alespoň jedna.

Jmenovitě se mezi elitu prodrali pátý Sebastian s hitem Toulavá, šestý Xindl X spolu s Mirkou Miškechovou a aktuálním singem Cudzinka v tvojej zemi a dva ranní songy. Osmé je Ráno ATMO Music, deváté Každý ráno Chinaski. Sluší se ještě dodat, kdo skončil na stupních vítězů - dvojku berou německý DJ Felix Jaehn ve spolupráci s Jasmine Thompson (jejich Ain't Nobody je nově nejhranější na Slovensku) a třetí místo obsadili Walk The Moon se Shut Up And Dance.

To v pořadí desek se už dlouhé týdny na stupních vítězů vůbec nic nemění - monopol tria Kryštof - Tomáš Klus - Kabát trvá už od začátku léta. Vítězný Srdcebeat přitom s výjimkou dvou kol konkurenci pravidelně drtí od začátku června. Nejvyšší novinku má na 17. pozici brazilský metalový projekt Soulfly soustředěný kolem Maxe Cavalery, bývalého tahouna legendární Sepultury. Deska Archangel je už desátou řadovkou.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ DESKY? COUNTRY IDOL A KOMPILACE MRTVÉ ZPĚVAČKY

Ed Sheeran 2V USA se na singlové jedničce stále drží OMI a jeho Cheerleader. Letní hit byl v čele skoro po celé prázdniny, jen na jeden týden ho sesadil The Weeknd se songem Can't Feel My Face, aktuálně druhým. Bronz bere Silentó s Watch Me, Top 3 je tedy beze změn. 

Albové zlato udržel Luke Bryan, který s Kill The Light dokazuje, že country je za mořem stále ohromně populární. Ze dvojky ale Bryanovi tentokrát šlapal na paty Ed Sheeran, jehož X se skvěle prodává už od loňského červnového vydání. Bronz zbyl na Dr. Dre, který tak s albem Compton ztratil oproti minulému týdnu jednu pozici.

Na ostrovech se nejvíc prodává Cilla Black - je to ale hlavně kvůli vlastní smrti. Zemřela 1. srpna ve věku 72 let a její kompilace The Very Best Of se po 32 letech od vydání ocitla na vrcholu. Ve své době byla přitom nejépe dvacátá. Dvojku si tentokrát připsal James Bay se svým stále žádaným jarním debutem Chaos And The Calm a bronzoví jsou Bullet For My Valentine s horkou novinkou Venom.

Tip týdne - Jess Glynne - I Cry When I Laugh

Britský fenomén posledního roku a půl se jmenuje Jess Glynne. Brzy 26letá zrzka si totiž zapisuje už pátý #1 hit na ostrovech, čímž se zapisuje do historie. Vyrovnává totiž rekord Cheryl - víc vítězných songů žádná britská umělkyně nenastřádala. Unikátní pak je rychlost, s jakou stačila tohoto výsledku dosáhnout - její první zářez na čele v podobě Rather Be s Clean Bandit se datuje do začátku roku 2014.

Ještě zajímavější pak je, že všech 5 hitů number one vměstnala na svou debutovou desku I Cry When I Lough. Přitom pouze dva z triumfujících songů jsou opravdu její - Hold My Hand a aktuální Don't Be So Hard On Yourself. Na zbylých třech hostovala a na album je vmáčkla jako bonusy pro deluxe edici. V příštím kole bude zajímavé sledovat, zda se na jedničku dostane i celá deska.

text: Josef Martínek


jess glynne TOP

 

zavřít