Psí vojáci vyjí na scéně už 30 let

Vydáno 22.10.2009 | autor: PR

Psí vojáci slaví 30 let existence. Slavnostní večer proběhne 24. října v pražském Paláci Akropolis, kde dojde ke křtu DVD mapujícího turné po Japonsku.

Psí vojáci vyjí na scéně už 30 let Psí vojáci vyjí na scéně už 30 let

Pražská kapela, jejíž ústřední postavou je zpěvák, pianista, skladatel a textař Filip Topol, existuje přesně třicet let. Název Psí vojáci si zvolili podle válečného spolku indiánského kmene Šajenů z románu Thomase Bergera Malý velký muž. Poprvé Psí vojáci veřejně vystoupili roku 1979 na legendárních Pražských jazzových dnech (většině z nich bylo tehdy 13 let) a vzápětí se stali předmětem zájmu Státní bezpečnosti, takže nemohli veřejně vystupovat. Účastnili se tedy jen soukromých undergroundových akcí. Svůj první výslech tak Filip Topol absolvoval dřív, než dostal občanský průkaz. Kapela byla během osmdesátých let ve styku s osobnostmi českého undergroundu, jako byli Václav Havel či Ivan Martin Jirous.


Během několika následujících let skupina prošla změnami stylu i obsazení. Zpočátku textařsky spolupracovala s Filipovým bratrem Jáchymem, později začal skládat texty sám Filip. Od poloviny 80. let kapela vystupovala pod krycím názvem P.V.O. (Psí vojáci osobně) a její domovskou scénou se stal pražský Juniorklub Na Chmelnici (nyní působící v Paláci Akropolis). Po devětaosmdesátém se Psí vojáci stávají oblíbenou koncertní atrakcí a kromě klubových koncertů se účastní i řady festivalů. Podnikli klubová turné po Evropě i zámoří. Jejich písně byly použity ve filmech (Žiletky režiséra Zdeňka Tyce, kde si Filip Topol zahrál hlavní roli či ve filmu Víta Pancíře Sestra), podíleli se i na scénické hudbě k několika divadelním představením.



Hudba Psích vojáků má kořeny ve světovém undergroundu, značný je však i vliv skladatelů druhé půle 18. století. Hlavní koncert k 30 letům se odehraje 24. 10. v pražské Akropoli, kde se kromě oslavenců představí také několik bývalých souputníků Psích vojáků, a to Jan Hazuka - basa (zakládající člen), Jiří Jelínek - sax, Petr Venkrbec-sax, Pavel Cigánek - housle a Zdeněk "Hmyzák"Novák - trubka. Na koncertě v Paláci Akropolis bude poprvé představeno DVD 10 dní, které otřásly Japonskem/Czech Music On The Road, které dokumentuje loňské turné po Japonsku, kterého se Psí vojáci (spolu s Už jsme doma, MCH Bandem a Pavlem Fajtem) zúčastnili.

zdroj: 100promotion
zavřít