Festival Pohoda jedná o Arcade Fire

Vydáno 04.02.2010 | autor: PR

Slovenský festival Pohoda vloni předčasně ukončila nešťastná událost, která si vyžádala dva lidské životy a na 90 zraněných návštěvníků. Jak to s festivalem vypadá letos?

Festival Pohoda jedná o Arcade Fire Festival Pohoda jedná o Arcade Fire

Michal Kaščák v online rozhovoru na serveru Topzine.cz uvedl, že zatím nemá jeho tým potvrzené žádné kapely, protože začali s bookingem pozdě. Připustil však v odpovědi jednomu z čtenářů, že skupiny Arcade Fire a Interpol jsou dlouhodobě v jeho zorném poli. Pořadatelé se snaží zajistit účast alespoň některých umělců, kteří loni nestihli vystoupit kvůli předčasnému ukončení festivalu. Zatím je ale jisté jen to, že Travis do Trenčína nepřijedou, protože přes léto 2010 nebudou koncertovat. Přes finanční problémy se pořadatelé pro letošní ročník festivalu rozhodli pro omezení jeho kapacity, do areálu by se mělo dostat jen 30 000 lidí, což je zhruba o 5 000 lidí méně než v předchozím roce. Toto omezení má podle ředitele Pohody trvat určitě po několik příštích let.


Chceme, aby si festival zachoval svůj charakter, aby měl každý, kdo si koupí lístek jistotu, že se festival nepřeplní a že bude dost místa na stanové tábory,“ představil filozofii festivalu Michal Kaščák a nekompromisně potvrdil, že při vyprodání festivalu se počet vstupenek navyšovat nebude. V současnosti je prodaných už téměř 8 000 vstupenek. Vyšetřování loňské nehody stále není u konce, expertíza však potvrdila čtyři pochybení, ke kterým došlo. Bylo to nesprávné ukotvení vázacích pásů stanové střešní plachty v rozporu s technickou příručkou, nesprávné vedení vázacích pásů, taktéž v rozporu s technickou příručkou. Chyběly spojovací prvky na připojení nosného prstence stanové střešní krytiny ke střešní krytině a chyběly také boční stěny, ačkoliv podle technické příručky není uvedená jiná forma stavby stanu než s bočními stěnami.

 

 

Stany by na Pohodě 2010 přesto neměly chybět. Michal Kaščák zdůraznil, že stany jsou přirozenou součástí festivalů všude na světě a je přesvědčený, že kombinace otevřených scén a stanů je ideální a osvědčená z renomovaných festivalů. „Špatná práce jednoho dodavatele nemůže znamenat stop pro všechny ostatní a věřím, že nemůže zkazit duši letního festivalu,“ řekl šéf Pohody v online rozhovoru na Topzine.cz a dodal, že v roce 2009 stálo celkem přes 250 stanů, nepočítaje stánky. V současnosti se uvažuje nad výstavbou památníku a uskutečněním dalších vzpomínkových akcí, které by se vztahovaly k loňské tragédii.

zdroj: Topzine
zavřít