Ladytron

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Ladytron Ladytron

 

Ladytron je elektronická skupina z Liverpoolu, založená roku 1999. Jejími členy jsou Helen Marnie (hlavní zpěvačka, syntezátory), Mira Aroyo (zpěv, syntezátory), Daniel Hunt (syntezátory, kytara, zpěv) a Reuben Wu (syntezátory). Jejich hudba je směsicí elektropopu, new wave a shoegazing, některé z textů Ladytron jsou pak v bulharštině, což je rodný jazyk Miry Aroyo. Kromě vlastní tvorby Ladytron s oblibou remixují písně pro ostatní umělce (Blondie, Placebo, Christina Aguilera, Nine Inch Nails a mnoho dalších). Pro Aguileru mimochodem složili a zprodukovali skvělý song Birds of Prey, který se objevil na jejím albu Bionic.

Dva producenti a dýdžejové Daniel Hunt a Reuben Wu se potkali v 90. letech a založili si vlastni nezávislý label a také noční klub. Roku 1992 vydali pak svůj první singl He Took Her to a Movie, který získal pozitivní ohlasy. V létě 1999 pak pánové poznali skotskou studentku Helen Marnie a Miru Aroyo a slečny se k formaci s nadšením připojily. V témže roce v zimě pak Ladytron v nové sestavě vypustili do světa EP Miss Black and Her Friends, které vyšlo nicméně pouze v Japonsku. Pro Evropany pak vyšlo EP Commodore Rock příští rok v létě a následovalo ho i další ípíčko Mu-Tron EP. To všechno byla skvělá příprava pro debutové album, jež se dostalo na pulty v roce 2001 a neslo název 604. Obsahovalo samozřejmě He Took Her to a Movie a také Playgirl, který se stal obzvláště populárním. 

Druhá řadovka Light & Magic se objevila v prodeji roku 2002 a byla o něco temnější než její předchůdkyně. Materiál byl napsán a zprodukován ve slunném Los Angeles (což je lehce paradoxní), a vzešly z něj hity jako Seventeen, Blue Jeans a Evil. Hned poté, co odjeli turné k této desce, začali pracovat na nových písničkách. Kvůli potížím s labelem se ale vydání novinky poněkud odložilo a pochvalami ověnčené album Witching Hour tak vyšlo až v roce 2005. Z něj pochází jeden z největších hitů Ladytron vůbec - Destroy Everything You Touch. 

Nezklamali ani s další řadovkou Velocifero (2008) s hity Ghosts a Runaway. Skvělý song Ace of Hz, který se stal později součástí bestofky, se také objevil v počítačové hře FIFA 11 a Ladytron tak k sobě přitáhli pozornost posluchačů, kteří jinak takovéto hudbě neholdují. 

V roce 2011 vydala skupina další skvělé album s názvem Gravity the Seducer (singly White Elephant nebo Mirage), Helen Marie také započala sólovou kariéru. 

Diskografie:
604 (2001)
Light & Magic (2002)
Witching Hour (2005)
Velocifero (2008)
Gravity the Seducer (2011)

 

Další články interpreta

Koncert Ladytron se blíží

News

vydáno 12.10.2008

New Order zremixovali NIИ

News

vydáno 31.10.2007

PLACEBO UŽ V BŘEZNU

News

vydáno 30.12.2006

Midi Lidi v Brně

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít