Michal Prokop

Vydáno 19.01.2020 | autor: Alena Kaňová

Michal Prokop Michal Prokop

Michal Prokop - kytarista, skladatel, moderátor, ale i bývalý politik  je pro mnohé kritiky a fanoušky nepřekonatelný zpěvák, nejčastěji spojován s kapelou Framus Five a hudebními žánry blues, rock a soul. Je nositelem významných ocenění jako jsou Řád umění a literatury Francouzské republiky (1995), titul nejlepší zpěvák 1. československého Beatového festivalu v Praze (1967) nebo zpěvák roku časopisu Melodie (1988) a držitel několika platinových a zlatých desek a dvojnásobný člen Beatové síně slávy Radia Beat (2007, 2017) a člen Síně slávy cen Anděl 2018.

Michal Prokop se narodil se 13. srpna 1946 v Praze. Svou hudební kariéru začal už v 60. letech během studia na Vysoké škole ekonomické. V roce 1963 začal veřejně vystupovat v rockové hudební skupině, později pojmenované Framus Five, zpočátku jako kytarista, od roku 1967 coby zpěvák. Skupina se žánrově postupně orientovala na soul a rhythm and blues. S kapelou si zahráli na 1. beatovém festivalu v pražské Lucerně. Kritiku tehdy zaujali zejména stylově novým pojetím hudby. Kombinace blues, rocku a soul byla v té době v Československu úplně nová. „Šedesátá léta byla tím začátkem. Začínal jsem ve druhé polovině dekády, když už populární muzika byla naplno ve znamení rock‘n‘rollu. Bylo úžasné, že se nám, neznámé amatérské kapele, podařilo prorazit do špičky, a že se mi hudba stala profesí“ vyjádřil se pro média ve vzpomínce na 60. léta.
 V roce 1968 vydává s kapelou první album s názvem Blues in soul, o dva roky později vzniká druhá deska. Klíčovou skladbou je Město ER s textem básníka Josefa Kainara. Po vydání této desky přijímá angažmá v divadle Semafor, nějakou dobu také funguje v doprovodné kapele Hany Zagorové. Během této doby kapela Framus Five nefunguje, v roce 1975 se stává členem kapely Mahagon. O tři roky později Framus Five opět obnovena a vydává desku Holubí Dante. Z ideových důvodů se ale musí přejmenovat na Framus 5. V průběhu 80. let vydávají hned několik, kritikou velmi oceňovaných alb. Nejznámější z nich je Kolej Yesterday. Tato deska se v roce 2014 dočkala reedice.

Po Sametové revoluci v roce 1989 se Michal Prokop vydává na politickou dráhu. Nejprve působí jako poslanec Sněmovny národů Federálního shromáždění, tam setrval až do roku 1992. Později vykonával také funkci náměstka ministra kultury, za stranu ODA byl zvolen do Poslanecké sněmovny. Působil také jako ředitel projektu Praha – Evropské město kultury 2000.

Vedle těchto aktivit dominovalo moderování pořadu České televize Krásný ztráty. Za 14 let fungování této talkshow představil divákům stovky zajímavých hostů. Nepřestává se ale věnovat hudbě, většinou koncertuje v akustickém triu s Janem Hrubým a bluesovým kytaristou Lubošem Andrštem. V roce 2016 organizuje u příležitostí svých narozenin festival Krásný ztráty Live. Na tomto festivalu, pořádaném na Lokti vystoupil  s Framus Five a Karlovarských symfonickým orchestrem. Pro velký ohlas se tento open-air festival zopakoval, v srpnu 2019 proběhl již třetí ročník. Ve stejném roce byl navíc Michal Prokop uveden do Síně slávy České hudební akademie Anděl

Diskografie
2006     Poprvé naposledy         

2002     Černý ovce       

2000     Odněkud někam (cd 1) 

2000     Odněkud někam (cd 2) 

1990     Až si pro mě přijdou     

1989     Snad nám naše děti prominou 

1987     Nic ve zlým, nic v dobrým          

1984     Kolej Yestarday

1980     Holubí Dante   

1971     Město Er           

1968     Blues In Soul

 

zavřít