TOP 10 rockových riffů, které se zapsaly do historie. Složili je Jimi Hendrix, Nirvana i Guns N' Roses

Vydáno 26.12.2022 | autor: Dominik Pavliš

Od klasického rocku a metalu až po grunge. V tomto výběru hraje riff prim, jakožto obecně řečeno jeden ze stavebních kamenů rockové hudby. Porovnání z hlediska toho nejlepšího je čistě individuální a vybrat ty "nejlepší" ani není cílem. Níže však přinášíme desítku z výběru nejznámějších kytarových motivů a figur, které mají v hudební historii své zasloužené místo.

TOP 10 rockových riffů, které se zapsaly do historie. Složili je Jimi Hendrix, Nirvana i Guns N' Roses TOP 10 rockových riffů, které se zapsaly do historie. Složili je Jimi Hendrix, Nirvana i Guns N' Roses


Nirvana
– Smells Like Teen Spirit (1991)

I po třech dekádách, kdy byla tato notoricky známá skladba nahrána, zní stále dostatečně syrově a „svěže“. Kurt Cobain se v roce 1994 svěřil magazínu Rolling Stone, že při skládání písně se snažil napodobit styl Pixies. Čtyřakordový riff, dynamika a samozřejmě Cobainův nezaměnitelný projev udělali ze Smells Like Teen Spirit hymnu devadesátých let.

Třesk jménem Nevermind aneb Jak Nirvana "vynalezla" grunge

Chuck Berry – Johnny B. Goode (1958)

Legendární píseň pojednávající o venkovském chlapci, který umí hrát na kytaru „jako když zvoní zvon“, je nezaměnitelně rozpoznatelná již od prvního tónu. Berry složil song tak, že se snažil napodobit, jak sám přiznal, úvodní kytarový riff skladby Ain’t That Just Like A Woman (They’ll Do It Every Time) od Carl Hogana z roku 1946. Tímto se mu podařilo vytvořit modlu rock’n‘rollu a není divu, že skladba má doposud pouze na Spotify více než tři sta padesát milionů přehrání.

The Rolling Stones – (I Can’t Get No) Satisfaction (1965)

Říká se, že úvodní riff složil kytarista Keith Richards tak, že se probudil uprostřed noci v hotelovém pokoji, nahrál základ riffu a usnul. Ráno si vzpomněl, co v noci proběhlo a riff dotáhl do podoby, kterou známe dnes. Sám Richards o sobě neskromně tvrdí: „Jsem mistr riffů," jak se můžeme dočíst v jeho autobiografické knize nazvané Life. I přesto, že se riff řadí mezi nejznámější a nejchytlavější na světě, Keith věří, že ten k písni Jumpin’ Jack Flash je ještě lepší.

Deep Purple – Smoke On The Water (1972)

Jednoduchý a chytlavý riff je v mnoha případech vůbec to první, co se učí zahrát začínající kytarista. Píseň poprvé vyšla na albu Machine Head z roku 1972 a složil ji dřívější kytarista Deep Purple Ritchie Blackmore. Sama kapela nepředpokládala, že se z tohoto songu stane hit, tudíž ji původně ani neplánovala vydat jako singl. Sám Blackmore tvrdí, že riff se má hrát prsty, nikoliv trsátkem. Vznikl během jam session ve Švýcarsku přímo při nahrávání výše zmíněného alba.

Guns N’ Roses – Sweet Child O’ Mine (1988)

Londýnský rodák a kytarista skupiny v ikonickém cylindru Slash má v této skladbě na svědomí mimo jiné nádherné a též legendární kytarové sólo. Úvodní riff však složil tak, že na zkoušce pouze na kytaru cvičil a masterpiece byl organicky na světě. Sweet Child O’ Mine je vůbec první skladbou z osmdesátých let, které se podařilo překročit hranici jedné miliardy přehrání.

Jimi Hendrix – Purple Haze (1967)

Hendrix za svůj krátký život složil mnoho fantastických riffů. Jedním z nejznámějších i ten ze skladby Purple Haze z roku 1967. K písni se vyjádřil tak, že se mu údajně vybavila ve snu poté, co před spaním četl sci-fi román. Na koncertech rád riff různě obměňoval, jak u něj bylo zvykem. Samotná píseň se stala jednou z archetypálních psychedelických drogových skladeb šedesátých let.

The Kinks – You Really Got Me (1964)

Po několika neúspěšných singlech byla mladá londýnská rocková kapela The Kinks pod tlakem – musela vydat nějaký hit. V srpnu roku 1964 se ji to povedlo ve velkém stylu s You Really Got Me. Aranžmá napsal Ray Davies, když doma seděl u klavíru a samotný riff poté složil jeho bratr Dave Davies. Skladbu si pak oblíbili i Van Halen, kteří ji pravidelně hráli na svých koncertech.

Metallica – Enter Sandman (1991)

Díky své jednoduchosti je úvodní riff také tím prvním, co se začínající kytarista učí. Má ho na svědomí Kirk Hammett, který řekl, že ho poslech desky Louder Than Love od Soundgarden inspiroval k vytvoření tohoto licku. Zajímavostí je, že Sandman se v tomto případě nepřekládá jako „písečný muž“, ale jedná se o postavu z anglosaské mytologie, která má podobu tajuplného muže, který přichází v noci do dětských pokojů a sype jim do očí snový písek, aby se jim lépe spalo. Tuto skladbu také používala americká armáda během výslechů a mučení vězňů. „My jsme touto písní trestali naše rodiče, ženy a jiné naše blízké, tak proč by jí nemohli být trestáni i iráčtí vězni?“ nechal se slyšet James Hetfield.

Metallica je oficiálně největší metalovou kapelou posledních 40 let

AC/DC – Back In Black (1980)

Skladba je poctou bývalému zpěvákovi skupiny Bonovi Scottovi, který tragicky zemřel v únoru 1980 v pouhých třiatřiceti letech. Chytlavý riff složil kytarista Angus Young a skladba se okamžitě stala hitem. Objevila se v desítkách filmů, jmenovitě například v Iron Man, Černý jestřáb sestřelen nebo Škola ro(c)ku. Píseň pravidelně obsazovala přední příčky nejrůznějších hudebních hitparád.

Ozzy Osbourne – Crazy Train (1980)

První singl z debutové sólové desky Ozzyho Osbournea Blizzard of Ozz se též vyznačuje geniálním riffem (i sólem) zesnulého Randyho Rhoadse, který zemřel v pětadvaceti letech při letecké havárii v roce 1982. Předmětem textu je pak studená válka a píseň vyjadřuje, že političtí vůdci manipulují s myšlenkami a pocity společnosti pro vlastní chamtivé a destruktivní účely. Skladba byla použita ve filmu Ghost Rider z roku 2007.

Text: Dominik Pavliš, foto: Tomáš Martinek, archiv Rock Report a iREPORT
Témata: Nirvana, Chuck Berry, The Rolling Stones, Deep Purple, Guns N’ Roses, Jimi Hendrix, The Kinks, Metallica, AC/DC, Ozzy Osbourne, riff, kytara

zavřít