Chuck Berry - Když to zabalí Shakespeare rock'n'rollu

Vydáno 25.03.2017 | autor: redakce

Průkopník rock'n'rollu Chuck Berry, který ve svém hitu radil Beethovenovi, aby to zabalil (Roll Over Beethoven), zemřel 18. března ve svém domě ve státě Missouri. Americký zpěvák a kytarista se dožil úctyhodných a na svůj styl života neuvěřitelných devadesáti let. A majitel hvězdy na hollywoodském chodníku slávy je prožil opravdu naplno.

Chuck Berry - Když to zabalí Shakespeare rock'n'rollu Chuck Berry - Když to zabalí Shakespeare rock'n'rollu


Smrt si říká rock'n'roll (288.) - Chuck Berry

Včetně toho, že nepřeslechnutelným způsobem ovlivnil tvorbu Beatles, Rolling Stones, Bruce Springsteena a dalších hudebních ikon, obdržel cenu Grammy za celoživotní přínos, byl uveden do Rock'n'rollové síně slávy a vystupoval v několika filmech. "Jsem hrozně smutný ze zprávy, že Chuck Berry odešel. Chtěl bych mu poděkovat za všechnu tu hudbu, která nás inspirovala," uvedl na Twitteru Mick Jagger. Podobně se vyjádřili i další členové skupiny Rolling Stones, která do svého repertoáru převzala některé Berryho nesmrtelné skladby.

AUDIO: Chuck Berry se rozloučí deskou. Poslechněte si singl Big Boys z posmrtné novinky

HUDEBNÍ SVĚT VZDÁVÁ HOLD

Památku rock'n'rollové ikony, známé hity jako Johnny B. Goode nebo Sweet Little Sixteen, uctili dále například Joan Jett, Greg Allman, Lennie Kravitz, Keith Urban či Huey Lewis. Bob Dylan nazval Berryho "Shakespearem rock'n'rollu", pro Springsteena byl "největší rock'n'rollový autor všech dob".

vložte odkaz, text nemažte

"Jsem tak smutný, že odešel Chuck Berry - velká inspirace. Bude chybět každému, kdo miluje rock'n'roll," reagoval Brian Wilson z The Beach Boys. "Byl nesporným králem," vzdal čest zesnulému kytarista Guns N' Roses Slash. "Jeho vliv můžete slyšet v každé rock'n'rollové kapele mojí generace," přidal se Rod Stewart.



Smutek neskrývaly ani další osobnosti nejen hudebního života. "Zemřel Chuck Berry. To mi láme srdce, ale 90 let není špatné na rock'n'roll," uvedl trefně spisovatel Stephen King. Zármutek vyjádřil také astronaut Scott Kelly, herec Arnold Schwarzenegger nebo členové baseballového týmu z Berryho rodného města St. Louis. "Změnil naši zemi a historii populární hudby," konstatoval bývalý americký prezident Bill Clinton.

Zemřel Chuck Berry. Průkopníkovi rock'n'rollu bylo 90 let a po čtyřech dekádách chystal nové album

Pavel Sedláček, který stál u zrodu českého rock'n'rollu, považuje Berryho nejenom za skvělého interpreta a skladatele, ale i textaře. Připomněl, že Berry patřil spolu s Little Richardsem, Jerrym Leem Lewisem a Dominem mezi poslední žijící otce rock'n'rollu. "Myslím si, že Chuck Berry z nich byl asi největší a zanechal po sobě největší stopu," prohlásil Sedláček. Podle Michala Prokopa Berry ovlivnil snad každého člověka, který v šedesátých letech vzal do ruky
elektrickou kytaru.

DO PEKLA I DO NEBE

Legendární muzikant, který v Česku vystoupil v roce 1996 v Brně na předvolebním mítinku a v lednu 2005 měl koncert v pražské Lucerně, nepoznal v soukromém životě jen slávu a úspěchy. Několikrát se ocitl blízko společenského dna a za hranou zákona. V roce 1944 byl zatčen a odsouzen za ozbrojené loupeže, když vyloupil tři obchody v Kansas City a s přáteli odcizil auto. Ve své autobiografii později tvrdil, že se jeho auto rozbilo a on byl poté donucen si ukrást jiné. Ještě větší průšvih ho čekal v lednu 1962, kdy byl odsouzen k třem letům vězení za nelegální převoz čtrnáctileté dívky přes hranice, údajně s úmyslem ji pohlavně zneužít.

Po propuštění v roce 1963 měl sice několik dalších hitů, ale nikdy už žádná z písní nedosáhla takového úspěchu, jaký měly jeho písně z padesátých let. Nepoučitelný Berry pak v roce 1979 strávil několik měsíců ve vězení a byl donucen vykonávat veřejné práce kvůli daňovým únikům.

Na druhou stranu se dostal Berry vysoko jako málokdo. Když americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyslal v roce 1977 do vesmíru sondy Voyager I a II, bylo na jejich palubě album, které mělo vysvětlit případným mimozemšťanům pozemskou hudbu. Mimo jiné obsahovalo Berryho skladbu Johnny B. Goode, takže je možné, že podle ní v dalekých galaxiích trénují jeho slavný kachní krok.

NOVÉ DESKY SE NEDOČKAL

Nová deska Berryho paradoxně měsíce po jeho smrti vyjde 16. června. Album nazvané CHUCK je jeho první studiovou deskou za téměř 40 let od desky Rock It. Na nahrávce se podílely i dvě z jeho dětí - Charles Berry Jr. jako kytarista a Ingrid Berryová na desce zpívá a hraje na harmoniku. Nové album oznámil Berry loni v říjnu u příležitosti svých devadesátých narozenin. Desku věnoval své ženě Themettě, se kterou žil 68 let a s níž má čtyři děti. První studiová LP deska nazvaná After School Session Berrymu vyšla před šedesáti lety. Vydání té poslední se už legendární muzikant nedočkal. 


Berry patřil mezi hudebníky, kteří se výrazně zasloužili o bourání rasových hranic. Připravili tak cestu pro globální úspěch Michaela Jacksona a dalších. V žebříčku Rolling Stone - 100 největších umělců všech dob - byl před šesti lety na pátém místě.

text: Roman Jireš

Témata: Chuck Berry, rock'n'roll, Mick Jagger, Rolling Stones, Rod Stewart, Slash

zavřít