Charlie Watts - Nenápadný, ale důležitý člen Rolling Stones. Miloval jazz a swing a vyhýbal se skandálům

Vydáno 28.08.2021 | autor: Roman Jireš

Když Bernard Doherty, mluvčí bubeníka Charlieho Wattse z Rolling Stones, na začátku srpna sdělil, že se osmdesátiletý hudebník kvůli blíže neurčené nemoci nezúčastní amerického turné plánovaného na podzim, byl to první varovný signál. Bohužel netrvalo dlouho a 24. srpna světové agentury citovaly další jeho prohlášení, v němž oznamoval Wattsovo úmrtí. Podle něj zemřel v poklidu v londýnské nemocnici obklopen rodinou. Wattsův odchod označil za ztrátu "jednoho z největších bubeníků své generace".

Charlie Watts - Nenápadný, ale důležitý člen Rolling Stones. Miloval jazz a swing a vyhýbal se skandálům Charlie Watts - Nenápadný, ale důležitý člen Rolling Stones. Miloval jazz a swing a vyhýbal se skandálům

O příčinách Wattsovi smrti se zatím spekuluje. V roce 2004 se silný kuřák léčil v londýnské nemocnici z rakoviny krku. Z ní se zotavil po čtyřech měsících léčby včetně šesti týdnů intenzivní radioterapie.

Zemřel Charlie Watts z Rolling Stones, jeden z největších bubeníků své generace

Watts byl členem Rolling Stones od roku 1963. Spolu s frontmanem Mickem Jaggerem a kytaristou Keithem Richardsem patřil mezi nejstarší členy slavné rockové kapely. Jagger i Richards se k jeho úmrtí bezprostředně nevyjádřili, ale v minulosti vždy ujišťovali, že právě Watts je nejdůležitější součástí Rolling Stones. "Charlie je někdo, kdo nemůže chybět v žádné globálně úspěšné kapele. Je rozumný a seriózní, řídí se logikou. Je jakousi spravedlivou entitou vyvažující šílenství a aroganci ostatních členů kapely," napsal Richards ve své autobiografii.

Trochu jiný člen divoké kapely

Šedovlasý elegán Watts vystupující v padnoucím saku nebo alespoň vestičce či košili vždy působil dojmem, jako by do divoké kapely nepatřil a z "valících se kamenů" byl rozhodně tím nejuhlazenějším. Skryt v pozadí za bicími však nespoutanou image Rolling Stones, ke kterým přišel 12. července 1962, nijak nenarušoval. Kromě hraní na bicí se podílel také na navrhování pódiové prezentace, grafiky a designu kapely. V dobách sporů mezi hlavními protagonisty legendární rockové formace byl navíc respektovaným smírčím soudcem. "Je to originál a jeden z nejlepších bubeníků na světě. Charlie jen zřídka vysloví názor, ale když už to udělá, musíte mu naslouchat," prohlásil před časem Richards.

Přestože byl členem kapely téměř šedesát let, nikdy na svém podílu na světové slávě nelpěl. "Miluji tu skupinu, jsou to mí přátelé, která mám rád, ale hraní s Rolling Stones pro mě neznamená středobod vesmíru," popsal jednou svůj vztah ke skupině. A se svým typickým humorem dodal, že hraní s nimi je "celkem spolehlivý způsob, jak si vydělat peníze".
Watts miloval jazz, swing a staré automobily. Ani on se však nevyhýbal výstřednostem. "Jak jinak byste označili člověka, který si koupí Alfu Romeo z roku 1936 jenom proto, aby se podíval, jak vypadá palubní deska? Neřídí - jenom tak sedí v autě a kouká," vyprávěl před časem Richards.

I v klidném hudebníkovi však občas bouchly saze. "Abyste Charlieho naštvali, musíte mu hodně hrábnout do koulí," konstatoval svého času Richards. Povedlo se to excentrickému Jaggerovi. Známá je historka o tom, jak ho Watts inzultoval, když se o něm vyjádřil jako o "svém bubeníkovi". "Ty seš můj zasranej zpěvák," reagoval prý Watts a Jaggera udeřil.

LIVE: Rolling Stones v Praze sypali z rukávu hit za hitem. Strhli všechny generace

Málomluvnému Wattsovi se vyhýbaly skandály typické pro rockové hvězdy. Šílenství, které kapelu provázelo většinu její existence, jako by se ho netýkalo. "Existují lidé, kteří jen chtějí hrát na své nástroje, a jsem rád, že vím, že jsem jedním z nich," řekl v roce 1991 v jednom z rozhovorů.

Nezapojoval se nikdy ani do románků s početnými fanynkami. Oženil se už v roce 1964, v časech největší slávy Stones, a s Shirley Ann Shepherd, s níž má dceru Seraphinu, zůstal až do smrti. Zatímco ostatní členové kapely si na turné užívali, Watts trávil večery na hotelovém pokoji. I on, který se zdál být kandidátem na členství v klubu bezchybných Rychlých šípů, ovšem prošel v polovině 80. letech obdobím, kdy se mu alkohol a drogy vymkly kontrole. "Mezi roky 1983 a 1986 jsem byl někdo úplně jiný, kvůli mému chování mě málem opustila manželka," přiznal.

Uznával Václava Havla

V Česku Watts několikrát koncertoval s Rolling Stones i s jazzovým tělesem. V roce 2010 v pražském divadle Hybernia zahrál jako člen skupiny The ABC & D of Boogie Woogie, jeho spoluhráči byli Axel Zwingenberger, Ben Waters a Dave Green. Uznávaný chovatel arabských plnokrevníků se ocitl v září 2015 v Praze také na prestižní přehlídce těchto koní na Císařském ostrově.

První vystoupení Rolling Stones v tehdejším Československu se uskutečnilo 18. srpna 1990 na Strahovském stadionu v Praze. Monstrózní koncert, jenž byl součástí evropského turné Urban Jungle, byl tehdy prvním svého druhu na českém území a konal se pod patronací choti československého prezidenta Václava Havla Olgy. Výtěžek z něj byl určen na její nadaci Výbor dobré vůle. Na Strahov dorazilo téměř 100 tisíc lidí. Koncert přilákal i mnoho cizinců, nechyběl ani velký příznivce kapely Havel, jenž předtím její členy přijal na Pražském hradě. "Jediný politik, který se mi kdy líbil, byl Václav Havel," pronesl Watts o bývalém prezidentovi před pražskou zastávkou turné No Filter, která se uskutečnila 4. července 2018. Bylo to naposledy, kdy Watts vystoupil v České republice.

"Publikum Stones je tím lepidlem, které nás drží pohromadě. Ten nejlepší pocit nejvyššího uspokojení zažívám, když se blíží konec koncertu a všichni v publiku šílí nadšením," prohlásil před začátkem turné bubeník Watts. Než se šňůra kvůli koronaviru přerušila, odehráli "Stouni" poslední koncert v srpnu 2019 ve floridské Miami Gardens. Navázat měli letos 26. září v St. Louis, kde ale Watts hrát neměl kvůli rekonvalescenci po plánované operaci. Jako dočasného člena na Wattsovu žádost přizvali Stevea Jordana, který s Richardsem hrál v projektu X-pensive Winos a bubnoval taky na několika jeho sólových nahrávkách. Právě o Jordanovi se spekuluje, že by mohl v Rolling Stones zaplnit prázdné místo po Wattsovi.

Mimořádný bubeník

Charles Robert Watts se narodil 2. června 1941 v Londýně, kde také společně se svou sestrou Lindou vyrůstal. Po studiu na střední škole navštěvoval jednu z londýnských uměleckých škol a po studiu začal pracovat jako grafik v reklamě. Bubeníkem chtěl být již odmalička, jako chlapec snil o tom, že hraje s Charliem Parkerem. Ačkoli se celý život živil rockovou muzikou, měl rád i jazz. V 80. letech dokonce sestavil big band ze špičkových hráčů a koncertoval s ním po světě. "Bůh žehnej Charliemu Wattsovi. Budeš nám chybět," napsal na twitteru Ringo Star, bubeník konkurenčních Beatles.

"Charlie Watts byl ohromným bubeníkem. Mužem se skvělým stylem a výborným společníkem," připojil se Elton John.
Podle Oldřicha Říhy, frontmana Katapultu a jednoho z nejoddanějších tuzemských příznivců The Rolling Stones, byl Watts muž na svém místě.  "Vzhledem k různým charakterům ostatních muzikantů v kapele byl pro ně jisto jistě zlatý poklad. Pro mne osobně Charlie nezemřel, to zemřelo moje mládí. V mém srdci stále žije a bude žít dál. Prostřednictvím veškerých písní  které kdy Rolling Stones nahráli a já je budu poslouchat, jak to ostatně dělám od roku 1963 nepřetržitě," sdělil Říha.

Hudební časopis Rolling Stone v roce 2016 Wattse zařadil na 12. místo v žebříčku 100 největších bubeníků všech dob. "Můžeš se naučit hrát jako John Bonham. Dá se naučit zahrát písničku od Rush. Ale hrát jako Charlie Watts, to je stejné, jako bys chtěl nastudovat, jak se stát básníkem. Takovou věc ti nikdo nepředá. Potřebuješ tomu dát všechno, žít to a pak vyjít ven druhou stranou a hrát takhle," konstatoval publicista Mike Edison v loňské knize Sympathy for the Drummer: Why Charlie Watts Matters.

Text: Roman Jireš, foto: Radim Hromádko, FB Rolling Stones
Témata: Rolling Stones, Charlie Watts, Mick Jagger, Keith Richards

zavřít