TOP 15 nejpamátnějších koncertů u nás (I.): Pink Floyd, Michael Jackson, Rolling Stones i Metallica

Vydáno 07.09.2019 | autor: Iva Hadj Moussa

Neuvěřitelných 25 let uplynulo 7. září od majestátního dne, kdy na pražském Strahově vystoupili legendární Pink Floyd. Jejich dechberoucí show v rámci turné k desce Division Bell vidělo na 130 000 fanoušků. Pojďme si při té příležitosti připomenout tento i další porevoluční památné koncerty, které zanechaly v srdcích fanoušku nesmazatelnou stopu. V první části našeho přehledu zavítáme do devadesátých let.

TOP 15 nejpamátnějších koncertů u nás (I.): Pink Floyd, Michael Jackson, Rolling Stones i Metallica TOP 15 nejpamátnějších koncertů u nás (I.): Pink Floyd, Michael Jackson, Rolling Stones i Metallica


Rolling Stones
- stadion na Strahově, 18. 8. 1990

"Stouni" nás svou návštěvou poctili už šestkrát. První koncert, který byl součástí evropského turné Urban Jungle, odehráli v srpnu 1990 na bývalém spartakiádním stadionu na pražském Strahově. Obrovské mase fanoušků se splnil životní sen. Koncert byl zážitkem nejen hudebně, ale stal se také jedním ze symbolů změny politické situace v Československu. Na plakátech byl kromě vypláznutého jazyka nápis "Tanks Are Rolling Out, The Stones Are Rolling In." Prezident Havel tenkrát koncert sledoval přímo z hlavní tribuny. Další české zastávky Rolling Stones proběhly v letech 1995 (Strahov), 1998 (Výstaviště), 2005 (Letná) nebo 2007 (Brno Výstaviště). Brněnské vystoupení bylo původně plánováno o rok dříve, ale kytarista Keith Richards spadl z palmy a musel se zotavit. Naposledy jsme kapelu mohli vidět loni v létě v Letňanech. A i tehdy to byla pecka!


Guns N' Roses - stadion na Strahově, 20. 5. 1992

Psal se 20. květen roku 1992 a na Strahovském stadionu byl pořádný rámus. Rozparádilo se tu v jeden den hned několik špičkových kapel: Faith No More, Soundgarden a hvězdy nejjasnější: Guns N' Roses. Ti přijeli v rámci turné Use Your Illusion World Tour a hráli s takovou energií, že z akce udělali naprosto nezapomenutelnou podívanou. Všichni členové kapely si užívali každičkou vteřinu koncertu, a co teprve publikum! Zazněla i ne tolik hraná Estranged nebo alternativní verze Don’t Cry. Naposledy jsme si tuhle bláznivou partičku z Los Angeles mohli užít předloni v Letňanech.

RETRO: Guns N' Roses v Praze v roce 1992: 16 převleků Axla, výbuchy a k tomu Faith No More a Soundgarden


Metallica
- Fotbalový stadion v Brně, 24. 5. 1993

Fanoušci, kteří si nenechali ujít koncert Metalliky letos v srpnu, jsou určitě ještě teď plni zážitků. Poprvé jsme v České republice měli možnost potkat tuhle ikonickou partu hluboko v devadesátkách: tedy v roce 1993. Koncert se odehrál na fotbalovém stadionu v Brně. Schválně se někdy dejte do řeči s někým, kdo tam tehdy byl. Nejspíš uslyšíte přívlastky jako "neskutečné", "famózní", "fenomenální", "neuvěřitelné", "brutální."  Takže tak. Někdy se člověku holt poštěstí.

Metallica: Jaký byl její první koncert v Česku v roce 1993?


Pink Floyd - Strahov, 7. 9. 1994

Turné k desce The Division Bell nabídlo velkolepou podívanou spojenou s futuristickými výjevy. Byl to zkrátka multimediální zážitek se vším všudy. Na pražský Strahov přilákal celkem 130 tisíc fanoušlů. "Ano, koncert byl opravdu vší tou šokující výpravou až příliš artistní, až příliš odosobněný, ale ruku na srdce: Přesně tak jsme chtěli Pink Floyd vidět, ne?" psal tehdy náš reportér Jan Petričko.

RETRO: Připomeňte si po 21 letech památný koncert Pink Floyd v Praze


Ozzy Osbourne
- Sportovní hala, 10. 12. 1995

Těžko říct, který koncert tohoto hardrockového klasika na našem území byl nejvýznamnější. Ale asi ten, když byl u nás poprvé, tedy v roce 1995. V každém případě sem zavítá v únoru příštího roku, a to spolu s Judas Priest. Ozzy se už přitom s fanoušky několikrát loučil, naposledy na loňském turné Farewell World Tour. V Praze tehdy přišlo 35 000 lidí a téměř sedmdesátiletý Ozzy běhal (skoro) jako zamlada.

RETRO: Jaký byl Ozzy Osbourne poprvé v Česku v roce 1995?


Michael Jackson
- Letenská pláň, 7. 9. 1996

Pravděpodobně nejmegalomanštější show v Praze předvedl Michael Jackson. Ten v Praze vystoupil shodou okolností také 7. září jako "Floydi", akorát o dva roky později. Na Letenskou pláň tenkrát dorazilo na 120 000 lidí, další tisíce stály za hrazením. Pompéznost celé akce doprovázela zpěvákova obří socha, kterou nechal vztyčit na místě Stalinova pomníku. Celou Jacksonovu návštěvu provázela hysterie fanoušků, kteří se doslova nalepili na hotel InterContinental, kde Král popu bydlel. Před koncertem se ještě stačil sejít s tehdejším prezidentem Václavem Havlem.


KISS
- Sportovní hala, 14. 12. 1996

Glam rockoví "Kissáci" se letos v červnu během turné End of The Road přijeli rozloučit se svým věrným publikem - a možná už opravdu definitivně (i když, kdo ví?). Nechyběla spousta ohně, krve, pyrotechnická show, miliony barevných konfet a přelet Paula Stanleyho nad hlavami diváků. Výstřední pánové k nám dříve zavítali poprvé v roce 1996 v rámci Alive/Worldwide Tour. Do Prahy pak v posledních letech dorazili i v roce 2015, v Brně jsme je mohli vidět předloni.

LIVE: Jaký byl koncert Kiss v Praze v roce 1996?


U2
- stadion na Strahově, 14. 8. 1997

Irští U2 nás svou návštěvou poctili jenom jednou, a to v srpnu roku 1997. Scéna k turné PopMart s gigantickým mcdonaldovským obloukem, obřím koktejlovým párátkem a monstrózním citrónem byla velkolepá jako koncert samotný. Autorka tohoto článku se té parády účastnila, bylo jí osmnáct let - a byla úplně u vytržení, stejně jako dalších 80 000 fanoušků...

Text: Iva Hadj Moussa

Témata: Ozzy Osbourne, U2, Kiss, Rolling Stones, Guns N' Roses, Metallica, Michael Jackson

zavřít