Guns N'Roses

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Guns N'Roses Guns N'Roses

 

Guns N' Roses je americká hard rocková skupina založená roku 1985 v Los Angeles. Současný line-up má takovouto podobu: Axl Rose (zpěv, klavír, perkuse), Slash (sólová a doprovodná kytara, doprovodné vokály), Duff McKagan (baskytara, doprovodné vokály), Dizzy Read (klávesy, klavír, doprovodné vokály, perkuse), Richard Fortues (sólová a doprovodná kytara, doprovodné vokály), Frank Ferrer (bicí, perkuse) a Melissa Reese (syntezátory, klávesy, doprovodné vokály, programování). Kapela patří mezi legendy hudební historie. Její jméno vzniklo ze spojení jmen skupin Hollywood Rose a L.A. Guns, v obou zakládající členové původně hráli,

Kapela už od začátku aktivně koncertuje a velmi rychle si buduje fanouškovskou základnu. Už během prvních měsíců spolu skládají budoucí velké hity, které se objeví i na debutu Appetite for Destruction (1987) - hovoříme o skladbách jako Welcome to the Jungle, Paradise City a samozřejmě Sweet Child O' Mine. Po celém světě se alba prodalo víc než třicet milionů kusů. Bohužel, mimo hudbu se Guns N' Roses začali proslavovat i svými drogovými a alkoholickými výstřelky, týkalo se to především kytaristy Slashe. Label s tím vůbec nebyl spokojen, a tak musel zasáhnout samotný Rose: prý jestli někteří členové nezačnou žít spořádaně, zpěvák opustí kapelu. A to kupodivu zafungovalo.

Už o rok později vyšla druhá studiovka G N' R Lies a kapela opět vyvolala pozdvižení, neboť v textu písně One In A Million se objevovala dodnes kontroverzní slova "niggers" a "faggots"; formace se kvůli tomu dočkala obvinění z rasismu a homofobie.

Další řadovka se objevila na pultech roku 1991, jednalo se o dvojalbum Use Your Illusion I a Use Your Illusion II, které nejenže dobylo americkou hitparádu, ale Guns N' Roses vyjeli i na turné, které trvalo neuvěřitelných 28 měsíců. Památný pro české fanoušky je pak rok 1992, kdy skupina vystoupila na strahovském stadionu spolu se Soundgarden a Faith No More.

Po velkém úspěchu ale následoval pád. Coverové album punkových písní The Spaghetti Incident se příliš nechytlo. Vnitřní osobní i tvůrčí spory navíc vyvrcholily v odchod Slashe a také Duffa McKagana. Celé odbobí až do roku 2002 bylo vůbec charakteristické častými personálními změnami. Začátkem nového milénia pak Axl Rose začal plánovat vydání desky Chinese Democracy. Ta ale vyšla až v roce 2008 (nahrávání v podstatě trvalo deset let a stálo 14 milionů dolarů, jedná se tedy o jednu z nejdražších desek všech dob) a do té doby skupina opět aktivně koncertovala.

Skvělá zpráva pro fanoušky přišla začátkem roku 2016 - do skupiny se vrátili jak Slash, tak Duff McKagan.

Diskografie:
Appetite for Destruction (1987)
G N' R Lies (1988)
Use Your Illusion I (1991)
Use Your Illusion II (1991)
"The Spaghetti Incident?" (1993)
Chinese Democracy (2008)

Další články interpreta

Slash

Interpreti

vydáno 07.01.2012

FOTKY GUNS N´ROSES

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít