Slash

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Rockový kytarista Saul Hudson, který je znám pod pseudonymem Slash, je jedním z nejznámějších kytaristů světa. Proslavil se zejména jako kytarista kapely Guns N’ Roses. Jeho nepřehlédnutelnými znaky jsou jeho dlouhé kudrnaté vlasy a charakteristický cylindr. Při vystoupeních hrával s cigaretou v puse a po ruce nesměla chybět láhev Jack Daniel’s.

Narodil se 23. července 1965 v Londýně. Jeho matka byla afroamerická módní návrhářka (oblékala například Davida Bowieho, Johna Lennona či Dianu Ross) a otec anglický umělec, který tvořil obaly alb například pro Neila Younga nebo Joni Mitchell. Když ho v dětství uchvátila hudba, vymyslel si, že bude muzikantem. Zpočátku se nemohl rozhodnout, zdali zvolí baskytaru či kytaru. Nakonec sáhl po kytaře, protože měla více strun. Bubeník Steven Adler byl již v té době jeho dobrý kamarád (a později i spoluhráč v Guns N’ Roses) a jeho babička údajně věnovala Slashovi jeho první kytaru.

Právě na tuto kytaru se naučil hrát základy a jeho největšími hudebními vzory byly v té době Led Zeppelin, Rory Gallagher, Eric Clapton, Rolling Stones, Queen, Jimi Hendrix či Jeff Beck. První píseň, kterou se naučil hrát, byla notoricky známá skladba od Deep Purple Smoke on the Water. Na kytaru cvičil i 12 hodin denně, díky čemuž zanechal i studia. Se Stevenem Adlerem poté založili svou první kapelu s názvem Road Crew.

Krátce po této události narazili na Izzyho Stradlina, který jim pustil kazetu, na které zpíval Axl Rose. Slovo dalo slovo a založili spolu Guns N’ Roses. S touto skupinou vydal několik úspěšných a dnes již legendárních rockových desek, které se staly kultem a koncertovali také například s Lenny Kravitze, Michaelem Jacksonem či s Queen.

V kapele po pár letech působení nastaly šarvátky především mezi ním a Axlem Rosem, což vedlo v případě Slashe k odchodu z kapely a znovunavrácení se. Roku 1994 přišel s vlastním projektem Slash’s Snakepit, který nebyl tak úspěšný, jako jeho další kapela – Velvet Revolver.

Velvet Revolver se proslavili zejména roku 2004 singlem Set Me Free, který se objevil i na soundtracku k filmu Hulk. Ještě tentýž rok vydali své debutové album Contraband. Roku 2007 nahráli druhou desku a o rok později vyrazili na turné. To bylo začátkém konce pro zpěváka Scotta Weilanda, který se potýkal s drogovou závislostí. Skupina zkoušela najít náhradu a jednala i s Coreym Taylorem. K tomu ale však nikdy nedošlo.

Slash se vydal na sólovou kariéru a v roce 2010 vydal svou první desku pod názvem Slash, ke které si přizval různé hosty, jako například Ozzyho Osbournea, Kid Rocka, Lemmyho Kilmistera, Chrise Cornella či Andrewa StockdalaWolfmother. Druhé album vyšlo roku 2012. Na Apocalyptic Love již zpíval pouze Myles Kennedy. O 2 roky později vychází další úspěšná deska World on Fire. Společně s Kennedym a jeho skupinou The Conspirators vydali roku 2018 album Living The Dream. S tímto velice talentovaným zpěvákem i jeho kapelou spolupracuje Slash i dnes a vystupují pod názvem Slash. ft. Myles Kennedy & The Conspirators.

 

Diskografie:

Slash (2010)
Apocalyptic Love (2012)
World on Fire (2014)
Living The Dream (2018)

Další články interpreta

Velvet Revolver

Interpreti

vydáno 07.01.2012

zavřít