TOP 5 písní z legendárního Use Your Illusion Guns N' Roses

Vydáno 17.09.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Kdyby Guns N' Roses v roce 1985, kdy vznikli, někdo řekl, že se o šest let později stanou celosvětovým fenoménem, pravděpodobně by si ťukali na čelo. Jejich dvojalbum Use Your Illusion, které vyšlo 17. září 1991, však vše změnilo. Mezi třicítkou písní, jež obsahuje, se jich nachází hned několik, které dnes nazýváme hity. Mezi nimi například November Rain nebo Don't Cry. Podívejte se s námi na historii některých skladeb z desek.

TOP 5 písní z legendárního Use Your Illusion Guns N' Roses TOP 5 písní z legendárního Use Your Illusion Guns N' Roses

November Rain

November Rain je jednou z nejdelších písní, kterou Guns N' Roses ve své kapelní kariéře nahráli. Elektrická kytara v ní zůstává vzhledem k orchestrálním zvukům, které hrají prim, na pozadí, Slashovo kytarové sólo však patří k nejznámějším. Skladba byla velmi ovlivněna Eltonem Johnem, Axl byl totiž jeho velkým fanouškem. Dvojice spolu song dokonce zahrála během MTV Video Music Awards v roce 1992. Další zajímavostí je, že song nenahrával živý orchestr. Ten se objevil až ve videoklipu, který je 13. nejdražším na světě.

TOP 7 | Hity, které vznikly jako vtip: Žebříčky s nimi dobývali Nirvana, Guns N' Roses i Kings Of Leon

Estranged 

Estranged je druhou nejdelší skladbou na Use Your Illusion a stejně jako Novermber Rain se řadí mezi ty nejlepší, které Guns N' Roses kdy nahráli. Dominují jí výrazná sóla na pianu a kytaře, absentuje pak ústřední refrén. Pro Slashe píseň popisující agónii z konce vztahu a následnou bolest velmi znamená. Paradoxně ji napsal ještě před rozchodem se Stephanií Seymour, ke kterému došlo před natočením videoklipu. Ten formaci stál přes čtyři miliony dolarů.

Civil War

Kapela se během svého působení setkala, především kvůli Axlovým textům, s mnoha negativními reakcemi na své songy a potřebovala natočit něco, co u fanoušků stoprocentně zafunguje. Vznikla tak Civil War, která, jak už název napovídá, je o občanské válce. Vznikla v období, kdy taková menší válka probíhala i mezi členy formace, která byla na počátku 90. let na pokraji rozpadu. Po nahrání songu z  Guns N' Roses odešel bubeník Steven Adler.

RECENZE: Muž v pozadí? Dizzy Reed z Guns N' Roses zvládne mnohem víc!

Don't Cry 

Don't Cry je další ze songů, který dnes patří mezi nesmrtelné. Vznikl v době, kdy se Izzy Stradlin rozcházel se svou přítelkyní, a proto ji fanoušci mohou znát hned ve dvou podobách. Jedna se nachází na desce Use Your Illusion I, druhá na Use Your Illusion II. Společně se skladbami Estranged a November Rain tvoří trilogii.

Knockin’ on Heaven’s Door

Ačkoliv Knockin’ on Heaven’s Door není písní Guns N' Roses, ale Boba Dylana, určitě stojí za zmínku. Právě v podání americké hard rockové formace se totiž dočkala obrovského úspěchu. Její verze se dostala na druhé místo britského singlového žebříku a je nejslavnějším coverem tohoto songu z roku 1973. Časopis Rolling Stone skladbu zařadil na 190. místo v hodnocení 500 největších hitů všech dob.

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv iREPORT
Témata: Guns N' Roses, Use Your Illusion

zavřít