TOP 10 nejikoničtějších písní Krále popu Michaela Jacksona

Vydáno 29.08.2018 | autor: Filip Pešta

Michael Jackson zaplatil za svou slávu cenu nejhorší. Pod terorem despotického otce neměl nic, čemu by mohl říkat dětství, a jeho čistou duši dokázal pošpinit jeden bulvární článek za druhým. Zemřel 25. června 2009 na selhání srdce. Připomeňme si deset jeho zásadních hitů. 

TOP 10 nejikoničtějších písní Krále popu Michaela Jacksona TOP 10 nejikoničtějších písní Krále popu Michaela Jacksona

Je velká škoda, že se po čas jeho života lidé zabývali víc jeho osobními trablemi než úžasnou muzikou, kterou po sobě zanechal. Michael Jackson byl člověk s neuvěřitelným talentem a velkým srdcem. Byl vášnivým sběratelem umění, ale také mužem, který věnoval astronomické sumy charitativním organizacím a mnohdy se zasloužil i o jejich vznik. Byl inspirací pro řadu lidí bez rozdílu pohlaví, rasy nebo náboženství a dodnes zůstává a navždy zůstane ikonou pro všechny muzikanty a tanečníky na celém světě. Jeho texty budiž našimi učiteli a jeho hudbu si pamatujme jako něco, co změnilo svět k lepšímu. Všechno nejlepší, Michaele.

POST SCRIPTUM (51): Michael Jackson nemá klid ani po smrti. Nové materiály prý odkrývají pedofilní minulost

10) TABLOID JUNKIE

Píseň symbolizující boj proti mediálním supům, kteří nad Michaelem Jacksonem kroužili od osmdesátých let až do jeho smrti. Na kompozici se společně s ním podílela známá dvojice Jimmy Jam (James Harris III) a Terry Lewis. Vyšla v roce 1995 na dvojité desce s názvem HIStory: Past, Present and Future, Book I. "Neříkej, že je to pravda jen proto, že jsi to četl v časopise nebo viděl v televizi." zpívá Jackson v refrénu a možná bychom si tuto radu měli vzít konečně k srdci.



9) BUTTERFLIES

Přestože poslední album Krále popu dosáhlo vrcholu v několika zemích včetně USA, Velké Británie, Francie nebo Švýcarska, kritiky bylo přijato hořce. V nejnovější biografii nazvané Michael Jackson: Zpátky v čase se například objevuje úryvek jedné z mnoha recenzí, který obsahuje větu: "Bicí znějí jako když mlátíte mokrou fretku klackem". Kdo se však dokáže podívat do aranže písně trochu hlouběji, pozná, že nejen Butterflies, ale celá deska Invincible je dílem člověka, který dokonale znal svůj žánr. Právě syrovost bicích dodává albu patřičnou intimitu, kterou je celé příjemně protkáno a kde nechybí úžasné neosoulové harmonie a neskutečné vokály.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Michael Jackson (145.)

8) SCREAM

V roce 1986 otiskl bulvár zprávu, která tvrdila, že Jackson spává v hyperbarické skleněné komoře, aby tak zabránil stárnutí. Když si Michael přivedl domů šimpanze Bubblese, v médiích se objevilo, že zpěvák pomalu ztrácí kontakt s realitou. Říkalo se také, že chce koupit kosti Josepha Merricka (Sloního muže). Nic z toho samozřejmě nebyla pravda. Když se v devadesátých letech táhnul spor o sexuálním zneužívání, bylo na čase dát supům zabrat podruhé. Michaelova sestra Janet Jackson se do projektu zapojila sama, aby tak veřejně vyjádřila podporu svému bratrovi. Singl byl vydán společně s písní Childhood, a tak se Scream/Childhood stal celosvětovým hitem, byl certifikován jako platinový a prodalo se 700 000 jeho kopií.


7)  REMEMBER THE TIME

Píseň napsal Michael v roce 1992, pomáhali mu s ní Teddy Riley a Bernard Belle. Vyšla jako druhý singl jeho osmého studiového alba Dangerous. Hlavním mottem je: Nikdy nezapomeň, jaké to bylo, když jsi se zamiloval. Kromě svěžích úderných rytmů a skvělé Jacksonovy melodiky může song nabídnout také výborný videoklip z prostředí starověkého Egypta, ve kterém se mimo jiných objevuje například Eddie Murphy.

6) EARTH SONG

Michael Jackson měl za sebou charitativní projekty - například píseň We Are The World s většinou hvězd muzikantského nebe. Earth Song je však první a jediná jeho skladba poukazující na problémy životního prostředí a životních podmínek zvířat. Jackson ji napsal v rakouském hotelu Imperial. Produkčně mu pomohli David Foster a Bill Bottrell společné s legendárním gospelovým tělesem Andraé Crouch Choir. Po vydání tohoto hitu se zpěvákovi dostalo uznání od několika organizací bojujích za práva zvířat a životní prostředí.



5) MAN IN THE MIRROR

Za skladbou stojí Glen Ballard a Siedah Garrett a produkčně je výsledkem spolupráce Michaela a Quincyho Jonese. Za backgroud vokály může Garett, gospelový kvartet The Winans a Andraé Crouch Choir. Popový idol považoval Man In The Mirror za jeden z nejoblíbenějších songů své tvorby. Singl odkazuje na vraždu pětiletého Yoshiaki Ogiwara, který byl v Japonsku unesen. Jackson, který byl v tu dobu na japonském turné, věnoval vystoupení v Ósace a Yokohamě právě chlapcově památce.

4) HEAL THE WORLD

V roce 2001 Jackson prohlásil, že na tuto píseň je z celé své tvorby pyšný nejvíc. Díky ní vznikla také jeho charitativní organizace Heal The World Foundation, která má za úkol zlepšit životní podmínky dětí. Michael ji složil, když seděl na svém oblíbeném stromě doma v Neverlandu. 

 

3) THRILLER

Titulní skladba alba, které drží rekord za největší počet prodaných kopií na světě. Notoricky známý strašidelný hlas namluvil legendární herec Vincent Leonard Price, který se proslavil především účinkováním v hororových filmech. Když se legendární album začalo nahrávat, Quincy Jones prohlásil: "Ok chlapi, jsme tu, abychom zachránili hudební průmysl." Člověk by řekl, že se muselo tvořit pod velkým tlakem, nic to ale nemění na faktu, že zvuk alba Thriller se nejen vyrovná, ale mnohdy i překoná zvukové mixy dnešních profesionálně nahraných desek.



2) BILLIE JEAN

Fiktivní příběh o tom, jak Michael s Billie strávil vášnivou noc. Ona však druhý den prohlašuje, že je otcem jejího novorozeného syna. "Jel jsem v autě po Venture Boulevard a všechno, co jsem chtěl, bylo napsat song se skvělou basou," řekl Král popu. Michael Jackson byl také prvním černým interpretem, jehož videoklip vysílala ve svém programu stanice MTV.

1) BLACK OR WHITE

Hymna boje proti rasové nesnášenlivosti. V době svého vzniku v roce 1991 se vyšvihla na první místa žebříčků a udělala z Michaela jediného interpreta, který měl number one hit ve Velké Británii v sedmdesátých, osmdesátých i devadesátých letech. Celkově byla první ve dvaceti zemích světa. Singl se stal platinovým a prodalo se jej milion kopií. Nedávno získal platinu i za prodej digitálních kopií. V legendárním videoklipu se společně s Jacksonem objevuje jedenáctiletá dětská hvězda Macaulay Culkin, který na playback rapuje part rappera LTB. Legendární kytarový riff vymyslel producent Bill Bottrell. O kytaru v bridge se však postaral kytarista Tim Pierce.



text: Filip Pešta

Témata: Michael Jackson, Král popu, Thriller, Janet Jackson

zavřít