Ozzy Osbourne

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Ozzy Osbourne Ozzy Osbourne

 

Ozzy Osbourne (vlastním jménem John Michael Osbourne) je britský zpěvák, skladatel a herec. Narodil se 3. prosince 1948 v Birminghamu. Proslavil se především jako zpěvák heavy metalového kapely Black Sabbath a následně také jako sólový zpěvák. Občas je nazýván jako "kmotr heavy metalu".

Osbourne vyrůstal v dělnické rodině a měl tři starší sestry a dva mladší bratry. Ve čtrnácti letech se stal fanouškem Beatles a tím bylo prý definitivně rozhodnuto, kým chce být. Po dokončení školy pracoval Ozzy na nejrůznějších pracovištích, nevyhýbal se ničemu. Seřizoval například klaksony v autech nebo spojoval potrubí. Kvůli drobné krádeži strávil také šest týdnů ve vězení. Od roku 1967 pak působil v různých kapelách, až se nakonec ocitl ve skupině Mythology, která se pak přejmenovala na Earth a následně Black Sabbath. Už od začátku byla tato formace nesmírně úspěšná, debutové eponymní album a druhá studiovka Paranoid se prodávaly v obrovských číslech. Zhruba v této době potkal Ozzy svou budoucí ženu Sharon. Třetí řadovka Master of Reality ale už takové úspěchy neslavila, kritici ji ztrhli za naivitu, jednoduchost a kolovrátkovost. Svou kvalitu formace potvrdila až na počinu z roku 1973 Sabbath Bloody Sabbath. V roce 1978 se Osbourne od kapely na nějakou dobu oddálil, aby započal svůj vlastní sólový projekt Blizzard of Ozz. Ve výsledku však po hádkách s ostatními členy Black Sabbath ze skupiny v roce 1979 odešel. Odjel pak se Sharon do Los Angeles kde se definitivně soustředil na sólovou dráhu. 

Prvním plodem této dráhy byla deska Blizzard of Ozz, která sklidila převážně pochvalu, druhý počin Diary of a Madman zase přinesl hitovky Over the Mountain a Flying High Again. Dílo z roku 1986 The Ultimate Sin pak zůstává nejúspěšnějším albem Osbournea, co se umístění v žebříččích týče. Komerční úspěch se dostavil v devadesátých letech, kdy vyšla řadovka No More Tears s legendárním singlem Mama, I'm Coming Home, za track I Don't Want to Change the World pak Ozzy dokonce získal cenu Grammy.

Sharon Osbourne se pak v 90. letech velmi zasloužila o vytvoření tělesa jménem Ozffest, což byl metalový hudební festival, který postupem času získal na obrovské prestiži a popularitě. V novém miléniu pak Ozzy rovněž uspěl, a to se singlem Dreamer z desky Down to Earth. V roce 2011 pak bylo oznámeno, že se Black Sabbath zřejmě dají zase dohromady a nahrají novou desku. Nakonec se ukázalo, že po vydání alba 13 kapela přecijen přestane být aktivní.

Ozzy Osbourne si také získal velkou popularitu svou účastí ve své vlastní reality show The Osbournes, která zachycovala život jeho rodiny.

Naši retrorecenzi na první Ozzyho koncert v ČR si můžete přečíst tady.

Sólová alba:
Blizzard of Ozz (1980)
Diary of a Madman (1981)
Bark at the Moon (1983)
The Ultimate Sin (1986)
No Rest for the Wicked (1988)
No More Tears (1991)
Ozzmosis (1995)
Down to Earth (2001)
Under Cover (2005)
Black Rain (2007)
Scream (2010)

Alba s Black Sabbath:
Black Sabbath (1970)
Paranoid (1970)
Master of Reality (1971)
Vol. 4 (1972)
Sabbath Bloody Sabbath (1973)
Sabotage (1975)
Technical Ecstasy (1976)
Never Say Die! (1978)
13 (2013)

Další články interpreta

zavřít