Druhá tráva slaví 20 let nahráváním novinky v Nashvillu

Vydáno 16.04.2011 | autor: PR

Po deseti letech od poslední autorské desky Roberta Křesťana se kapela Druhá tráva zavřela do nahrávacího studia. Vydání nového alba je naplánované na 1. června u vydavatelství Universal Music.

 

Druhá tráva slaví 20 let nahráváním novinky v Nashvillu Druhá tráva slaví 20 let nahráváním novinky v Nashvillu

dt_nashvilleOvšem tentokrát ne v Čechách, ale v mecce country hudby, v americkém Nashvillu. Pod dohledem zdejšího producenta Steva Walshe nahrává desku, kterou hodlá oslavit dvacáté výročí na české hudební scéně.


Vznik a nahrávání písniček mohou s kapelou sledovat i její fanoušci. Na webu skupina každý den popisuje zážitky z natáčení a posluchačům dává nahlédnout do kuchyně prostřednictvím videí. „Druhá tráva se teď nachází ve skvělé formě. Slavíme dvacáté výročí, po deseti letech točíme novou autorskou desku a navíc nahráváme v Nashvillu, což bychom si v roce 1991 vůbec nedokázali představit," říká kapelník Luboš Malina. Nové album podle něj bude znít jinak než dosavadní nahrávky skupiny. Nahrávat v Americe se skupina rozhodla kvůli zdejší atmosféře. „Poprvé v naší historii máme navíc producenta. Spolupráce s ním předčila naše očekávání. Podařilo se mu vytáhnout to nejlepší, co v nás je," dodává.

Album, které ještě nemá název, vzniká v nashvillském studiu Quad. Právě to si v minulosti pro nahrávání vybírali umělci jako Neil Young, Joan Baez, Elvis Presley, Johnny Cash nebo Emmylou HarrisRobert Kresťan s Lubošem Malinou v něm předloni natáčeli poslední album Pavla Bobka Víc Nehledám. Na nové nahrávce Druhé trávy posluchači najdou devět zpívaných písní a jednu instrumentálku. Osm autorských skladeb doplní dvě coververze Boba Dylana.

Kapela Druhá tráva vznikla v roce 1991. Přestože bývá často označovaná jako bluegrassová, už od počátku existence mixuje více stylů. Bluegrass odkazuje spíše na předchozí angažmá několika členů skupiny u brněnských Poutníků. Hlavními osobnostmi Druhé trávy je zpěvák, skladatel a textař Robert Křesťan společně s banjistou Lubošem Malinou. Dalšími členy skupiny je nejlepší český dobrista Luboš Novotný, kytarista Emil Formánek a bubeník David Landštof.

Kapela vydala za dvacet let 14 alb v Čechách i USA a je několikanásobným držitelem ocenění APH Anděl v kategorii Folk a Country.

TZ, dm

zavřít