Zemřel Lou Reed, rocková ikona a autor skladby Perfect Day

Vydáno 27.10.2013 | autor: redakce

Lou Reed, jeden z nejvlivnějších muzikantů druhé poloviny minulého století a zakládající člen The Velvet Underground se dožil 71 let. Příčina smrti není dosud známá.

Zemřel Lou Reed, rocková ikona a autor skladby Perfect Day Zemřel Lou Reed, rocková ikona a autor skladby Perfect Day

metal lou reedLou Reed během své kariéry spolupracoval s mnoha významnými osobnostmi. V poslední době s Metallikou.

Aktivní muzikantská kariéra Lou Reeda trvala pět desetiletí. V roce 1964 stál u založení The Velvet Underground. Tři roky po vzniku vydali v sestavě Lou Reed, John Cale, Sterling Morrison, Maureen Tucker a Nico debutové album The Velvet Underground & Nico s kultovní kresbou Andyho Warhola na přebalu. Nahrávka je i přes komerční neúspěch dodnes považována za jeden z nejdůležitějších rockových počinů historie. Počátkem devadesátých let absolvoval s The Velvet Underground krátké reunionové turné a v roce 1996 byla kapela uvedena do rokenrolové síně slávy.

Po odchodu z The Velvet Underground oslovil muzikanty progresivně rockové kapely Yes, s nimiž vydal svoje první, eponymní sólové album. Z následující desky Transformers pak pochází jeho vůbec nejslavnější skladba Perfect Day a neméně známá Walk on the Wild Side. Během své sólové dráhy natočil Lou Reed více než dvě desítky nahrávek.

Jedním z posledních muzikantových počinů bylo velmi rozporuplně přijaté album Lulu, na němž spolupracoval s Metallikou. Kromě hudby se Lou Reed věnoval také fotografování, objevil se i v několika filmech. V České republice byl velmi oblíben, s naší zemí ho pojilo zejména přátelství s Václavem Havlem.

Zda-li má Reedova smrt souvislost s jeho květnovou transplatací jater, ukáže pitva.

rollingstone.com, ape

zavřít