Festival Spectaculare poprvé: hudba, tanec, divadlo i multimédia

Vydáno 15.01.2014 | autor: redakce

První ročník festivalu Spectaculare v Praze, za jehož hudební dramaturgií stojí jeden z nestorů domácí klubové scény, DJ a moderátor Radia 1 Josef Sedloň, zahájí na Nové scéně ND 20. ledna svým vystoupením belgický taneční soubor Mossou-Bonté a koncert domácího kvarteta Clarinet Factory.

Festival Spectaculare poprvé: hudba, tanec, divadlo i multimédia Festival Spectaculare poprvé: hudba, tanec, divadlo i multimédia

clarinetfactoryClarinet Factory

"Chtěli jsme připravit zajímavou hudební akci v období, které je jinak celkem "suché" a kdy se toho ve městě moc neděje," vysvětluje Josef Sedloň: "Což přesně připadá na leden." Festival se koná od 20. do 31. ledna v renomovaných kulturních scénách hlavního města, Paláci Akropolis, který je zároveň jeho pořadatelem, Centru současného umění DOX, Nové scéně Národního divadla, Studiu Hrdinů ve Veletržním paláci a v kině Oko.

Největšími lákadly programu festivalu jsou bezesporu koncerty Jona Hopkinse, známého ze spolupráce s Coldplay nebo Brianem Enem, rakouského producenta a hudebníka Fennesze, který se svou kytarou a laptopem experimentuje na širokém poli od post-rocku po ambient nebo berlínského hudebníka Nilse Frahma, který fúzuje experimentální elektroniku s vážnou hudbou.

"Festival Spectaculare se jako celek ponese ve znamení hudby s uměním jiných forem, ať už je to divadlo, pohybový tanec, vizuální a světelné umění jako je videomapping či VJing," říká Josef Sedloň. "Nemáme žádný striktní formát, kterého se musíme držet, uvidíme, jakým směrem se festival v budoucnu vyvine." Josef Sedloň se netají, že inspiraci našel u legendárního elektronického festivalu Sónar: "Samozřejmě jsme úplně jinde, co se týká finančních podmínek a míst, kde se festival odehrává, ale nepopírám, že právě Sónar, na který jsem vždy tak rád jezdil, byl pro mě svou multižánrovým pojetím velkou inspirací."

Návštěvníci festivalu můžou zavítat také do zvukově špičkově vybaveného kina Oko na projekce hudebních dokumentů legendárních skupin Dead Can Dance, Einstuerzende Neubauten, Sigur Rós a dalších. V paláci Akropolis budou pro zájemce připraveny také tři hudební workshopy: fajnšmekři si určitě nenechají ujít Christophera Willitze, který představí práci s nejnovějšími verzi Abletonu, a již zmínění Clarinet Factory připravili hravý workshop pro děti. Více informací o programu festivalu naleznete na stránkách festivalu.

text: Vlastimil Beránek, foto: festival Spectaculare

zavřít