Fred Wesley exkluzivně v Grundfunku!

Vydáno 17.05.2007 | autor: redakce

Den před pražským koncertem představí Freda Wesleyho, slavného trombonistu a neunavitelného funkera, DJ Maceo a DJ Mikuláš v pořadu Grundfunk. Nalaďte Radio Wave 20.5.!

Fred Wesley exkluzivně v Grundfunku! Fred Wesley exkluzivně v Grundfunku!

Fred Wesley byl u toho když se ze soulu a R&B zrodil funk. Koncem šedesátých let založil kapelu Mastersound a fůzoval hard bop s R&B, aby byl posléze povolán Jamesem Brownem do jeho dechové sekce JB Horns.

S přestávkou kvůli konfliktům s autoritativním Brownem vydržel jako kapelník legendárních JB's do roku 1975. V následujících letech se spojil s Georgem Clintonem a s jeho kapelami Parliament a Funkadelic stvořil mimo jiné i zásadní desku Mothership Connection.

George Clinton na oplátku produkoval jeho první dvě sólová alba s Horny Horns. V roce 1977 Fred překvapil, když se vrátil ke své první lásce - jazzu a připojil se k orchestru Count Basieho. Léta osmdesátá strávil spíše ve studiu, nahrával S Barry Whitem, Earth Wind & Fire, Ray Charlesem, nebo De La Soul.



Devadesátá léta zahájil svou první jazzovou sólovkou nazvanou New Friends. A tak zatímco vzrůstající hip-hopová kultura obdivovala a samplovala jeho funkovou tvorbu, Fred s "novými přáteli" nahrával čistě jazzová alba a ještě stíhal jezdit turné s Maceo Parkerem, dávným parťákem z JB's.

Podle precizních sól a funkových rifů poznáte Freda ať už hraje jazz nebo funk. Letos oslaví čtyřiašedesátku, ale dech mu rozhodně neschází. Svůj trombón, dechovou sekci a kapelu rovnocenných muzikantů představí v pražském Lucerna Music Baru v pondělí 21.května od jedenadvaceti hodin.

O den dříve bude Fred Wesley exkluzivním hostem pořadu Grundfunk na Radiu Wave. Těšte se na dvě hodiny nabité tím nejlepším funkem a příjemným pokecem s vitálním muzikantem, který "u TOHO byl". Nalaďte se v neděli 20.5. ve 20:00.



www.wave.cz



zavřít