John Lennon o rozpadu Beatles i seznámení s Yoko Ono: vychází kniha Nanebepění

Vydáno 13.08.2015 | autor: redakce

U nakladatelství Argo vychází kniha Johna Lennona s názvem Nanebepění, v originále Skywriting by Word of Mouth. Jedná se o sbírku absurdních básní a textů, která obsahuje i ilustrace.

John Lennon o rozpadu Beatles i seznámení s Yoko Ono: vychází kniha Nanebepění John Lennon o rozpadu Beatles i seznámení s Yoko Ono: vychází kniha Nanebepění

John LennonKniha Nanebepění poprvé vyšla až po Lennonově smrti

Zatímco předchozí dvě knihy Písání (1964) a Španěl na vesnici (1965) napsal a vydal John Lenneon ještě v době první fáze "beatlemánie", kolekci shrnující jeho pozdější prózu i nebeletrii vydal až po rozpadu Beatles. Absurdní krátké texty a básničky jsou postaveny především na vynalézavé hře s jazykem (slovním významem a legračními novotvary) a popírání obvyklých forem, dějů a spádu příběhů, což však není v britské literární tradici nijak cizí.

Kniha obsahuje i slavnou Baladu o Johnovi a Yoko, kde Lennon popisuje své seznámení s Yoko, rozpad Beatles, pronásledování americkými i britskými úřady a spojení s americkým undergroundem. Jeho beletrie je parodií na každý druh psaní a svou myšlenkovou i jazykovou hravostí navazuje na tradici, jež je v britské literatuře známá jako poetika nesmyslu.

Kniha vyšla původně v roce 1986, tedy šest let po umělcově smrti.


tz, jm

zavřít