Český lev ve znamení Nabarveného ptáčete, získalo devět cen. Nejlepší hudba zněla pohádkou Hodinářův učeň

Vydáno 08.03.2020 | autor: admin

Nabarvené ptáče opanovalo České lvy, režisér Václav Marhoul si odnesl devět sošek včetně té za nejlepší režii. V hudební kategorii bodovali Michal Novinski a Ivan Acher za hudbu k filmu Hodinářův učeň. 

Český lev ve znamení Nabarveného ptáčete, získalo devět cen. Nejlepší hudba zněla pohádkou Hodinářův učeň Photo © Jan Dobrovský

Zkušený slovenský skladatel Michal Novinski, který se podepsal například pod soundtracky Kuky se vrací a Tři bratři, napsal k oceněnému filmu titulní píseň. Samotnou hudbu pak napsal Ivan Acher, který místy vycházel z motivů Novinského skladby.  

Právě Acher vnesl do audio stopy Hodinářova učně netradiční zvukový projev, který stvořil za použití loutny, hodinového stroje a dalších netradičních „nástrojů“.

Český lev 2020: Kdo získá sošku za nejlepší hudbu? Vyhrát mohou Skleněný pokoj, Na střeše i Staříci

Acher úzce spolupracuje například se souborem Agon Orchestra a v roce 2018 měla na Nové scéně Národního divadla v Praze premiéru jeho opera Sternenhoch podle románu Ladislava Klímy Utrpení knížete Sternenhocha, jejíž libreto nechal Acher před zhudebněním přeložit do zvukomalebného esperanta.

Výše zmíněné dává napovědět, že Acher je člověkem experimentu a jeho angažmá se v případě pohádky - tedy v tuzemském prostředí žánru zpravidla tradičním a konvenčním - může jevit jako nečekaný krok.

Jenže právě napětí mezi klasickými hudebními plochami a experimentem dělá z oceněné hudby kvalitní soundtrack. Acher s Novinskim pojali motiv tikajících hodin jako symbol nekompromisního plynutí času, který měří každému stejně. Ubývající čas a smrt, respektive strach z konce života, je ostatně jedním z nosných témat pohádky.

Český lev ocenil thriller Radima Špačka Pouta

Použití syntezátorového metronomu může zavdat vzpomínce na práci Hanse Zimmera, konkrétně jeho práci na snímku Dunkerk. Ano, Nolanův Dunkerk je válečné drama a Hodinářův učeň pohádka, žánrově k sobě mají daleko, nicméně způsob, jakým Novinski s Acherem zachází s hudební matérií, v našich končinách nemá velkou tradici, a nejbližší asociací tak může být právě Zimmer.

Text: Marek Blažíček

Témata: Český lev, Hodinářův učeň, Ivan Acher, Michal Novinski, Hans Zimmer

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

zavřít